A koronavírus ellen is számít az egészséges életmód, helyes táplálkozás

2020. április 14. 07:32
Az Európai Élelmiszer információs Tanács (European Food Information Council, EUFIC) az otthonmaradók egészségének megőrzése és így a koronavírus fertőzés elleni védekezés céljából hét pontot fogalmazott meg. A Tanács hangsúlyozza, hogy a járvány helyzetben is érvényesek az általános ajánlások, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő hidratáltság, a kellő fizikai aktivitás és alvás, illetve a stressz kezelése.

1.    Kiegyensúlyozott és változatos étrend
Jelenlegi ismeretünk alapján nincsenek olyan élelmiszerek, amelyek megakadályozzák vagy kezelhetik a koronavírus fertőzést. Ennek ellenére a kiegyensúlyozott étrend segítségével szervezetünk minden olyan tápanyaghoz hozzá tud jutni, amely nélkülözhetetlen az immunrendszer normál működéséhez. Mindemellett fontos, hogy az adagméreteket és az energia-összetételt csökkent fizikai aktivitásunkhoz igazítsuk. Vagyis a kisebb adagméret mellett érdemes több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült ételt fogyasztanunk, előnyben részesítenünk a telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsiradékokat, valamint kerülnünk a magas zsír-, cukor-, és sótartalmú élelmiszereket és az alkoholos italokat. A kiegyensúlyozott táplálkozás összeállításához segítséget nyújthat a hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér.


fotó: pixabay

2.    Figyeljünk oda az étkezésre
A bizonytalanság velejárója a lehangoltság, a félelem és a stressz. A normál napi rutin fenntartása, a rendszeres étkezés és az ételek megtervezése segítségünkre lehet. A stressz hatására hajlamosak lehetünk az elfogyasztott élelmiszerek mennyiségének fokozására, illetve megjelenhetnek a főétkezések közötti nassolások is. A tudatos étkezéshez hasznos lehet, ha kisebb falatokat fogyasztunk, alaposan megrágva, figyelve az étel ízére, illatára, textúrájára. Ha az asztalnál étkezünk, ha kizárunk minden zavaró tényezőt (pl. televízió, mobiltelefon), és ha úgy érzi, eleget evett a maradékot inkább tegye félre későbbre.

3.    Fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot
A megfelelő hidratáltság fenntartása elengedhetetlen az egészség fenntartása szempontjából. A szükséges folyadék mennyiség, amelyet számos tényező befolyásol (pl. kor, nem, testtömeg, fizikai aktivitás, környezeti feltételek). A hidratáláshoz a legideálisabb a biztonságos csapvíz, de kiváló szolgálatot tehet az édesítetlen tea, vagy szénsavas víz is. A folyadékbevitel 20-30%-át az élelmiszerekből fedezzük. Egy felnőtt nőnek kb. 1,6 liter, míg a férfiaknak közel 2 liter folyadékra van szükségük. Az ideális folyadék mennyiség meghatározásához segítséget nyújthat az Okostányér, illetve az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) ajánlása.

4.    Megfelelő élelmiszer-higiénia fenntartása
Annak ellenére, hogy a jelenlegi tudományos ismeretek alapján a koronavírus nem terjed élelmiszerek útján, a helyes élelmiszerbiztonsági gyakorlat betartása elengedhetetlen az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázatának csökkentése érdekében. Ilyen lehet az ételkészítés vagy –fogyasztás előtti 20 másodpercig tartó szappanos kézmosás, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztás előtti alapos mosása, a nyers és főtt ételek külön tárolása, az elkészítéshez használt eszközök megfelelő tisztítása, illetve az ételek ideális hőmérsékletre történő felmelegítése (>72°C, 2 percig).

5.    Fizikai aktivitás megőrzése
Az egészséges felnőttek számára naponta legalább 30 perces, míg a gyermekek számára az egy órás fizikai aktivitás javasolt. Segítség lehet, ha előre megtervezi az aktivitás idejét és módját, illetve ha munka közben rendszeresen tart szünetet és megmozgatja magát. A mozgás lehet torna – amennyiben megteheti − egy kellemes séta, de a házimunka vagy a kertészkedés is kiváló lehetőség. További tippeket az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) oldalán olvashat.

6.    Kellő mennyiségű és minőségű alvás
A minőségi alvás hiánya negatív hatással lehet mind a fizikai, mind a mentális egészségünkre, így csökkentve immunrendszerünk képességét a fertőzések leküzdésével szemen. Az alvás mennyiségét a kor jelentősen befolyásolja. Egy átlagos felnőtt számára legalább 7 óra minőségi alvás javasolt. A járvány helyzet okozta stressz alvásunkra is negatív hatást gyakorolhat, így érdemes jobban odafigyelni rá. Például ajánlott rutinszerűen lefeküdni és felkelni, lefekvés előtt kerülni a koffein fogyasztását, ideális körülményeket biztosítani az alváshoz (fény, hőmérséklet, stb.), valamint rendszeresen mozogni napközben.

7.    Információ a megfelelő forrásból
Végül, de nem utolsó sorban a koronavírus egészségügyi vonatkozásaival kapcsolatosan tájékozódjon hiteles forrásokból (pl. Nemzeti Népegészségügyi Központ, koronavírus.gov.hu, NAK). Ezáltal folyamatosan tájékozódhat a leghatékonyabb gyakorlatokról és minimalizálhatja a mentális egészségre negatív hatást gyakorló rémhíreket.

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

MEGJELENT AZ ÉLELMISZERIPARI ÜZEMEK FEJLESZTÉSEIT TÁMOGATÓ FELHÍVÁS

2021. június 11. 08:03
Az Agrárminisztérium a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot – közölte Nagy István agrárminiszter. A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7-étől lesz lehetőség.

Fémdarabot találtak gnocchiban

2019. február 11. 07:53
A  SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kivonta a forgalomból az olasz gyártmányú S-Budget gnocchi 500 g megnevezésű termékét fémdarab esetleges jelenléte miatt.