A magyar élelmiszeripar tovább erősödik

2019. október 03. 14:58
A kormány elkötelezett a hazai élelmiszeripar támogatása mellett, ezért nagy hangsúlyt fektet az ágazatban a termelékenység és a hatékonyság növelésére – jelentette ki Varga Mihály a Taravis Kft. kapacitásbővítő fejlesztésének bejelentésekor.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a Magyarországon működő mintegy 5 ezer élelmiszeripari vállalkozás 86 ezer embernek ad munkát, az ágazat a feldolgozóipar második legnagyobb kibocsátójaként 3500 milliárd forint értéket állít elő, a célzott kormányzati programok ezt a teljesítményt kívánják tovább növelni - írja a Világgazdaság.

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Varga Mihály a magyar gazdaság helyzetét értékelve emlékeztetett, a Központi Statisztikai Hivatal hétfői revíziója alapján a tavalyi gazdasági növekedés felülmúlta az eddig közölteket, a korábban becsült 4,9 százalékkal szemben 5,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék 2018-ban.

Ezzel összhangban a GDP-arányos államadósság a vártnál nagyobb mértékben, 70,2 százalékra csökkent a tavalyi év végére – tette hozzá a tárcavezető kiemelve, a magyar gazdaság lendülete az idei évben is megmaradt, az 5,2 százalékos bővüléssel hazánk az uniós rangsor második helyén van, az 1,4 százalékos uniós átlagot közel négyszeresen meghaladva.

Mint mondta: a kormány álláspontja szerint a világgazdaság lassulásával szemben a magyar gazdaság eredményeit meg kell védeni, ezért a kabinet megfelelő gazdaságpolitikai lépésekkel készült fel, a Gazdaságvédelmi Akcióterv számos intézkedése már megvalósult.

A miniszter kiemelte, hogy a gazdaság teljesítménye széles bázison nyugszik, a foglalkoztatási ráta már meghaladta a 70 százalékot, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra csökkent, 10 százalék felett emelkednek a keresetek, ezzel párhuzamosan tartósan nő a fogyasztás, amely a jelenlegi növekedés egyik húzóága.

Hozzátette: a jövőt illetően biztató egy másik húzóerő, a beruházások alakulása is, a beruházási ráta 2017 óta folyamatosan emelkedik, a tárca várakozása szerint idén a 29 százalékot is elérheti.

Varga Mihály a Gallus-csoporthoz tartozó Taravis Kft. beruházásról szólva elmondta: a cég 1,2 milliárd forintos technológiai fejlesztéséhez a kormány több mint 290 millió forinttal járult hozzá a Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretében.

A 2015-ben indított program révén eddig 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás jutott el a magyar vállalkozásokhoz, amelynek eredményeként mintegy 200 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg és 2400 új munkahely jön létre Magyarországon.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Kapcsolódó cikkek

A 2021-2027 időszakban is kiemelt figyelmet kap az élelmiszeripar

2019. november 14. 07:39
Az Agrárminisztérium már megkezdte a felkészülést a 2021-2027-es időszak fejlesztéseire az élelmiszeriparban – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Agóra konferencián Etyeken.

Üvegszilánkokat találtak fagyasztott rösztiben

2019. február 25. 09:50
Belga bejelentés szerint két francia vásárló Auchan sajátmárkás fagyasztott rösztiben üvegszilánkokat talált. A termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült a riasztásról.