Elkerülhetetlen a dió drágulása

2021. október 07. 14:32
Az ország nyugati részén, a Velencei-hegység és a Balaton térségében közepes, keleten pedig jó a dió idei termésmennyisége. A Dunántúlon ez ötös skálán egy kettes-hármas osztályzatot, a Tiszántúlon pedig négyest jelent, mondta a Sokszínű Vidék megkeresésére a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.
Elkerülhetetlen a dió drágulása

Kelemen Péter az országon belüli különbségeket azzal magyarázta, hogy nyugaton fejlettebb fenológiai állapotban érte a fagy a növényeket tavasszal, ezért ott nagyobb volt a kár mértéke is. A termés nagyban függ még az aszályos időszakok számától is, Észak-Keleten pedig valamivel több csapadék is hullott ebben az esztendőben a kritikus időszakokban.

A szakértő a növényvédelmi szempontból rendszeresen szóba kerülő nyugati dióburok-fúróléggyel kapcsolatban azt mondta, az általa végzett pusztítás ellen a profi termelők képesek védekezni, az főként szórványdióban és a házi kertekben okoz jelentős problémát.

A dióburok-fúrólégy élettere nagyjából minden évben 70 kilométerrel tolódik keletre. Nyugat-Magyarországon óriási gondot jelent, a kertekben akár a diótermés 90-95 százalékát is elpusztíthatják

– magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ
Megunhatatlanul finom: régimódi diótorta
Könnyed piskóta és sok-sok diós krém, mennyei íz!
Drágább lesz, mint tavaly

Lapunk kérdésére válaszolva közölte, a termelők fogyasztási értékesítésben eltérő árszinttel számolnak, de abban egyetértenek, hogy lesz drágulás.

Áremelkedésre lehet számítani a tavalyi évhez képest, mert megnőttek a termelők költségei. Drágábban jutnak hozzá a felhasznált imput anyagokhoz és a munkaerő sem lett olcsóbb, aminek valahol vissza kell köszönnie

– mondta.

Elmondása szerint átlagosan 10 százalékos emeléssel lehet kalkulálni a boltok polcain, ami a dióbél esetében kilónként 3000 és 4000 forint közötti összeget jelenthet majd minőségtől függően.

Kelemen Péter megjegyezte, az árképzésben jelentős szerepe van a házi kertekben a kártevők miatt tönkrement termésnek valamint annak is, hogy a dióbél után folyamatosan nő a kereslet.

GETTY IMAGES Chile lehet az új diónagyhatalom

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke arról is tájékoztatott, a teljes nemzetközi diópiac átalakuláson megy keresztül.

Magyarországon az ágazat ki tudja szolgálni a keresletet, ráadásul héjas dióból fontos exportőrnek számít hazánk, keresettek az itthon termő fajták Európában, főként Németországban

– értékelt.

Árgus szemekkel figyeli viszont mindenki a piacon, hogy Chile egyre nagyobb diótermelővé növi ki magát, amire reagálni kell.

Kelemen Péter közölte, az átrendeződés kontinensünkön már 2-3 éve megkezdődött Chile előretörésével. Ami magyar szempontból sem túl jó hír, hogy augusztus-szeptember magasságában is érkezik jelentős mennyiségű héjas dió a dél-amerikai országból, amikor itthon még csak a betakarítás zajlik.

Véleménye szerint a magyar export térvesztésének megakadályozásához leginkább a hektáronkénti hozam fejlesztésére lenne szükség, másként az új piaci belépők előnyben lesznek ágazati szinten.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon is árulnak-e chilei héjas diót, Kelemen Péter azt felelte, kicsi a valószínűsége, de elvétve nem tartja ezt sem elképzelhetetlennek.

www.sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Tények, amiket tudnia kell az élelmiszer-veszteségről és az ételhulladékokról

2019. október 17. 14:09
Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és a Messe Düsseldorf közös kezdeményezése a SAVE FOOD. A cél, az élelmiszer-veszteség és ételhulladék globális csökkentése: az iparosodott országokban kevesebb élelmiszert értékesítsenek, és a fogyasztók tervezzék vásárlásaikat. Főként az élelmiszeripar figyelmét kívánják felhívni az élelmiszer-veszteségre, amely a jövő egyik fő prioritása.
 

90 éves a Medve Sajt

2020. március 05. 08:45
1925-ben Magyarországra is elhozta a világújdonságnak számító, úgynevezett dobozsajtot Stauffer Frigyes sajtkészítő mester. A kezdeti sikerek után a csomagolásra rákerült a készítő szülőhazájának címerállata, a svájci Bern kantonjának medvéje és így, 1930-ban megszületett a minőségi nagylyukú sajtból készülő Medve sajt. Pár évvel később már Európa és Amerika számos országába exportálták a terméket egészen az államosításig, ami teljesen újraírta annak történetét. A megszületésének 90-ik évfordulójára újra a régi, ikonikus külsőjét kapja vissza az egyik legsikeresebb magyar termék, a Medve sajt.