Elkerülhetetlen a dió drágulása

2021. október 07. 14:32
Az ország nyugati részén, a Velencei-hegység és a Balaton térségében közepes, keleten pedig jó a dió idei termésmennyisége. A Dunántúlon ez ötös skálán egy kettes-hármas osztályzatot, a Tiszántúlon pedig négyest jelent, mondta a Sokszínű Vidék megkeresésére a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.
Elkerülhetetlen a dió drágulása

Kelemen Péter az országon belüli különbségeket azzal magyarázta, hogy nyugaton fejlettebb fenológiai állapotban érte a fagy a növényeket tavasszal, ezért ott nagyobb volt a kár mértéke is. A termés nagyban függ még az aszályos időszakok számától is, Észak-Keleten pedig valamivel több csapadék is hullott ebben az esztendőben a kritikus időszakokban.

A szakértő a növényvédelmi szempontból rendszeresen szóba kerülő nyugati dióburok-fúróléggyel kapcsolatban azt mondta, az általa végzett pusztítás ellen a profi termelők képesek védekezni, az főként szórványdióban és a házi kertekben okoz jelentős problémát.

A dióburok-fúrólégy élettere nagyjából minden évben 70 kilométerrel tolódik keletre. Nyugat-Magyarországon óriási gondot jelent, a kertekben akár a diótermés 90-95 százalékát is elpusztíthatják

– magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ
Megunhatatlanul finom: régimódi diótorta
Könnyed piskóta és sok-sok diós krém, mennyei íz!
Drágább lesz, mint tavaly

Lapunk kérdésére válaszolva közölte, a termelők fogyasztási értékesítésben eltérő árszinttel számolnak, de abban egyetértenek, hogy lesz drágulás.

Áremelkedésre lehet számítani a tavalyi évhez képest, mert megnőttek a termelők költségei. Drágábban jutnak hozzá a felhasznált imput anyagokhoz és a munkaerő sem lett olcsóbb, aminek valahol vissza kell köszönnie

– mondta.

Elmondása szerint átlagosan 10 százalékos emeléssel lehet kalkulálni a boltok polcain, ami a dióbél esetében kilónként 3000 és 4000 forint közötti összeget jelenthet majd minőségtől függően.

Kelemen Péter megjegyezte, az árképzésben jelentős szerepe van a házi kertekben a kártevők miatt tönkrement termésnek valamint annak is, hogy a dióbél után folyamatosan nő a kereslet.

GETTY IMAGES Chile lehet az új diónagyhatalom

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke arról is tájékoztatott, a teljes nemzetközi diópiac átalakuláson megy keresztül.

Magyarországon az ágazat ki tudja szolgálni a keresletet, ráadásul héjas dióból fontos exportőrnek számít hazánk, keresettek az itthon termő fajták Európában, főként Németországban

– értékelt.

Árgus szemekkel figyeli viszont mindenki a piacon, hogy Chile egyre nagyobb diótermelővé növi ki magát, amire reagálni kell.

Kelemen Péter közölte, az átrendeződés kontinensünkön már 2-3 éve megkezdődött Chile előretörésével. Ami magyar szempontból sem túl jó hír, hogy augusztus-szeptember magasságában is érkezik jelentős mennyiségű héjas dió a dél-amerikai országból, amikor itthon még csak a betakarítás zajlik.

Véleménye szerint a magyar export térvesztésének megakadályozásához leginkább a hektáronkénti hozam fejlesztésére lenne szükség, másként az új piaci belépők előnyben lesznek ágazati szinten.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon is árulnak-e chilei héjas diót, Kelemen Péter azt felelte, kicsi a valószínűsége, de elvétve nem tartja ezt sem elképzelhetetlennek.

www.sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar élelmiszeripar tovább erősödik

2019. október 03. 14:58
A kormány elkötelezett a hazai élelmiszeripar támogatása mellett, ezért nagy hangsúlyt fektet az ágazatban a termelékenység és a hatékonyság növelésére – jelentette ki Varga Mihály a Taravis Kft. kapacitásbővítő fejlesztésének bejelentésekor.

Az élelmiszer mint áru

2020. május 20. 07:53
Amikor a bolygónkat érintő folyamatos ökológiai krízisekre tekintünk – globális felmelegedés, fajok tömeges kihalása, mindent elborító műanyaghalmok, tengerek elsavasodása – általánosságban az emberi tevékenységet, mint egy monolit tömböt tesszük felelőssé ezekért a folyamatokért. A média elsősorban az egyéni fogyasztási és utazási szokásainkat, illetve a csomagolási technikáinkat okolja az ökológiai katasztrófáért. Ez számunkra, nyugati individualizált emberek számára reálisnak is tűnhet, hiszen ezek azok, amikkel nap mint nap találkozunk és úgy érezzük, hogy ha ezeket megváltoztatjuk, tehetünk valamit a bolygónkért.