A magyar földeken is meglátszik a háború

2022. május 16. 09:27
Lassan befejeződnek a tavaszi mezőgazdasági munkák. A háború miatt egyes növényekből többet ültettek.
A magyar földeken is meglátszik a háború

Az április második felében és május első napjaiban tapasztalható időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését az országban, a tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évben – közölte az Agrárminisztérium.

A közlemény idézi Nagy István agrárminisztert, aki szerint a vetések, a talajmunkák és a tápanyagutánpótlás a szokásosnál hűvösebb időjárás ellenére is nagyobb csúszások nélkül elkészültek.

Napraforgómagból is állítanak elő nyers növényi olajat és -darát. Fotó: KITE

Napraforgóból is több került a földekbe (Fotó: KITE)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara május 11-i jelentése szerint az összes fontos tavaszi vetésű növény, így a kukorica, a napraforgó, a szója, a tavaszi árpa, a zab, a cukorrépa, a burgonya, a borsó vetése befejeződött. A vetések a növényfajoknál 90 százalék felett állnak, tehát napokon belül végezhetnek a gazdák a még fennmaradó területekkel.

A tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 1 millió 50 ezer hektáron, a napraforgó csaknem 700 ezer, a szója pedig 61 ezer hektáron kerülhet a földbe. Ezek a vetésterületek lényegesen magasabbak az elmúlt egy, illetve öt év átlagértékeinél, ami az orosz-ukrán konfliktus következtében kialakult bizonytalan helyzetben megnyugtatást jelenthet a piacnak.

Az őszi vetésű gabonáknál az április végi, május eleji csapadéknak köszönhetően javultak a kilátások, de a növények megfelelő fejlődéséhez további esőre lenne szükség a következő hetekben. A tavaly novembertől idén áprilisig uralkodó szárazság hatása az őszi vetésű állományok közül leginkább a repce esetében látható, amelynek idén a szokásosnál alacsonyabb a vetésterülete is.

Nagy István hozzátette, a tavaszi munkák jelenlegi tempóját nézve a termelők időben és megfelelő minőségben be tudták fejezni a tavaszi vetéseket, a logisztikai fennakadások ellenére az állományok tápanyagutánpótlása is sikeresen megtörtént.

Az Agrárminisztérium szerint az idei termést eddig nem veszélyezteti semmi

https://piacesprofit.hu/gazdasag/a-magyar-foldeken-is-meglatszik-a-haboru/2/

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeriparban a termelőiár-index 12,8 százalékkal nőtt

2022. február 08. 09:12
Az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártás alágazatban az ipar termelőiár-indexei átlagosan 12,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest decemberben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Ipari termelői árakról közzétett gyorstájékoztatójából.

Tömegesen állhatnak le a hazai pékségek: elszálltak az árak, mi lesz így?

2021. október 14. 08:55
Nem mintha ez az ősidők óta fogyasztott ételünk túlzottan rászorulna a hírverésre, de közeleg október 16-a, a Kenyér Világnapja. Egy ünnep, amit azzal a céllal hívtak életre, hogy legalább ezen az egy napon kicsit jobban odafigyeljünk erre a filléresnek gondolt élelmiszerünkre. A világnapot már közel 30 ország ünnepli, elsősorban karitatív okokból, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Bár nekünk magyaroknak hagyományosan van egy kenyérszenteléssel megfejelt augusztus 20-ai „új kenyér” ünnepünk is, ez az októberi világnap mégis más tartalommal bír. Alkalmat adhat arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a hazai sütőipar aktuális problémáira is.