A mezőgazdaság hozzáadott értéke 1,1 százalékkal növekedett egy év alatt

2021. szeptember 29. 08:28
A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat együttes bruttó hazai termék (GDP) termelése folyó áron 416,04 milliárd forintot tett ki 2021 második negyedévében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) negyedéves becsléséből kiderült, hogy a mezőgazdaság hozzáadott értéke 1,1 százalékkal növekedett egy év alatt.
A mezőgazdaság hozzáadott értéke 1,1 százalékkal növekedett egy év alatt

2021 II. negyedévében a GDP volumene 17,9%-kal növekedett összességében az előző év azonos időszakához képest. A második becslés nyers volumen indexe az első becslésben közölt II. negyedévi adathoz viszonyítva nem változott. A GDP a nyers adatok szerint 2,2%-kal nagyobb volt a 2019 II. negyedévinél.

Termelési oldalon az ipar teljesítménye 36,9, ezen belül a feldolgozóiparé 39,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a közútijármű-gyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 18,4, a mezőgazdaságé 1,1%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 12,4%-kal lett nagyobb. A legerőteljesebb növekedés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (71,5%), illetve az egészségügyi, szociális ellátás (23,2%) nemzetgazdasági ágban történt. A művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás teljesítménye 17,1, a kereskedelemé 16,9, az információ, kommunikációé 16,7%-kal emelkedett. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke 16,4%-kal nőtt. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 3,7%-kal bővült. A közigazgatás hozzáadott értéke 1,9, az oktatásé 8,8%-kal emelkedett.

A bruttó hazai termék 2021 II. negyedévi, 17,9%-os növekedéséhez az ipar 7,3, a szolgáltatások 7,0, az építőipar 0,9 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a leginkább (2,2 százalékponttal) a kereskedelem, gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növelte a GDP-t.

2021 II. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján a gazdaság teljesítménye 2,7%-kal növekedett.

A termelési oldalon az ipar hozzáadott értéke 2,8, az építőiparé 3,6, a szolgáltatásoké 1,8%-kal nőtt, a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 1,2%-kal csökkent.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 1,7%-kal emelkedett. A kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,1, a közösségi fogyasztásé 2,3%-kal csökkent. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3,2%-kal nőtt. A külkereskedelemben az export volumene 0,8%-kal kisebb, az importé 1,1%-kal nagyobb lett.

https://agroforum.hu/agrarhirek/agrarkozelet/a-mezogazdasag-hozzaadott-erteke-11-szazalekkal-novekedett-egy-ev-alatt/

www.agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Lehetővé válik a külföldi idénymunkások foglalkoztatása a mezőgazdaságban

2020. május 11. 07:59
Nem csak a határ menti, de a szomszédos országokból távolabbról érkező idénymunkások is részt vehetnek a mezőgazdasági betakarítási munkákban, ami főként a kertészeti ágazatnak jelent komoly segítséget a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésében - ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az erről megjelent kormányrendelet-módosítást csütörtökön.

Felmérés a biomassza alapú gazdasággal kapcsolatban

2021. január 25. 09:44
A felmérés a Fenntartható körkörös biomassza alapú gazdaság előmozdítása közép- és kelet-európai országokban (rövidítés: BIOEASTsUP) projekt keretében szerveződik, amelyet a Horizon 2020 uniós program finanszíroz.