A mezőgazdaság megköveteli a szorgos kezeket

2021. november 04. 13:56
A statisztikai adatokból kiderül, hogy éppen akkor csökkent a mezőgazdaságban dolgozók száma, amikor a munka dandárja megkövetelné a szorgos kezeket.
A mezőgazdaság megköveteli a szorgos kezeket

Az idei év első három hónapjában közel 203 ezren dolgoztak a mezőgazdaságban országszerte. Aztán eljött a második negyedév, és jelentős visszaesést hozott magával, ugyanis 4100 fővel kevesebb dolgozó végezte el az egyre szaporodó munkákat. Az egymást követő negyedévek közötti különbség is szembetűnő, ám az még inkább ijesztő adat, hogy az idei, második negyedéves adatok 14 800 fővel maradnak el a tavalyi év hasonló időszakához képest. Márpedig bármennyire is fejlődnek a technológiák és az azokhoz rendelt mezőgazdasági gépek, minden folyamatot nem lehet gépesíteni az agráriumban.

fotó: publicdomainpictures.com

A jelenség kifejezetten a mezőgazdaságot sújtja, ugyanis a KSH szerint az összes nemzetgazdasági ágban 2021. július–szeptemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva a foglalkoztatottak létszáma 36 ezer fővel több volt, pontosan 4,663 millió fő. A hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 58 ezer fővel nőtt, s a visszaáramlásnak köszönhetően a külföldön dolgozók tábora 19 ezerrel csökkent.

Meglepő adat talán, hogy a foglalkoztatottak száma a férfiak esetében kilencezerrel csökkent, és a foglalkoztatási rátájuk – demográfiai okokból – mégis 0,7 százalékponttal, 78,3 százalékra nőtt. A nők esetében minden emelkedett. A foglalkoztatottak létszáma 25 ezerrel, 2,139 millió főre, a foglalkoztatási ráta 1,7 százalékponttal, 68,9 százalékra emelkedett.

A munkanélküliség csökken, de még így is 98 ezer férfi és 91 ezer nő nem dolgozik, miközben az agráriumban egész évben akadna munka.

agrotrend.hu / feol.hu

Kapcsolódó cikkek

Átmeneti időszak lesz 2021 az uniós agrártámogatásokban

2020. február 17. 09:04
Átmeneti időszak lesz a 2021-es év az uniós agrártámogatásokban, de ebben az évben is biztosított lesz a támogatások folyamatossága a magyar mezőgazdasági termelők számára - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken egy háttérbeszélgetésen, Budapesten.

Radikális kormánydöntést hirdetett ki Orbán Viktor - Az egész vidéki Magyarországot érinti!

2021. január 13. 09:50
Rövid, de annál jelentősebb kormányhatározat jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával, a vidéki Magyarország megújításáról, a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének, valamint a gazdák támogatási szintjének a 2021–2027-es időszakban történő megőrzéséről címmel.