A nap kérdése: sztrájk alatt szünetel-e a munkavállaló biztosítása?

2022. március 31. 07:55
Szünetel-e a dolgozó (tanár) biztosítása, ha adott napon nem dolgozza le a munkaszerződésben rögzített óraszámot, például napi 2 órát sztrájkol? A kieső időben igazolatlanul van távol – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő, jogász válaszolt.
A nap kérdése: sztrájk alatt szünetel-e a munkavállaló biztosítása?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) alapján a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól többek között elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét tartamára. Álláspontom szerint a sztrájk elháríthatatlan ok miatt indokolt távollétnek minősül.

A a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (
Tbj.) alapján szünetel a biztosítás a munkavégzési (szolgálatteljesítési) kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt kivéve, ha a munkavégzés alóli mentesítés idejére a munkaviszonyra vonatkozó szabály szerint átlagkereset jár, vagy munkabér (illetmény), átlagkereset (távolléti díj), táppénzfizetés történt.

Mindezek alapján a napi 2 órás sztrájk alatt munkavégzési kötelezettség alóli mentesítésre tekintettel szünetel a biztosítási jogviszony.

www.adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

A dolgozók többsége valamit rosszul tud a munkahelyi adatairól

2021. december 02. 11:22
 
Jelentős károkat okozhatnak a vállalatnak

Fontos változások lesznek az otthoni munkában

2020. szeptember 02. 08:20
Csak közös megállapodással lehet valakit otthoni munkára küldeni a járvány idején, és a munkáltatónak a rezsibe is be kell szállnia.