A szabadság kiadása egyes jogviszonyokban elhalasztható

2021. június 29. 09:27
A kormányzat a 149/2021. (III.27.) korm-r-ben felhatalmazást adott arra, hogy a szabadság kiadása egyes jogviszonyokban a veszélyhelyzettel összefüggésben elhalasztásra kerüljön. Ugyan a veszélyhelyzetnek még nincsen vége, az Országgyűlés elé benyújtásra került egy törvényjavaslat, mely a kormányrendelet szabályait törvényi szintre emeli.
A szabadság kiadása egyes jogviszonyokban elhalasztható

A szabályozás és annak indokai

A 2021. május 22. napjától hatályos kormányrendelet akként fogalmaz, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény szerinti egészségügyi szolgálati jogviszonyban, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény szerinti jogviszonyban és a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve javítóintézetnél foglalkoztatott esetében a szabadság kiadására eltérő szabályok vonatkoznak, ha a foglalkoztatott a SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában részt vett. Ezen esetekben ugyanis a járványügyi helyzet következtében tetemes mennyiségű szabadság "ragadt bent", mely szabadság törvény szerint történő kiadása az érintett munkáltatók működését veszélyeztetné. A veszély elkerülése érdekében a szabadság kiadására vonatkozó azon alapszabálytól, mely szerint a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni, a jogalkotó eltekint.

 

Ezek a szabályok változnak

A 2021. évben esedékes szabadságnak – ideértve az alap- és a pótszabadságot is – a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig arányos része - nem az esedékesség évében - hanem az esedékesség évét követő 3 éven belül adható ki. A szabadság kiadásának rendjére ugyanakkor a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó szabályokat kell alkalmazni.

Fontos követelmény, hogy a szabadságot a foglalkoztatott többi szabadságától elkülönítetten kell nyilvántartani. Követhetőnek kell tehát lenni a munkaidőnyilvántartásban annak, hogy az eltérő szabályokat a munkáltató hogyan, és mely szabadságnapokra vonatkozóan alkalmazta.

A munkáltató ezen túlmenően a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napon belül írásban kell, hogy tájékoztassa a foglalkoztatottat az elhalasztott szabadság mértékéről és kiadásának rendjéről.

 

Ezek a szabályok változatlanok

A munkajog alapvető szabálya, hogy a szabadság a jogviszony megszűnésének kivételével pénzben nem váltható meg. Ez alapján a kormányrendelet, valamint a törvényjavaslat is rögzíti, hogy a szabadság – az érintett foglalkoztatási jogviszonya megszűnésének kivételével – pénzben nem váltható meg.

Kérdések a szabályozás tükrében

Habár az érthető, hogy a feltorlódott szabadság kiadása a munkáltató működését veszélyeztetné, a szabadság kiadásának elhalasztása ugyanakkor a szabadság rendeltetését veszélyeztetheti. Ezen túlmenően kérdéses, hogy a munkaidőszervezés egyes szempontjairól szóló 2003/88/EK irányelv, illetve az Európai Alapjogi Karta szabályai nem sérülnek-e. Ezen jogforrások az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit is előírják, mely követelmények érvényesülését a szabadság ki nem adása érintheti.

 

Dr. Kéri Ádám

ügyvéd

 

Kapcsolódó cikkek

Covid-oltás: kérdések a kötelező fizetés nélküli szabadságról

2021. november 03. 10:21
Vonjunk be az oltás kötelezővé tételének mérlegelésekor munkaegészségügyi szakembert és konzultáljunk a munkavállalók képviselőivel - javasolják az általunk megkérdezett munkajogászok annak kapcsán, hogy a kormány lehetővé tette a versenyszféra munkaadóinak a munkvégzés Covid-oltáshoz kötését. A legtöbb munkakörben megfelelően megindokolható egy ilyen intézkedés, ám ha nincs hatásvizsgálat, biztosan jogellenes a döntés. Munkakörre bontva kell kockázatértékelést végezni.

Nincs szükség olyan munkavállalókra, akik 8 órás munkaidőben gondolkodnak - Kínában

2019. április 15. 07:56
A leggazdagabb kínai nem érti, hogy miért akarna valaki az Alibabánál dolgozni, ha nincs felkészülve arra, hogy heti 72 órát dolgozzon – írja az Index a Bloomberg nyomán.