A tejtermelés a magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata

2019. június 11. 12:17
A magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata a tejtermelés, amelynek értéke tavaly az előző évhez képest 1 százalékkal, 185,5 milliárd forintra nőtt, a tejfeldolgozás pedig a tavalyi közel 300 milliárdos termelési értékével az élelmiszeripari termelés 11 százalékát adta - ismertette az Agrárminisztérium miniszterhelyettese csütörtökön, a tej világnapja alkalmából tartott rendezvényen, Budapesten.

Farkas Sándor elmondta, hogy az állatállomány Magyarországon az elmúlt 8 évben 30 százalékkal nőtt, mára a tehénállomány mintegy 403 ezer egyedből áll. A tejhozamot illetően az ország az elsők között van az Európai Unióban, a hozam 2012-2018 között 10 százalékkal nőtt, amihez a genetika és a takarmányozás javulása mellett hozzájárult az is, hogy növekedett a tejhasznú tehenek aránya.

Kép letöltése
 
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

 

A minszterhelyettes hangsúlyozta: az ágazat az elmúlt években kiemelt kormányzati segítséget kapott. Az EU-s támogatás összege 2018-ban 21,2 milliárd forint volt, emellett az átmeneti nemzeti támogatás keretében 2018-ban hazai forrásból 15,5 milliárd forint támogatásban részesültek a gazdák. Farkas Sándor említést tett az elmúlt évek általános forgalmi adó (áfa) csökkentési intézkedéseiről, amelyek elmondása szerint jelentősen hozzájárultak mind a termelés, mind a fogyasztás kedvező alakulásához. 2010 óta megfordult a trend, és a boltok polcain elsősorban hazai tejtermékek vannak, a lakosság tudatosan a magyar tejtermékeket választja, és ezzel a hazai termelőket is támogatja.

Kép letöltése
 
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

 

Magyarországon az elmúlt években nőtt a tejfogyasztás – említette Farkas Sándor. Az egy főre jutó fogyasztás (az összes tejtermék fejenkénti fogyasztása tejliterre vetítve) 164 liter volt 2016-ban. Tejtermékekre bontva egy ember 2016-ban 53 liter tejet, 13,5 liter tejfölt, kefirt, joghurtot, 7,6 kilogramm sajtot, túrót evett, vajból pedig 1,7 kilogrammot fogyasztott átlagosan.

Kondra Laura, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a tejágazathoz kapcsolódó támogatások közül kiemelte az iskolatej programot, amelyre 3,7-4,8 milliárd forintot fizettek ki egy tanévre, 420-440 ezer gyereket vonva be a programba. Tavaly nyáron 4,1 milliárd forint kifizetési igényt hagyott jóvá az államkincstár a 2018-2019-es tanévre, így 2600 intézményben, összesen 431 ezer gyerek kapott több mint 12 500 liter tejet, tejterméket - mondta el.

Kép letöltése
 
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

 

Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője a hatóság ellenőrzési tapasztalata szerint a piac fehéredéséhez hozzájárultak a NAV ellenőrzési módszerei és az áfa-csökkentés is - mutatott rá.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSzSz) elnöke újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a gazdálkodók tavaly több mint 1,9 millió tonna tejet termeltek. Ebből 1,5 millió tonnát vásároltak fel Magyarországon tavaly, 1 százalékkal többet az előző évinél. Tájékoztatása szerint az ágazat a tejtermelői oldalról stabil, a tehénállomány is stagnál. A tej önköltsége jelentős mértékben emelkedett amellett, hogy a tej átlagár kilogrammonként 95 forint volt, a tej önköltsége pedig 90-100 forint között szóródik. A tejtermelők egy része a támogatások nélkül veszteséges lenne - emelte ki.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A vendéglátók, közétkeztetők is válasszák a hazait

2020. április 02. 13:17
A helyi termelők termékeinek választásával a vendéglátók, közétkeztetők is sokat tehetnek a vidék fennmaradásáért – hívta fel a figyelmet Nagy István agrárminiszter. A helyi élelmiszerek felhasználásával ráadásul a fogyasztók is nyernek, hisz ételük kiváló minőségű, magyar alapanyagból készül.
 
 
 

Most már biztos: komoly kenyérdrágulás jön Magyarországon

2021. november 15. 08:59
40 százalékkal emelhetik a malmok a liszt átadási árát januárban, és habár mindezt a szakemberek kicsit túlzónak tartják, abban biztosak, hogy a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű drágulás várható jövő év elején. Ez azt jelenti, hogy fel kell készülni arra, hogy tavasszal már biztosan drágábban fogunk tudni sütőipari termékeket, így kenyeret is vásárolni.