Öntik ránk a problémás étrend-kiegészítőket

2019. január 31. 08:41
Közel kétszáz esetben, összesen több mint 153 millió forint értékben szabott ki bírságot 2018-ban a Nébih KÜI.

Tavaly összesen 195 esetben szabott ki élelmiszerlánc-felügyeleti, élelmiszerellenőrzési, illetve növényvédelmi bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerlánc-biztonsági csalásokkal és hamisításokkal foglalkozó szervezeti egysége, a Kiemelt Ügyek Igazgatósága (Nébih KÜI). A kiszabott bírságok összege 153 171 894 forint volt – válaszolta a VG.hu érdeklődésére a Nébih.

 

A legmagasabb bírság 2018-ban meghaladta a 14 millió forintot, melyet nem nyomon követhető élelmiszerek felhasználása miatt szabott ki a hatóság.

A Nébih KÜI tavaly 581 ellenőrzést végzett. Az ellenőrzések során feltárt hibák és hiányosságok miatt a hatóság 3187 tétel, összesen 1789,36 tonna élelmiszer forgalomból való kivonását rendelte el.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az étrend-kiegészítőkkel van a legtöbb gond

Az élelmiszerbiztonsági hivatal 2018-ban nagy hangsúlyt fektetett az étrend-kiegészítő termékek megfelelőségének és forgalmazásának ellenőrzésére, és nagy mennyiségben vont ki a forgalomból ismeretlen eredetű, illetve nem engedélyezett, gyógyszer hatóanyagot tartalmazó termékeket.

Ehhez a termékkategóriához kapcsolódik az igazgatóság 2018. évi legnagyobb „fogása” is:

egy fővárosi raktárban több mint 60 ezer doboz, csaknem 668 millió forint értékű, jogszerűtlenül forgalomba hozott, nem nyomon követhető étrend-kiegészítőt (például potencianövelőket, hajhullás elleni és zsírégető szereket, porcerősítőket) vontak ki a forgalomból.

A sikeres ellenőrzésre egy több társhatóság részvételével lebonyolított akció részeként került sor, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinált.

Képünk illusztráció
Fotó: AFP

A jellemzően Kínából származó, gyógyszer hatóanyagot tartalmazó potencianövelők visszatérő jelleggel akadnak fenn a hatóság vizsgálatain. Mivel az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos.

BoomBoom és Horse Power

2018-ban több tucat ilyen készítményt vont ki a forgalomból a Nébih a fogyasztók biztonsága érdekében, a teljesség igénye nélkül a Horse Power, My Tool, Green Snake, Virility Max Plus, Pertinax 3 in 1, BoomBoom, Tornado, Gold Power, Herkules és Maraton extra fantázianevű készítmények is eltűntek a kínálatból.

Kiemelt ellenőrzés irányult például a vendéglátóhelyek házhoz szállított ételeinek megfelelőségére is, ahol szintén több szabálytalanság merült fel. Említésre méltó a szaloncukrot gyártók és forgalmazók szezonális ellenőrzése is, melynek során több tonna, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő szaloncukrot vontak ki a forgalomból.

Számos üzemnek kellett lehúznia a rolót

A kereskedelmi, vendéglátó ipari egységek, üzemek tevékenységének felfüggesztésére 16 esetben, tevékenységük korlátozására pedig 29 esetben volt szükség 2018-ban.

A Nébih ellenőrei által feltárt, felfüggesztéssel végződő tavalyi esetek között szerepel

Azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el a Nébih azon a Bács-Kiskun megyei sertéstelepen is, ahol a helyszíni vizsgálat során kiderült, hogy kacsatetemekkel etette a malacokat egy gazda.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a bezáratott egységek közül több még ugyanebben az évben újrakezdhette tevékenységét a hiányosságok kijavítását követően.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a teljes hazai élelmiszer-ágazatot komplex módon felügyeli, ennek megfelelően a tevékenysége igen összetett. A teljesség igénye nélkül ideértendő a mezőgazdasági termelés, az élelmiszer-feldolgozás, az élelmiszer-kereskedelem, a vendéglátás és közétkeztetés, az állattenyésztés, az állategészségügy és állatvédelem, valamint a halgazdálkodás és az erdészeti igazgatás. A cikkben ismertetett adatok a Nébih élelmiszerlánc-biztonsági csalásokkal és hamisításokkal foglalkozó szervezeti egységének, a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának 2018. évi eredményeit tükrözik.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyar versenyző nyerte a cukrász olimpiát

2020. február 18. 08:38
Aranyérmet ért a komáromi Podmaniczky Krisztina alkotása a négy évente megrendezett IKA Kulináris Olimpián, a németországi Stuttgartban, írja a kemma.hu.

A koronavírus ellen is számít az egészséges életmód, helyes táplálkozás

2020. április 14. 07:32
Az Európai Élelmiszer információs Tanács (European Food Information Council, EUFIC) az otthonmaradók egészségének megőrzése és így a koronavírus fertőzés elleni védekezés céljából hét pontot fogalmazott meg. A Tanács hangsúlyozza, hogy a járvány helyzetben is érvényesek az általános ajánlások, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő hidratáltság, a kellő fizikai aktivitás és alvás, illetve a stressz kezelése.