A termelői szerveződés a kiszolgáltatottságot is csökkenti

2019. március 14. 07:23
Országjáró körúton hívja fel a gazdák figyelmét a termelői együttműködések előnyeire a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A roadshow első eseményét március 12-én tartották Kaposváron.
 

A termelők mindössze tíz százaléka tartozik valamilyen csoporthoz, nagyon gyenge lábon áll hazánk e téren a többi uniós országhoz képest – hangzott el az országos sorozat első rendezvényén. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke szerint a termelői szövetkezetek nem képesek olyan szervezeti egységet létrehozni, amely legalább a termelők hatvan százalékát tömörítené.  
– A szerveződés tudná a kiszolgáltatott helyzetből kimenteni a magyar termelőket. Fejlett integrációkra lenne szükség az agráriumban, ennek viszont a kulcsa az, hogy élelmiszer-feldolgozók jöjjenek létre. Ezek csak állami segítséggel, kormányzati anyagi támogatással alakulhatnak ki – tette hozzá Gombos Sándor. A somogyi elnök megjegyezte: az integráció révén piaci lehetőséghez, hitelhez és gépi technológiához is juthatnának a szerveződés tagjai.  

– A megyében két termelői szövetkezet és tizenkilenc termelői csoport van, de nincsenek alkupozícióban – mondta el a megyei elnök. Kiemelte azt is, hogy rengeteg nyersanyag kerül ki Magyarországról a feldolgozók hiánya miatt. A gyümölcs, a gabona, a tej, a növényi olaj és a cukorrépa esetében szükség lenne olyan beruházásokra, amelyek lehetőséget biztosítanának a magyar gazdáknak, hogy itthon dolgozhassák fel terményeiket. Somogyból ma leginkább egy konzervipari gyümölcsfeldolgozó hiányzik, valamint egy szőlőfeldolgozó a dél-balatoni borvidékről.

Több termelői szövetkezet is bemutatkozott. Tömösváry Máté, a Balaton Ker-Tész Szövetkezet kereskedelmi vezetője elmondta: 2003-ban hozták létre szervezetüket a régió termelőinek részvételével. Több mint háromszáz tagjuk háromezer hektárnyi területen gazdálkodik.

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok? Most mindenki elmondhatja a véleményét!

2019. április 03. 09:37
Az Európai Bizottság megkezdte az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó jogszabályok értékelését. A munkában – egy online kérdőív kitöltésével – többek között a lakosság, a vállalkozások, a kutatóintézetek, a civil- és szakszervezetek, valamint a hatóságok segítségére is számítanak.

Most már biztos: komoly kenyérdrágulás jön Magyarországon

2021. november 15. 08:59
40 százalékkal emelhetik a malmok a liszt átadási árát januárban, és habár mindezt a szakemberek kicsit túlzónak tartják, abban biztosak, hogy a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű drágulás várható jövő év elején. Ez azt jelenti, hogy fel kell készülni arra, hogy tavasszal már biztosan drágábban fogunk tudni sütőipari termékeket, így kenyeret is vásárolni.