A termelői szerveződés a kiszolgáltatottságot is csökkenti

2019. március 14. 07:23
Országjáró körúton hívja fel a gazdák figyelmét a termelői együttműködések előnyeire a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A roadshow első eseményét március 12-én tartották Kaposváron.
 

A termelők mindössze tíz százaléka tartozik valamilyen csoporthoz, nagyon gyenge lábon áll hazánk e téren a többi uniós országhoz képest – hangzott el az országos sorozat első rendezvényén. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke szerint a termelői szövetkezetek nem képesek olyan szervezeti egységet létrehozni, amely legalább a termelők hatvan százalékát tömörítené.  
– A szerveződés tudná a kiszolgáltatott helyzetből kimenteni a magyar termelőket. Fejlett integrációkra lenne szükség az agráriumban, ennek viszont a kulcsa az, hogy élelmiszer-feldolgozók jöjjenek létre. Ezek csak állami segítséggel, kormányzati anyagi támogatással alakulhatnak ki – tette hozzá Gombos Sándor. A somogyi elnök megjegyezte: az integráció révén piaci lehetőséghez, hitelhez és gépi technológiához is juthatnának a szerveződés tagjai.  

– A megyében két termelői szövetkezet és tizenkilenc termelői csoport van, de nincsenek alkupozícióban – mondta el a megyei elnök. Kiemelte azt is, hogy rengeteg nyersanyag kerül ki Magyarországról a feldolgozók hiánya miatt. A gyümölcs, a gabona, a tej, a növényi olaj és a cukorrépa esetében szükség lenne olyan beruházásokra, amelyek lehetőséget biztosítanának a magyar gazdáknak, hogy itthon dolgozhassák fel terményeiket. Somogyból ma leginkább egy konzervipari gyümölcsfeldolgozó hiányzik, valamint egy szőlőfeldolgozó a dél-balatoni borvidékről.

Több termelői szövetkezet is bemutatkozott. Tömösváry Máté, a Balaton Ker-Tész Szövetkezet kereskedelmi vezetője elmondta: 2003-ban hozták létre szervezetüket a régió termelőinek részvételével. Több mint háromszáz tagjuk háromezer hektárnyi területen gazdálkodik.

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Az önköltséget is alig fedezi a nyerstej ára

2019. július 17. 07:40
A Tej Szakmaközi Szervezet ás Terméktanács értékelte a hazai és az európai tejpiaci helyzetet. A szervezet szerint Magyarországon évek óta azonosak a felvásárlási árak, de a költségek emelkedése és az európai történések miatt változtatni kellene rajta.

Egyre többen vásárolnak ilyen boltokban vidéken: sokat spórolnak az élelmiszeren

2020. június 29. 10:07
Az Amerikából indult zero waste mozgalom jeles képviselője Bea Johnson, aki családjával 2008 óta éli életét a hulladékmentesség jegyében. A kifejezés magyar megfelelője azonban félrevezető: nem a szeméttermelés kiiktatása a cél, pusztán az észszerű és racionális törekvés a hulladékmennyiség csökkentésére, amiben valódi segítséget nyújtanak a csomagolásmentes boltok. Utóbbiak kapcsán az első békéscsabai és egyben első Békés megyei hulladékmentes üzlet tulajdonosát, Pocsaji Csillát kérdezte a HelloVidék.