A tradicionális és helyi termékek népszerűsítése fontos, akárcsak a családi gazdaságok erősítése

2018. április 09. 09:10
Lépfenével fertőzött juhok, matyóhímzéses védjegy a GMO-mentességért, megkezdődött az egységes kérelmek benyújtása, kukoricamalom épül Karcagon, jó évre számítanak a szőlős gazdák, a helyi termékek népszerűsítése továbbra is feladat, a családi gazdaságok kezében lehet az agrárium jövője - ezek voltak a hét hírei az Agrotrend.hu-n.

A jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszer-termelés és értékesítés újjáéledőben van. A Földművelésügyi Minisztérium több programmal is hozzájárul a magyar termékek népszerűsítéséhez. A szaktárca tovább kívánja javítani azokat a feltételeket, amelyek eredményeként a helyi előállítású tradicionális élelmiszerek még egyszerűbben juthatnak a piacra. A cél az élelmiszerlánc lerövidítése, az árfelhajtó tényezők kiiktatása, a termelők és a fogyasztók közötti közvetlen kapcsolat kialakításának elősegítése.

A mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni. Azonban jogszabályi előírások alapján téli fagy esetén a téli fagy által okozott károsodás (téli fagykár) termelő általi észlelésének napjától számítva 15 nap, azaz akár április 15-ig bejelenthető

Az egységes kérelem benyújtási határideje 2018. május 15., vagy késeledmi szankció llenében 2018. június 11. (végső határidő), szankció nélkül 2018. május 31-ig adatváltozás keretében lehet módosítani. Új szabály, hogy a felületen nyilatkozni kell az EFA területként érvényesíteni kívánt táblák esetében a következőkről. A Magyar Államkincstár felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy az egységes kérelmeket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldhetik be a Kincstár erre rendszeresített elektronikus felületén. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészíttette azokat a rövid tájékoztatókat, amelyek a 2018. évi egységes kérelem beadásában segítik a gazdálkodókat.

A világon elsőként a magyar alaptörvény mondta ki a mezőgazdasági termelés GMO-mentességét, ehhez kapcsolódik a vásárlók tájékoztatása, a fogyasztói tudatosság erősítése. A védjegy, amelynek alapmotívuma matyóhímzéses minta, az egészséges, jó minőségű, természetes, GMO-mentes élelmiszereket jelöli, valamint Magyarország GMO-mentes mezőgazdasági termelését erősíti. Elsősorban a magyar vásárlók tájékoztatását szolgálja, azonban ez nem zárja ki azt, hogy a vállalkozások a külföldi értékesítéskor használják, népszerűsítve ezzel a magyar, jó minőségű, GMO-mentes élelmiszereket.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár - fotó: MTI

A Magyar Államkincstár (MÁK) felgyorsítva az agrárkifizetéseket március 31-ig az egységes kérelmek alapján benyújtott támogatási igényeket 441 milliárd forintban teljesítették. Az uniós jogszabályokban meghatározott június 30-i határidő lejárta előtt három hónappal a benyújtott 176 225 igénylés 97,76 százalékát teljesítették. 2017. október 15. és 2018. március 31. közötti időszakban összesen 464 milliárd forint többletforráshoz jutottak a magyar gazdák.

A feldolgozott mezőgazdasági termékek arányát növeli majd az a világszínvonalú, belföldre és külföldi piacra is termelő kukoricamalom, amely 2019-től áll üzembe és 1,5 milliárdos beruházást jelent. A kukoricamalom teljes kapacitásának megindulását követően 25 új munkahely jön létre, összességében pedig, a termelést kiszolgálókkal együtt 50 munkahely létesül, ami Karcag és környékét erősíti.

Egy szentesi juhállományban hirtelen elhullás történt. Az állatok egy olyan területen keresztül jártak ki legelni, ahol 60-65 éve már előfordult a lépfene betegség. A területet jelenleg belvíz borítja, emiatt kerülhetett felszínre az évtizedekkel ezelőtt elásott tetemekből a baktérium spórája. A Nébih megerősítette, lezárták az állományt és elkezdték a kezelést.

Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program keretében idén több mint 400 mezőségi gazda és vállalkozó vásárolhat új mezőgazdasági munkagépeket és erőgépeket: 130 traktor, 40 pótkocsi, 50 vetőgép, 30 kapagép és 40 kaszagép, valamint számos egyéb mezőgazdasági és nem mezőgazdasági eszköz, berendezés vásárlására nyertek finanszírozást. A leadott 526 pályázatból 521 részesült pozitív elbírálásban.

fotó: Pixabay

A családi gazdaságok támogatása nemcsak a termelés növelését, de a piacra jutást is segítette, illetve ezzel együtt növelte a foglalkoztatást is. A kisgazdaságok 2015-től bevezetett egyszerűsített támogatása jelentősen csökkentette a kisüzemek adminisztrációs terheit. A családi gazdaságok növekvő aránya a generációváltást is segíti, hiszen a tudást és a tapasztalatokat családon belül tudják a legjobban átadni.

A viszonylag enyhe téli időjárás és a jelenleg is tapasztalható tavaszi meleg is jót tett a szőlőtőkéknek. A szőlőnek egyáltalán nem ártott a késői hideg sem, sőt, kifejezetten örültünk egy kis igazi, téli időjárásnak, amely a kártevőknek sokkal többet árthatott. Csak néhány ültetvény sínylette meg a mínuszokat, de ezek olyanok, amelyek fagyzugos területen vannak vagy nem rendelkeztek megfelelő kondícióval. Látva az eredményeket hisszük, hogy ez is egy abszolút jó év lesz.

agrotrend.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Kevesebb az idén a cseresznye

2017. június 02. 07:47
A Magyarországon megtermett étkezési gyümölcs jelentős részét exportálják

Aláírták a mezőgazdasági KSZ-t

2013. december 13. 08:58
Aláírásra került a Mezőgazdasági Ágazati Kollektív Szerződés