A tradicionális és helyi termékek népszerűsítése fontos, akárcsak a családi gazdaságok erősítése

2018. április 09. 09:10
Lépfenével fertőzött juhok, matyóhímzéses védjegy a GMO-mentességért, megkezdődött az egységes kérelmek benyújtása, kukoricamalom épül Karcagon, jó évre számítanak a szőlős gazdák, a helyi termékek népszerűsítése továbbra is feladat, a családi gazdaságok kezében lehet az agrárium jövője - ezek voltak a hét hírei az Agrotrend.hu-n.

A jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszer-termelés és értékesítés újjáéledőben van. A Földművelésügyi Minisztérium több programmal is hozzájárul a magyar termékek népszerűsítéséhez. A szaktárca tovább kívánja javítani azokat a feltételeket, amelyek eredményeként a helyi előállítású tradicionális élelmiszerek még egyszerűbben juthatnak a piacra. A cél az élelmiszerlánc lerövidítése, az árfelhajtó tényezők kiiktatása, a termelők és a fogyasztók közötti közvetlen kapcsolat kialakításának elősegítése.

A mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni. Azonban jogszabályi előírások alapján téli fagy esetén a téli fagy által okozott károsodás (téli fagykár) termelő általi észlelésének napjától számítva 15 nap, azaz akár április 15-ig bejelenthető

Az egységes kérelem benyújtási határideje 2018. május 15., vagy késeledmi szankció llenében 2018. június 11. (végső határidő), szankció nélkül 2018. május 31-ig adatváltozás keretében lehet módosítani. Új szabály, hogy a felületen nyilatkozni kell az EFA területként érvényesíteni kívánt táblák esetében a következőkről. A Magyar Államkincstár felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy az egységes kérelmeket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldhetik be a Kincstár erre rendszeresített elektronikus felületén. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészíttette azokat a rövid tájékoztatókat, amelyek a 2018. évi egységes kérelem beadásában segítik a gazdálkodókat.

A világon elsőként a magyar alaptörvény mondta ki a mezőgazdasági termelés GMO-mentességét, ehhez kapcsolódik a vásárlók tájékoztatása, a fogyasztói tudatosság erősítése. A védjegy, amelynek alapmotívuma matyóhímzéses minta, az egészséges, jó minőségű, természetes, GMO-mentes élelmiszereket jelöli, valamint Magyarország GMO-mentes mezőgazdasági termelését erősíti. Elsősorban a magyar vásárlók tájékoztatását szolgálja, azonban ez nem zárja ki azt, hogy a vállalkozások a külföldi értékesítéskor használják, népszerűsítve ezzel a magyar, jó minőségű, GMO-mentes élelmiszereket.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár - fotó: MTI

A Magyar Államkincstár (MÁK) felgyorsítva az agrárkifizetéseket március 31-ig az egységes kérelmek alapján benyújtott támogatási igényeket 441 milliárd forintban teljesítették. Az uniós jogszabályokban meghatározott június 30-i határidő lejárta előtt három hónappal a benyújtott 176 225 igénylés 97,76 százalékát teljesítették. 2017. október 15. és 2018. március 31. közötti időszakban összesen 464 milliárd forint többletforráshoz jutottak a magyar gazdák.

A feldolgozott mezőgazdasági termékek arányát növeli majd az a világszínvonalú, belföldre és külföldi piacra is termelő kukoricamalom, amely 2019-től áll üzembe és 1,5 milliárdos beruházást jelent. A kukoricamalom teljes kapacitásának megindulását követően 25 új munkahely jön létre, összességében pedig, a termelést kiszolgálókkal együtt 50 munkahely létesül, ami Karcag és környékét erősíti.

Egy szentesi juhállományban hirtelen elhullás történt. Az állatok egy olyan területen keresztül jártak ki legelni, ahol 60-65 éve már előfordult a lépfene betegség. A területet jelenleg belvíz borítja, emiatt kerülhetett felszínre az évtizedekkel ezelőtt elásott tetemekből a baktérium spórája. A Nébih megerősítette, lezárták az állományt és elkezdték a kezelést.

Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program keretében idén több mint 400 mezőségi gazda és vállalkozó vásárolhat új mezőgazdasági munkagépeket és erőgépeket: 130 traktor, 40 pótkocsi, 50 vetőgép, 30 kapagép és 40 kaszagép, valamint számos egyéb mezőgazdasági és nem mezőgazdasági eszköz, berendezés vásárlására nyertek finanszírozást. A leadott 526 pályázatból 521 részesült pozitív elbírálásban.

fotó: Pixabay

A családi gazdaságok támogatása nemcsak a termelés növelését, de a piacra jutást is segítette, illetve ezzel együtt növelte a foglalkoztatást is. A kisgazdaságok 2015-től bevezetett egyszerűsített támogatása jelentősen csökkentette a kisüzemek adminisztrációs terheit. A családi gazdaságok növekvő aránya a generációváltást is segíti, hiszen a tudást és a tapasztalatokat családon belül tudják a legjobban átadni.

A viszonylag enyhe téli időjárás és a jelenleg is tapasztalható tavaszi meleg is jót tett a szőlőtőkéknek. A szőlőnek egyáltalán nem ártott a késői hideg sem, sőt, kifejezetten örültünk egy kis igazi, téli időjárásnak, amely a kártevőknek sokkal többet árthatott. Csak néhány ültetvény sínylette meg a mínuszokat, de ezek olyanok, amelyek fagyzugos területen vannak vagy nem rendelkeztek megfelelő kondícióval. Látva az eredményeket hisszük, hogy ez is egy abszolút jó év lesz.

agrotrend.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Tejterméket gyártó üzemet függesztett fel a Nébih

2018. július 11. 07:43
Azonnali hatállyal felfüggesztette egy Hajdú-Bihar megyei, tejtermékek előállításával foglakozó létesítmény tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a helyszíni ellenőrzést végző szakemberek megállapították, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt az üzem élelmiszer előállítására alkalmatlan.

Jogi lehetőségek, követelések érvényesítésére

2017. június 26. 09:03
Lejárt számlák, tartozásokat felhalmozó, csődbement és fizetésképtelenné váló – vagy magukról ezt állító – üzleti partnerek, kifizetetlen áruk, szolgáltatások és beruházások. Sok vállalatvezető találkozik ilyen és ehhez hasonló problémákkal működése során. Pénzkövetelések valamennyi iparágban és szolgáltatói szektorban keletkezhetnek, megjelennek a kereskedelmi ügyletekben, egyéb szerződéses kapcsolatokban, a kikötött fizetési biztosítékok érvényesítése során, de ide sorolhatók a szerződésszegésből és károkozásból fakadó követelések is.Lejárt számlák, tartozásokat felhalmozó, csődbement és fizetésképtelenné váló – vagy magukról ezt állító – üzleti partnerek, kifizetetlen áruk, szolgáltatások és beruházások. Sok vállalatvezető találkozik ilyen és ehhez hasonló problémákkal működése során. Pénzkövetelések valamennyi iparágban és szolgáltatói szektorban keletkezhetnek, megjelennek a kereskedelmi ügyletekben, egyéb szerződéses kapcsolatokban, a kikötött fizetési biztosítékok érvényesítése során, de ide sorolhatók a szerződésszegésből és károkozásból fakadó követelések is.