Mintegy 100 termék átfogó vizsgálatát rendelte el a földművelésügyi miniszter

2017. február 21. 07:46
Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára budapesti február 20-i sajtótájékoztatóján bejelentette: Fazekas Sándor a tárca minisztere elrendelte a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos termékek újabb átfogó vizsgálatát. A NÉBIH munkatársai már el is kezdték a munkát.

A kormány, az FM és a NÉBIH számára is kulcsfontosságú, hogy biztosítsa a lakosság számára a jó minőségű élelmiszerekhez való hozzájutást. Zsigó Róbert ismertette: ennek érdekében az elmúlt években több intézkedést tettek, szemléletformáló, tájékoztató programokat indítottak. A Magyar Élelmiszerkönyv megalkotásának és folyamatos bővítésének is elsődleges célja hagyományaink védelme, valamint élelmiszereink magas minőségének szavatolása. Ennek jegyében szigorodtak nemrégiben például a húskészítményekre, kenyerekre valamint a pékárúkra vonatkozó követelmények is.

A NÉBIH által néhány éve indított „Szupermenta” program a vásárlói tudatosság erősödését és a lakosság tájékoztatását szolgálja. A program keretében havonta különböző termékcsoportok érzékszervi, laboratóriumi, valamint kedveltségi vizsgálatát végzik el a hivatal szakemberei. Az államtitkár elmondta: az élelmiszerek minőségének növelésével, valamint vásárlói tudatosság fejlesztésével kapcsolatos anyagon dolgoznak néhány hónapja, mely hamarosan a kormány elé kerülhet. 

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A napokban újra nyilvánosságot kapott a NÉBIH korábban végzett vizsgálata. A hivatal munkatársai 24 féle azonos márkajelzésű élelmiszert vásároltak Magyarországon és Ausztriában is működő kereskedelmi láncok üzleteiben. A vizsgálat során kiderült, hogy a legtöbb esetben minőségbeli és összetételbeli különbségek vannak. Ezt a problémát a kormány jelezte 2015-ben, majd a közös fellépést támogatta ez ügyben a 2016. áprilisi V4 találkozón.

Az államtitkár hangsúlyozta: elsősorban nem jogi, hanem erkölcsi kérdésről van szó. A magyar emberek elvárják, hogy az érintett multinacionális cégektől egy minőségben vásárolhassanak, mint az osztrák vásárlók. Zsigó Róbert kijelentette: Nem magyarázkodást várnak, hanem korrekt és tisztességes elbánást. Az emberek nem kérnek a „kettős mércéből”.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A földművelésügyi tárca minisztere Fazekas Sándor elrendelte a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszerek újabb átfogó vizsgálatát. A NÉBIH szakemberei elkezdték a termékek összehasonlító és érzékszervi analízisét. Az államtitkár leszögezte: nem engedik, hogy a magyar vásárlókat „kettős mércével” sújtsák. Magyarország kormánya továbbra is kiáll a magyar családok és vásárlók mellett. Az ügy tisztázásáig pedig ajánljuk mindenki figyelmébe a jó minőségű magyar termékeket, magyar élelmiszereket. Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában. A kapcsolódó videó az alábbi linken érhető el:

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/elelmiszerlanc-felugyeletert-felelos-allamtitkarsag/hirek/mintegy-100-termek-atfogo-vizsgalatat-rendelte-el-a-foldmuvelesugyi-miniszter

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Fa- és talajvédelmet szorgalmaz a zöldombudsman

2016. november 30. 08:27
A leköszönő zöldombudsman Országgyűlésnek határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven korábban meghirdetett országos faültetési és favédelmi programról. Egyúttal felhívta a figyelmet a talajvédelemre.

Jogszabályok érthetően

2017. május 24. 08:29
A Magyar Közlöny 2017. május 15. és május 21. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok
A 20. heti összefoglaló