Átdolgozzák a bértámogatási rendszert

2020. április 21. 08:09
2020. április 20-án – videókonferencia keretében – ülést tartott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. Az ülésen tájékoztatás hangzott el a foglalkoztatási helyzetről és a gazdaságvédelmi intézkedések kibővítéséről. A Gazdaságvédelmi Akcióterv móldosításával többen, könnyebb feltételekkel kaphatnak majd bértámogatást.

A VKF ülésen elhangzott, hogy az elmúlt héten tovább nőtt az álláskeresők száma, 48 ezer fővel.

A Gazdaságvédelmi Akciótervben foglalt bértámogatással kapcsolatban az előző ülésen több javaslat elhangzott a törvény pontosítására, kiegészítésére vonatkozóan.

A rendeletben történő változásokkal kapcsolatban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Úr adott összefoglaló tájékoztatást a munkahelyvédelem vonatkozásában, az alábbi 5 pontban, melynek lényeges elemeit emeljük ki:

1. A két éves munkaidőkerettel a flexibilitást szándékoztak biztosítani, egyelőre ezt az álláspontot foglalta el a kormány a minél nagyobb számú munkahely megőrzése érdekében.

2. Átdolgozásra kerül a "kurzarbeit", a munkavállalók bértámogatása, a vonatkozó rendelet-módosítás a napokban megjelenik. Az átdolgozás során a szövetségek, kamarák beérkezett javaslatait figyelembe vették, amely változtatások lényeges elemek tekintetében történtek meg. Ilyen elemek például:

 • a civil szervezetek, egyesületek, mint foglalkoztatók is bekerülnek a támogatási körbe;
 • a támogatások a kölcsönzött munkavállalók után is igénybe vehetők;
 • távmunka, otthoni munkavégzés (home office) nevesítetten is megjelenik a rendeletben (eddig is igényelhető volt ezekre az esetekre is a támogatás, de félreérthető volt, így explicit megjelenik)
 • 15-75%-os kiesés esetén igényelhető (azaz akár napi 2 óra munkavégzés esetén is)
 • gazdasági körülmények bemutatása kimarad (adminisztrációs egyszerűsítés)
 • munkaidőkeret mellett is igénybe lehet venni a támogatást;
 • rendkívüli munkavégzés a támogatásban részesülő munkavállaló esetében nem rendelhető el;
 • nem kell igazolni (bizonyítani) a nemzetgazdasági szempontból történő fontosságot
 • aki más bértámogatásban részesül, az is támogatható, kivételt képez az, aki EU-s forrásból bérjellegű támogatást kap (de, ennek feloldásáról is egyeztetés folyik az EU-val)
 • telephely, valamint nehéz helyzetben lévő vállalkozás megkötés elhagyásra kerül
 • az egyéni fejlesztési terv alapján végzett képzés 2 éven belül teljesítendő (a LIGA Szakszervezetek kérdésére válaszolva a kormányzati oldal megerősítette, hogy a határidő kezdete a támogatási igény elbírálásához köthető, a kieső időre az egyéni fejlesztés jelenleg nem szükséges feltétel; a munkaerő képzése azonban nagyon fontos szempont az átalakuló foglalkoztatásra való felkészítés miatt, így a minisztérium (ITM) honlapján több képzési lehetőség is megtalálható, amire pályázhatnak majd a vállalatok)
 • nem kell elérni a távolléti díj összegét, hanem a változás előtti alapbér a mérvadó

Fontos megjegyezni azt is, hogy a fenti rendelet-módosításon túlmenően további ágazatokra, munkavállalói csoportokra is kiterjesztésre kerülnek a korábban már bevezetett adó-és járulék-kedvezmények, erről külön rendelet megjelenése várható.

3. Munkahelyvédelmi akcióterv a K+F részére

4. 2020. július 1-jétől a szociális hozzájárulási adó (szocho) 2% -al történő csökkentése.

5. Tőke-hitelgarancia elemek részletes kidolgozása (a szabályozás a napokban megjelentetésre kerül).

A munkaadói oldal megköszönte a javaslataik befogadását és azok rendeletbe-építését. Javasolták a képzésekre vonatkozó egyéni képzési terv esetében a kötelezés helyett a lehetőség megteremtését csupán, valamint a támogatási kérelmek elbírálási határidejének lerövidítését.

Kérték tovább a munkaadók a 65 év feletti korosztály rendelkezésére álló 09.00-12.00 közötti vásárlási időintervallum lerövidítését a vásárlási szokások alapján. Válaszában a kormányzati oldal jelezte, hogy a kérdést az Operatív Törzs tárgyalni fogja.

A munkavállalói oldal részéről továbbra is nehezményeztük a munkavállalókat érintő hátrányos rendelkezést a két éves munkaidő kerettel kapcsolatban, kértük annak további átgondolását és az erre vonatkozó rendelet-rész visszavonását.

Felvetésre került még a SZÉP kártya szabadidő zsebének átcsoportosítási lehetősége, hogy azt a munkavállalók étkeztetésre, vagy más zsebek általi szolgáltatásokra tudják felhasználni.

A Liga Szakszervezetek korábban megküldött javaslatára Bodó Sándor államtitkár Úr jelezte, hogy az elfogadásra került, a gazdálkodó szervezetek beszámoló beadási határideje 2020. szeptember 30-ra változott.

dr. Mészáros Melinda,

Buzásné Putz Erzsébet

Kapcsolódó cikkek

Így üsd el az időt a karanténban! Tervezz konyhakertet a lakásba

2020. április 20. 08:03
Nem mindenkinek adatott meg, hogy kertes házban lakik, viszont sokan szeretnek kertészkedni, és a jó hír, hogy erről azoknak sem kell lemondaniuk, akik nem rendelkeznek kerttel. Mini termőkertet ugyanis akár az otthonunkban is létrehozhatunk, ehhez azonban nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik növénynek mennyi napfényre van szüksége, illetve a lakás mely részén érdemes az ehető növényeket termeszteni. Összegyűjtöttük a saját, beltéri kiskert kialakításához szükséges legfontosabb tudnivalókat.

Nem csak pénzzel lehet motiválni a munkavállalót

2020. március 02. 10:20
A nem anyagi ösztönzők esetében a legfontosabb az odafigyelés, miből profitál egy vállalatnál a vezető, és mitől lesz jobb a közérzete a dolgozónak