Átlagon felül drágult februárban az élelmiszer

2021. március 09. 09:24
Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk ára jelentősebben, az élelmiszereké és a tartós fogyasztási cikkeké az átlagost kissé meghaladó mértékben emelkedett - közölte a Központi Statisztika Hivatal (KSH).
Átlagon felül drágult februárban az élelmiszer

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal.

Éves összevetésben:

  • Az élelmiszerek ára 3,4, ezen belül az étolajé 25,1, a cukoré 9,9, a munkahelyi étkezésé 8,0, a cukorka, mézé 7,5, a liszté 7,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 5,8 százalékkal emelkedett. A sertéshús ára 7,3, a baromfihúsé 0,6 százalékkal csökkent.
  • A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 9,9, ezen belül a dohányáruk 16,5 százalékkal drágultak.
  • A tartós fogyasztási cikkekért 3,8 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsikért 12,1 százalékkal.
  • A járműüzemanyagok ára 4,6 százalékkal magasabb lett.

Januárhoz viszonyítva:

  • A fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek.
  • Az élelmiszerek 1 százalékkal drágultak, ezen belül az étolaj 6,8, a gyümölcs- és zöldséglé 4,9, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,5, a margarin 2,3, a tej 2,2 százalékkal többe, a sertéshús 1,5 százalékkal kevesebbe került.
  • A szolgáltatásokért 0,5, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett többet fizetni, utóbbin belül a szobabútor 1,3 százalékkal drágult.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt, ezen belül a söré 0,9 százalékkal.
  • A járműüzemanyagok ára 3,8 százalékkal lett magasabb.

Idén a januártól februárig tartó időszakban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 2,9, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3 százalékkal emelkedtek.

 

www.napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Génmódosítás helyett genetikai sokféleséget!- Mindannyiunk érdeke a növénytermesztés sokszínűsége

2019. május 23. 08:30
Elfeledett paradicsom tájfajták és újra felfedezett ősgabonák elterjedését segíti kutatásaival az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

Szigorúbb büntetést kaphatnak az élelmiszerhamisítók

2019. július 10. 08:47
Az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető személyekkel szembeni büntetőjogi fellépést.