Az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tétele az elő-csúcstalálkozó központi témája

2021. július 27. 08:54
Nagy István agrárminiszter képviselte Magyarországot az Élelmezési Rendszerek Elő-csúcstalálkozóján Rómában. Az António Guterres ENSZ-főtitkár által kezdeményezett eseménysorozat első állomását miniszteri szintű találkozónak szánják, melyet szeptemberben csúcstalálkozó is követ majd.
Az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tétele az elő-csúcstalálkozó központi témája

Az agrárminiszter felszólalásában elmondta, hogy a fenntartható élelmezési rendszerek elérése érdekében felértékelődik a helyi és szezonális élelmiszerek, a rövid ellátási láncok és a hiteles, megbízható tájékoztatás szerepe. Hozzátette: az Agrárminisztérium egyik fontos célkitűzése mindezek támogatása és elősegítése.

 

Fotó: AM

Magyarország elkötelezett a fenntartható fejlődési célok elérése iránt, így nemzeti dialógust indított a fenntarthatóság felé vezető úton az élelmiszertermelés és fogyasztás kapcsán. A miniszter beszédében azt is hangsúlyozta, hogy hazánkban a megvásárolt élelmiszereknek csak 10% -a kerül a szemetesbe, míg globálisan az élelmiszerek átlagosan 30% -át pazarolják el, az Európai Unióban ez a szám 20%. Büszkék vagyunk a Maradék nélkül programunkra, hiszen ennek eredményeként 4% -kal csökkent a háztartási élelmiszer-hulladék Magyarországon. A program célja a fenntartható élelmiszer-fogyasztás és az élelmiszer-pazarlás csökkentése fogyasztói szinten - mondta el Nagy István a Rómában.

Emellett az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá tétele érdekében fontos szerep jut a nevelésnek és a tudatosságnövelő kampányoknak, ezért az Agrárminisztérium nagy hangsúlyt helyez hosszú távú programok és kampányok folytatására a fogyasztói magatartás befolyásolására- húzta alá a tárcavezető. Beszéde zárásaként az agrárminiszter kifejtette, bízik abban, hogy a precíziós technológiák szélesebb körű használata révén Magyarország mezőgazdasági termelése  kiszámíthatóbbá, megbízhatóbbá válik így jobb minőségű termékekkel és kisebb környezeti terheléssel fenntarthatóbb, éghajlattal szemben ellenállóbb élelmezési rendszer hozhatunk majd létre.

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A spárga

2019. április 24. 08:40
Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van.

Fillérekből, az ablakban is termesztheted ezt a szuperélelmiszert: így csináld!

2020. április 04. 07:51
Ha mindenképp feldobnánk az étkezéseinket valami saját termesztésű zöldséggel, nem kell egyből a boltba rohanni. Ha nincs kertünk, de van néhány szabad befőttesüvegünk, máris nekiláthatunk a termesztésnek. A csíráztatást nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik, ráadásul rengeteg tápanyagot és vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, az így növesztett zöldségekből. A HelloVidék most összegyűjtötte, mire lesz szükséged, ha belevágnál és mit is érdemes ültetni, a sikeres betakarításhoz.