Az élelmiszer-biztonság része a nyomonkövetési rendszer

2018. január 26. 09:39
Sikerrel zárta az elmúlt két esztendőt a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform, amelynek rendezvénysorozatát a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. együttműködésével indították el.

Laszlovszky Gábor, az FM élelmiszeripari főosztályának vezetője január 24-i záróeseményen elhangzott köszöntőbeszédében elmondta, hogy a következő két évben az lesz a céljuk, hogy az útmutatókban összefoglalt ismeretek minél szélesebb körben váljanak a mindennapi gyakorlat részévé.
–  A Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformot azzal a céllal hoztuk létre, hogy megismertessük az érdekeltekkel a nemzetközi azonosítási, kommunikációs és nyomonkövetési szabványokat, illetve az ezekre épülő, korszerű, internetalapú és mobiltechnológiát alkalmazó megoldásokat, majd pedig a hatékony nyomon követés megvalósítását lehetővé tevő ajánlásokat dolgozzunk ki – mondta Laszlovszky Gábor. Hozzátette, a zöldség-gyümölcs, a bor és pálinka, a bal és hús, a tej és tejtermék, valamint a horizontális munkacsoportokban mindösszesen 97 szervezet képviseletében 188 fő vett részt.

Az agrártárca főosztályvezetője hangsúlyozta: a platform munkája támogatja a kormány által elfogadott Élelmiszerlánc-Biztonsági Stratégia és az Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégia által megfogalmazott célok elérését. Mindkét stratégia kiemelten foglalkozik az élelmiszer-biztonság kérdésével, ami elképzelhetetlen a jól működő, modern nyomonkövetési rendszerek nélkül.

Ezután Vatai Krisztina és Krázli Zoltán a GS1 Magyarország képviseletében áttekintő ismertetést tartott a nyomonkövetési útmutatókról. Mint arról a szakértők beszámoltak, a dokumentumok jellemzően azonos struktúrával épülnek fel és kiemelt céljuk, hogy az ellátási lánc minden szereplője rátaláljon a saját tevékenységét támogató legjobb megoldásokra, és a szem előtt tartandó előírásokra. A GS1 Magyarország és az FM szakemberei a most bemutatott útmutatókat rövidesen egy, a vidéki nagyvárosokat érintő roadshow keretében is megismertetik az érintettekkel.

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Hőségben ezekre figyeljen a munkában

2017. június 22. 09:33
A hőség idején a munkáltatóknak hűtött védőitalt, rendszeres – óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces – pihenőidőt kell biztosítaniuk a szabadban dolgozó munkavállalók számára, lehetőleg hűvösebb, árnyékos helyen – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkavédelmi főosztálya.

Közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente a magyar erdőkben

2017. szeptember 29. 09:03
Közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente a mintegy 2 millió hektárnyi magyar erdőterületen – jelentette ki Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára Zalalövőn, egy nyersfát feldolgozó cég fejlesztéseinek avatása alkalmából.