Cafeteria-vita: itt a szakszervezetek ajánlata

2018. július 09. 08:14
A szakszervezetek egy 2022-ig szóló kiegészítő megállapodást kötnének a kormánnyal, megtartanák a cafeteria egy részét, például az egészségpénztárokba és a nyugdíjalapokba történő befizetések adómentességét, ugyanakkor 2022-ig nem lehetne új cafeteriaelemeket adómentessé tenni.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) háromféle cafeteria-típushoz ragaszkodik. Az első az öngondoskodás, ilyen az egészségpénztár, a nyugdíj-előtakarékosság vagy az önkéntes segélyező pénztárba való befizetés adókedvezménye. A másik a munkaerő-mobilitás, ide tartozik az albérleti támogatás, a lakáscélú támogatás vagy az üzemi étkezés. A harmadik kategória a családdal függ össze, ide tartozna például az iskolakezdési támogatás.

Senki sem jár jól a cafeteria beszántásával
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma azonnali összehívását indítványozza a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy a cafetéria kapcsán tervezett változásokról érdemi konzultáció folyhasson.

2022-ig szóló megállapodásban szereplő béren kívüli juttatási elemekről a kormánynak, a munkaadói és a munkavállalói szervezeteknek közösen kellene dönteniük. A megállapodásban ezen felül a feleknek vállalniuk kellene, hogy ehhez nem nyúlnak hozzá a következő négy évben, így újabb cafeteriaelemek sem válhatnak később adómentessé.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének  elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a cafeteria rendszer átalakítása közel 2 millió munkavállalót érint, akiknek éves szinten 90 ezer forintos kieséssel kell számolniuk, ha a kormány a benyújtott adótörvényeket változatlan formában fogadja el.

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Hasznos szempontok munkaviszony megszüntetéséhez

2017. december 13. 10:06
A munkaviszony tekintetében – annak létesítését leszámítva – a megszüntetés szabályai rendelkeznek a legnagyobb súllyal. Írásunkban ezért olyan tipikus szempontokat mutatunk be, melyek figyelembevétele a jogszerűség érdekében feltétlenül szükséges. Nem érdemes ugyanis a feleknek szükségtelenül hosszas jogvitába keveredniük, ha az kellő gondossággal akár elkerülhető is lenne.

Per lesz abból, ha valaki a földek miatt lefizeti a polgármestereket

2017. április 07. 08:23
Korrupciógyanús földügyeket akadályozhat meg az önkormányzatoknál az a törvénymódosítási javaslat, amely lehetővé tenné a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számára, hogy perrel támadhassa meg a földadásvételekben hozott önkormányzati döntéseket. Ma ugyanis a képviselőtestületek úgy bírálhatják felül a megyei agrárkamarák földadásvételi állásfoglalásait, hogy azok ellen a Kúria álláspontja szerint a NAK a perképesség hiánya miatt nem indíthat pereket. Márpedig tapasztalatok szerint egyes földvásárlók a polgármestereket és a helyi képviselőket esetenként próbálják megkörnyékezni, ha adásvételi megállapodásaikat az agrárkamara nem hagyja jóvá.