Csak a zöldség drágulása volt gyorsabb a béremelésnél

2019. június 25. 07:44
Az infláció duplájával, 93 százalékkal nőtt az átlagkereset 2006 óta
A zöldségek gyors drágulása egyrészt az aszályoknak, a globális felmelegedésnek, másrészt a munkaigényes ágazatban tapasztalható számottevő béremeléseknek tudható be – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.
 
 
 

Az elmúlt másfél évtizedben érezhetően magasabb az átlaghőmérséklet, és az aszályos időszakok is hosszabbak – nem véletlen, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv egyik pontja az öntözéses gazdálkodás segítése, amivel mérsékelhetők a csapadékmentes időszakok okozta károk. A mezőgazdaság, különösen a gyümölcs-zöldség ágazat kifejezetten munkaigényes, ráadásul rosszul fizetett területről van szó, az elmúlt években azonban tetemes béremeléseket láthattunk – tette hozzá.

Fotó: Kallus György / VG

A bruttó átlagkereset 93 százalékkal nőtt 2006 és 2018 között, míg az infláció csupán 47 százalékkal – derült ki a Világgazdaság számításaiból. A fogyasztói árak 2014-ig gyorsabban emelkedtek, mint a bérek, azóta a válság miatt elhalasztott fogyasztás pótlása figyelhető meg.

Összességében a keresetek kétszer gyorsabban emelkedtek a teljes időszak alatt, mint a drágulás üteme. Árnyalja a képet, hogy az élelmiszerek ára 65 százalékkal emelkedett 2006 és 2018 között, ráadásul az ételek drágulási üteme 2016-ig meghaladta a bérek növekedését. Ez azért lényeges, mert az élelmiszereknél nem lehet elhalasztott fogyasztásról beszélni. Annak ellenére volt gyorsabb az élelmiszerárak emelkedése az inflációnál, hogy számos termékkategóriában áfacsökkentéssel élt a kormány.

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Vigyázat, ha kápét kínál a munkáltató!

2019. február 21. 08:25
Számos cégnél érzékelhetően csúszik a béren kívüli juttatás rendszer idei kialakítása. Amikor a dolgozók hiányolják a szokásos választási lehetőségek felajánlását, akkor kiderül: még igazán az sem dőlt el, milyen elemeket miként tartanak meg. Sokan örülnek, amikor a „készpénzfizetés” is az opciók között van, de ezzel a zsebükbe jóval kevesebb juthat.

A 2019. évi adóváltozások

2019. január 18. 07:58
Azt sajnlattal vettük tudomásul, hogy idén a cafetéria rendszer gyökeresen átalakul, a legtöbb eddigi juttatás adómentessége vagy kedvezményes adóterhe megszűnik. De milyen további adóváltozásokra kell számítanunk?