Édes évet zárhat a cukorágazat

2017. október 05. 07:47
Jól halad az idei cukorrépa betakarítás, mind a termelők, mind a feldolgozók jó szezon elé nézhetnek. Idén azonban megszűnik a cukor uniós termelés szabályozása, ezért éles versenyre kell készülniük az ágazat szereplőinek – mondta el az agrárgazdaságért felelős államtitkár egy dalmandi fórumon.

Czerván György a betakarítás eddigi tapasztalatairól szólva elmondta: eddig a mintegy 16 ezer hektáros vetésterület 15 százalékáról került le a termés. Az eddig mért 62,5 t/ha – os termésátlag a korábbi évekhez viszonyítva kifejezetten jó, az ötéves átlagot 5,2%-kal haladja meg. A cukortartalom átlagos, 17% körüli.

A cukorrépa termelés a szántóföldi gazdálkodás egyik legnagyobb szakértelmet igénylő eleme. Magyarországnak érdeke a termelés fenntartása, ezért az uniós agrártámogatásokból kapott, nagyjából 49 ezer Ft/Ha támogatást a Földművelésügyi Minisztérium 143 ezer Ft/Ha-os termeléshez kötött támogatással egészíti ki idén is.

Szeptember 30-a azonban fontos dátum volt a cukortermelésben érdekelteknek, hiszen ekkor – ötven éves működés után – megszűnt a kvótarendszer az Európai Unióban. A termelésszabályozás kivezetése miatt éles verseny körvonalazódik a piacon az európai gyátók között.

Az Európai Bizottság prognózisa szerint ennek ellenére mintegy öt százalékkal nőhet az európai cukortermelés, elsősorban a már meglévő gyári kapacitások kihasználása miatt. Ezzel párhuzamosan visszaszorulhat az import, ám ezt elsősorban a piaci árak befolyásolják, amelyek pedig hagyományosan nagyon ingadozóak.

A hazai cukorrépa termelés versenyképességének megőrzése szempontjából elkerülhetetlen a gazdálkodás hatékonyságának növelése – jelentette ki Czerván György. Mind nagyobb területek öntözésbe vonásával lehet növelni a terméshozamokat, a termelés költségeit – azon belül is elsősorban a szállítási költséget – pedig csökkenteni kell. A jövőben ugyanis ott lehet eredményes a répatermelés, ahol a gyár közelsége miatt nem terheli jelentős fuvarköltség a terményt. Mindezen túl a szakminisztérium azt szeretné elérni Brüsszelnél, hogy az eddig fizetett támogatások a jövőben is megmaradhassanak.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár az újabb hazai cukorgyárak építési lehetőségeit firtató kérésre elmondta: elvi akadálya eddig sem volt az üzemlétesítésnek és a kvótakivezetés utáni időszakban is inkább azt kell meggondolni, hogy rentábilissá tehető-e a gazdálkodás.

Az új gyár építésének, nagyjából 80-100 milliárd forintra becsült értékének megtérülése jelen piaci körülmények között kérdéses.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Piros lapot kapnak továbbra is az állati eredetű termékek a határon

2018. június 26. 10:36
Tilos az állati eredetű termékek behozatala Oroszországból. A tiltás egyik – de nem kizárólagos – oka az Oroszországban is előforduló afrikai sertéspestis (ASP) betegség.

A gázolaj ára nekünk kedvez – és közelednek a mezőgazdasági kiállítások

2016. augusztus 01. 07:58
Sűrű program vár a gazdálkodókra. Sürgősen be kell fejezni a rossz idő miatt elhúzódott aratást, – és hamarosan beköszönt a kiállítások szezonja is.