Édes évet zárhat a cukorágazat

2017. október 05. 07:47
Jól halad az idei cukorrépa betakarítás, mind a termelők, mind a feldolgozók jó szezon elé nézhetnek. Idén azonban megszűnik a cukor uniós termelés szabályozása, ezért éles versenyre kell készülniük az ágazat szereplőinek – mondta el az agrárgazdaságért felelős államtitkár egy dalmandi fórumon.

Czerván György a betakarítás eddigi tapasztalatairól szólva elmondta: eddig a mintegy 16 ezer hektáros vetésterület 15 százalékáról került le a termés. Az eddig mért 62,5 t/ha – os termésátlag a korábbi évekhez viszonyítva kifejezetten jó, az ötéves átlagot 5,2%-kal haladja meg. A cukortartalom átlagos, 17% körüli.

A cukorrépa termelés a szántóföldi gazdálkodás egyik legnagyobb szakértelmet igénylő eleme. Magyarországnak érdeke a termelés fenntartása, ezért az uniós agrártámogatásokból kapott, nagyjából 49 ezer Ft/Ha támogatást a Földművelésügyi Minisztérium 143 ezer Ft/Ha-os termeléshez kötött támogatással egészíti ki idén is.

Szeptember 30-a azonban fontos dátum volt a cukortermelésben érdekelteknek, hiszen ekkor – ötven éves működés után – megszűnt a kvótarendszer az Európai Unióban. A termelésszabályozás kivezetése miatt éles verseny körvonalazódik a piacon az európai gyátók között.

Az Európai Bizottság prognózisa szerint ennek ellenére mintegy öt százalékkal nőhet az európai cukortermelés, elsősorban a már meglévő gyári kapacitások kihasználása miatt. Ezzel párhuzamosan visszaszorulhat az import, ám ezt elsősorban a piaci árak befolyásolják, amelyek pedig hagyományosan nagyon ingadozóak.

A hazai cukorrépa termelés versenyképességének megőrzése szempontjából elkerülhetetlen a gazdálkodás hatékonyságának növelése – jelentette ki Czerván György. Mind nagyobb területek öntözésbe vonásával lehet növelni a terméshozamokat, a termelés költségeit – azon belül is elsősorban a szállítási költséget – pedig csökkenteni kell. A jövőben ugyanis ott lehet eredményes a répatermelés, ahol a gyár közelsége miatt nem terheli jelentős fuvarköltség a terményt. Mindezen túl a szakminisztérium azt szeretné elérni Brüsszelnél, hogy az eddig fizetett támogatások a jövőben is megmaradhassanak.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár az újabb hazai cukorgyárak építési lehetőségeit firtató kérésre elmondta: elvi akadálya eddig sem volt az üzemlétesítésnek és a kvótakivezetés utáni időszakban is inkább azt kell meggondolni, hogy rentábilissá tehető-e a gazdálkodás.

Az új gyár építésének, nagyjából 80-100 milliárd forintra becsült értékének megtérülése jelen piaci körülmények között kérdéses.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Ha ezt a rendeletet elfogadják, 2021-től egészségesebben fogunk élni

2018. október 10. 07:18
Korlátoznák az iparilag előállított transzzsírsavakat. Dániában már módosítottak a határértéken, azóta csökkent a szívbetegek aránya.

Létminimum

2017. május 22. 08:31
A Policy Agenda publikálta a 2016. évi létminimum számításokat. Az intézet becslései szerint 2016-ban e számított értékeknél alacsonyabb jövedelemből élt a lakosság 36%-a.