Egyetlen albán pékséget sem jelentett fel a magyar sütőipar

2017. szeptember 19. 09:43
Nem tett feljelentéseket az albán pékségek miatt a Magyar Pékszövetség, mert a szervezet szerint a hatóságok előtt is ismert, hogy e vállalkozások nem a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelően működnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ugyanakkor azt állapította meg, hogy az albán pékségek nem jelentenek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot.

Teljes egészében ismert a hatóságok előtt, hogy az albán pékségek nem a Magyar Élemiszerköny előírásainak megfelelően végzik munkájukat sem az alapanyagokat, sem a gyártmánylapokat tekintve - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Ezért a szervezet nem tett feljelentéseket az ügyben.

Septe József szerint a hatóságoknak látniuk kell az albán pékségekkel kapcsolatos tényeket, mind a termékekkel, mind a higiéniai hiányosságokkal kapcsolatban. Így a Nébih, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) vizsgálataival, illetve idegenrendészeti ellenőrzésekkel az albán pékségek működésének problémái megoldhatók lennének - tette hozzá. 
 

A Nébih rendszeresen ellenőrzi az albán pékségeket, de a vizsgálati eredmények alapján nem jelenthető ki általánosan, hogy e pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének - közölte ugyanakkor a napokban a hatóság. A hivatal szerint a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait csak akkor kötelező alkalmazni, ha az adott élelmiszer-előállító az abban foglalt megnevezéseket használja. 

www.agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Vattakabát van, sapka nem mindenhol

2017. január 10. 08:00
Van, amikor már nincs jó védőfelszerelés, mert mínusz húsz fokban a belélegzett levegő is veszélyes lehet – világosít fel minket Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője. Mit ír a munkahelyek minimális munkavédelmi követelményeiről szóló 3/2002-es rendelet, és mi valósul meg a gyakorlatban?

A mézes krémesre és a tiramisura esküszünk húsvétkor

2017. április 13. 07:17
Sokat készülünk a húsvétra, de legalább a vásárlásban számíthatunk segítségre és szinte csak házi ételeket eszünk – Ezek a legfontosabb megállapításai a piacvezető receptoldalként[1] havi 1,7 millió látogatót vonzó és több mint 57 000 receptet összegyűjtő Nosalty online felmérésének.[2] Az oldal olvasói körében végzett 1200 fős kutatásból az is kiderül, hogy az édességek közül a tiramisu és a mézes krémes a legnépszerűbb, házi sütésű kalács és házi füstölésű sonka kerül az asztalra és szinte mindenki eszik otthon készült tojásételeket húsvétkor.