Egyetlen albán pékséget sem jelentett fel a magyar sütőipar

2017. szeptember 19. 09:43
Nem tett feljelentéseket az albán pékségek miatt a Magyar Pékszövetség, mert a szervezet szerint a hatóságok előtt is ismert, hogy e vállalkozások nem a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelően működnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ugyanakkor azt állapította meg, hogy az albán pékségek nem jelentenek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot.

Teljes egészében ismert a hatóságok előtt, hogy az albán pékségek nem a Magyar Élemiszerköny előírásainak megfelelően végzik munkájukat sem az alapanyagokat, sem a gyártmánylapokat tekintve - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Ezért a szervezet nem tett feljelentéseket az ügyben.

Septe József szerint a hatóságoknak látniuk kell az albán pékségekkel kapcsolatos tényeket, mind a termékekkel, mind a higiéniai hiányosságokkal kapcsolatban. Így a Nébih, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) vizsgálataival, illetve idegenrendészeti ellenőrzésekkel az albán pékségek működésének problémái megoldhatók lennének - tette hozzá. 
 

A Nébih rendszeresen ellenőrzi az albán pékségeket, de a vizsgálati eredmények alapján nem jelenthető ki általánosan, hogy e pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének - közölte ugyanakkor a napokban a hatóság. A hivatal szerint a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait csak akkor kötelező alkalmazni, ha az adott élelmiszer-előállító az abban foglalt megnevezéseket használja. 

www.agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

EVDSZ állásfoglalás

2018. augusztus 06. 08:07
Állásfoglalás a 2018. július 20-án elfogadott 2019. évi adótörvényekkel kapcsolatban. 

Máris sokan háborognak Lázárék súlyos döntései miatt

2016. május 11. 08:17
Elégedetlenség kíséri a termelők körében a Miniszterelnökség döntéseit, amelyekkel a tárca nemrég meghatározta, kik nyerhetnek úgynevezett agrár-környezetgazdálkodási (akg) támogatásokat a Vidékfejlesztési Programban (VP). A gazdálkodók most szembesülnek azzal, hogy a minisztérium minden második kérelmezőt elutasított. A tárcának kényszerűségből kellett így határoznia, mert a beérkezett pályázatok támogatásigénye többszörösen meghaladta a VP-ben elkülönített környezetgazdálkodási pénzkeretet. A szintén nemrég elbírált ökogazdálkodási felhívásnál viszont szinte minden beadott kérelmet támogatni lehetett, mert itt az igények és a pénzügyi lehetőségek egyensúlyban álltak. Ugyanakkor a nyerteseknél is okozhat gondokat, hogy a Miniszterelnökség a pályázatokat későn bírálta el, ezért a termelők az idén nehezen vagy egyáltalán nem teljesíthetik egyes vállalt kötelezettségeiket, ha eddig a tárca döntéseire vártak.