Egyetlen albán pékséget sem jelentett fel a magyar sütőipar

2017. szeptember 19. 09:43
Nem tett feljelentéseket az albán pékségek miatt a Magyar Pékszövetség, mert a szervezet szerint a hatóságok előtt is ismert, hogy e vállalkozások nem a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelően működnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ugyanakkor azt állapította meg, hogy az albán pékségek nem jelentenek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot.

Teljes egészében ismert a hatóságok előtt, hogy az albán pékségek nem a Magyar Élemiszerköny előírásainak megfelelően végzik munkájukat sem az alapanyagokat, sem a gyártmánylapokat tekintve - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Ezért a szervezet nem tett feljelentéseket az ügyben.

Septe József szerint a hatóságoknak látniuk kell az albán pékségekkel kapcsolatos tényeket, mind a termékekkel, mind a higiéniai hiányosságokkal kapcsolatban. Így a Nébih, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) vizsgálataival, illetve idegenrendészeti ellenőrzésekkel az albán pékségek működésének problémái megoldhatók lennének - tette hozzá. 
 

A Nébih rendszeresen ellenőrzi az albán pékségeket, de a vizsgálati eredmények alapján nem jelenthető ki általánosan, hogy e pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének - közölte ugyanakkor a napokban a hatóság. A hivatal szerint a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait csak akkor kötelező alkalmazni, ha az adott élelmiszer-előállító az abban foglalt megnevezéseket használja. 

www.agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

vMájus 31-ig kell bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

2018. május 25. 06:32
Május 31-ig nyújthatják be szankciómentesen az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat az élelmiszerlánc szereplők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy az esetleges problémák elkerülése érdekében a kötelezettséget ne halasszák az utolsó pillanatra.

Lázár 55,2 milliárdra emelte a támogatást

2017. július 31. 09:08
A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent tejágazat szerkezetátalakítását támogató felhívásra jelentős túligénylés mutatkozott, amelyet a Lázár János vezette Miniszterelnökség a források megemelésével kezelt.