Egyre népszerűbb a mezőgazdaság Magyarországon

2016. augusztus 05. 08:46
A mezőgazdaságban is tovább emelkedett a foglalkoztatottak száma az idén; az első három hónapban az ágazat már több mint 211 ezer embert foglalkoztatott - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Czerván György ismertette: ebben az időszakban 11,2 százalékkal, 21 300-zal dolgoztak többen a mezőgazdaságban, mint 2015 első három hónapjában. 

Tavaly több mint 230 ezren dolgoztak a magyar mezőgazdaságban főállásban. Ez 13 600-zal több volt az egy évvel korábbinál, és 7,2 százalékos bővülést jelentett. Öt év alatt pedig az ágazatban dolgozók száma 30 400-zal, 17,6 százalékkal bővült.

A mezőgazdaság a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak számából 4,8 százalékot ad. A foglalkoztatás-bővülés jórészt az egyéni gazdaságokban és a kis méretű gazdasági szervezeteknél ment végbe - jelezte az államtitkár.

Czerván György kitért arra, hogy az ágazatban is tapasztalható, hogy a képzett szakemberek egy része külföldön vállal munkát. Az országban nem az agráriumban a legmagasabbak a jövedelmek, ennek ellenére sikerült a foglalkoztatás növelése az ágazatban - tette hozzá az államtitkár.

Forrás: agrarszektor.hu

 

Kapcsolódó cikkek

A kárenyhítési alap 24 milliárdjából enyhítik a fagykárt

2016. április 29. 07:37
Eddig 960 termelő közel 5300 hektár területen jelentett fagykárt A kárenyhítési alapban az idén 24 milliárd forint van, ebből próbálják a gazdák jogos igényeit kielégíteni - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
 

A helyi termékek népszerűsítése a cél

2016. október 13. 07:40
A helyi termékek szülőföldünk ízlését, évszázados gasztronómiai hagyományát idézik, a termelőtől vásárolt portéka biztonságos, környezetkímélő, emellett segíti a vidék munkaerő-megtartó képességét is. Aki felelősen és igényesen akar választani, az helyben előállított élelmiszert tesz a család asztalára - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár Kecskeméten a Helyi Termék Éve Program folytatásaként „Helyből Jobb!” néven, megújult tematikával folytatja fórumsorozat őszi első állomásán.