Innovatív mezőgazdasági technológiák és agrárdigitalizáció a 21. Mostari Nemzetközi Gazdasági Vásáron

2018. április 16. 10:21
Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte hazánkat a 21. Mostari Nemzetközi Gazdasági Vásár megnyitóján, mely a nyugat-balkáni régió egyik legjelentősebb multiszektorális kiállítása. Az április 10. és 14. között megrendezett eseményen számos hazai vállalkozás mutatta be termékeit a magyar standon. 

Az idei eseményen a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a legmodernebb agrár-gépipari berendezések és az agrárdigitalizáció területén elért eredmények bemutatására. A vásáron a 16+1 néven ismert együttműködéshez tartozó országok (Kína, valamint Közép- és Kelet-Európa 16 állama) küldöttei is részt vesznek, hogy tapasztalatokat cseréljenek a mezőgazdaság jelenlegi helyzetéről, valamint a takarékos, gazdaságosabb termelést biztosító, legkorszerűbb technológiai megoldásokról.

A technológiai innovációk bemutatásán túl a Mezőgazdasági Berendezések és Befektetések Vására 16+1 címet viselő rendezvény hozzájárul a résztvevő országok gazdasági kapcsolatainak erősítéséhez, beleértve a dinamikusan fejlődő kínai-magyar együttműködést is. A megnyitó ünnepségen az eseménynek otthont adó Bosznia-Hercegovinát Mirko Šarović külkereskedelmi és gazdasági miniszter, Kínát pedig Huo Yuzhen nagykövet asszony képviselte. A rendezvény hivatalos megnyitóját követően Tóth Katalin látogatást tett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) kiállítóstandjánál. Az MNKH – Kínához hasonlóan – nagy potenciált lát a régióban, melynek eredményeként 2017 tavaszán megnyitotta szarajevói kereskedőházát.

A 16+1-es kooperáció formálisan 2012-ben jött létre az első, Varsóban megrendezett kormányfői csúcstalálkozó alkalmával. Tagja Kína mellett 11 EU-tagállam: Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Románia, továbbá 5 nyugat-balkáni ország: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Növekszik a Kínába irányuló magyar élelmiszerexport

2017. január 20. 08:00
Közép-Európából Magyarország rendelkezik a legtöbb árucsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába 

50 ezer forint: minden család ennyi élelmiszert dob a szemétbe

2016. október 12. 07:42
Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek hozzávetőleg egynegyede a háztartásokban. Egy átlagos magyar család évente 50 ezer forintnyi élelmiszert dob a szemétbe.