Élelmiszeripari együttműködés a Bonafarm és a PTE között

2019. július 05. 08:44
Élelmiszeripari, táplálkozástudományi együttműködésre vonatkozó megállapodást kötött a Bonafarm-csoport és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.

A Pókos Gergely, a Bonafarm Zrt. vezérigazgató-helyettese, Miseta Attila rektor és Jenei Zoltán, az egyetem kancellárja által jegyzett dokumentum szerint a cégcsoport és a PTE közös tudományos és kutatási-fejlesztési tevékenységet végez, ösztöndíjprogramot indít, továbbá az egészséges táplálkozásban fontos szerepet betöltő élelmiszerek fejlesztésén, gyártásán, az ezt kiszolgáló technológiai háttér innovációján dolgozik a jövőben. Emellett a Bonafarm szakértői szeptembertől bekapcsolódnak a PTE táplálkozástudománnyal kapcsolatos oktató munkájába.

Miseta Attila a megállapodás aláírása után reményét fejezte ki: az egyetem a táplálkozástudományi képzés kiterjesztésével, gyakorlatiasabbá tételével jelentősen hozzájárul az ágazatban tevékenykedő cégek, köztük a Bonafarm szakemberellátásához.
– Bízunk abban is, hogy a növénytermesztést, az állattenyésztést és az ember táplálkozását integráltan kezelő új tudományos koncepciók beépülnek a gondolkodásba, és e területen is jelentős eredmények érhetők el, fejlesztések valósulhatnak meg – fogalmazott a rektor.

Pókos Gergely arra emlékeztetett, hogy a mezőgazdasággal, élelmiszer-feldolgozással foglalkozó Bonafarm-csoport Magyarország legnagyobb élelmiszergazdasági szereplője, amely a felsőoktatási intézménnyel fennálló régi jó kapcsolatát szeretné elmélyíteni az új együttműködéssel.
– A Bonafarmnak fontos, hogy a külföldi konkurencia áruival a jövőben is versenyképes, új termékeket tudjon piacra vinni, az egészségtudatos fogyasztóknak kínálni. Ezt a cégcsoport a lehető legjobb szakemberekkel igyekszik elérni – közölte a vezérigazgató-helyettes.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Végleg kiszorulhat a boltokból a magyar hagyma: mi lesz így nemzeti ételeinkkel?

2020. május 21. 07:45
Finom magyaros ételeink egyik fontos alapanyaga a vöröshagyma, amiből éves szinten fejenként átlagosan 10-12 kilót fogyasztunk. Jóllehet, a zöldség keresettsége az évek során nem csökkent, a hazai termőterületek nagysága és az éves terméshozam hanyatlóban van, így már a régi makói hagyma hírneve sem a régi. A HelloVidék egy Békés megyei hagymatermesztőt kérdezett, mi állhat a jelenség hátterében.

Egyre többen vásárolnak ilyen boltokban vidéken: sokat spórolnak az élelmiszeren

2020. június 29. 10:07
Az Amerikából indult zero waste mozgalom jeles képviselője Bea Johnson, aki családjával 2008 óta éli életét a hulladékmentesség jegyében. A kifejezés magyar megfelelője azonban félrevezető: nem a szeméttermelés kiiktatása a cél, pusztán az észszerű és racionális törekvés a hulladékmennyiség csökkentésére, amiben valódi segítséget nyújtanak a csomagolásmentes boltok. Utóbbiak kapcsán az első békéscsabai és egyben első Békés megyei hulladékmentes üzlet tulajdonosát, Pocsaji Csillát kérdezte a HelloVidék.