Élesedő verseny az idénymunkásokért

2022. május 16. 09:35
A FOKOZOTTABB FIZIKAI MEGTERHELÉSSEL JÁRÓ BOLTI MUNKAKÖRÖK MÁR NEM VONZÓK
Élesedő verseny az idénymunkásokért
Miközben az infláció és az energiaárak növekedése miatti nyomás fokozott kihívások elé állítja a cégeket, a nyári szezon közeledtével a munkaerőhiány is egyre komolyabb problémát jelent. Több szektor között élesedik a bérverseny az idénymunkásokért.

A nyár közeledtével egyre nagyobb gondot okoz a hiányzó munkaerő pótlása a kiskereskedelemben, ahol a fizikai feladatkörök ellátására az áruházláncoknál, de a kisebb, önálló üzletekben is összességében több ezer, újonnan belépő dolgozóra lenne szükség.

– Ágazati szinten már akuttá vált a létszámhiány, viszont az árváltozásokkal járó többletmunkák ellátása, a felerősödött lakossági fogyasztás kiszolgálása helyenként túlterheli a meglévő dolgozókat az üzletekben, raktárakban. 

Az üres álláshelyeket nyár előtt még nehezebben lehet feltölteni, mivel a más szektorokban jellemző, szezonális munkák elvégzésére már érezhetően erős verseny alakult ki a munkaadó cégek között 

– hívta fel lapunk figyelmét az Egyenlő.hu modern munkavállalói érdekképviselet elnöke. 

Bubenkó Csaba kifejtette: vidéken például menetrendszerűen felerősödik a mezőgazdasági munkák szerepe, és a nyári betakarítások idejére folyamatosan csábítják a közelben elérhető álláskeresőket vagy a jelenlegi állásában elbizonytalanodott munkaerőt.

– Az aktuális idénymunkák azért is lehetnek népszerűek, mert az alkalmi feladatok elvégzése után jellemzően rögtön, akár naponta kifizetik a béreket. Van olyan terület, ahol az alkalmazottak túlórák vagy hétvégi munkavégzés nélkül is megkereshetik azt a pénzt, amit a pénztárban állva vagy a raktárban pakolva visznek haza hó végén a dolgozók – mondta. 

Az elnök jelezte: 

az agrárium mellett a hagyományosan nagy élőmunka-igényes vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás területéről is nagy a vonzás, hiszen idén láthatóan fokozódik a belföldi utazások iránti kereslet. 

A talpra álló turizmusban viszont bevethető munkaerő nélkül nem tudják kiszolgálni a főszezoni igényeket. Ennek érdekében 

a munkáltatók nagyon magas béreket és teljes ellátást, pluszjuttatásokat hajlandók kínálni, 

illetve a látogatottabb üdülőövezetekben egy-egy rendezvény idejére vagy a hét végi forgalom kiszolgálására alkalmi beugrókat is keresnek jó pénzért.

– A járvány után idén országszerte felfuthat a vendégforgalom, amelynek ellátására májusban erős bérverseny alakul ki a kétkezi munkások elcsábítására. A turizmusból a leállások miatt kényszerűen elvándorolt alkalmazotti réteget eddig a kiskereskedelem is jelentős arányban felszívta, most viszont sokan vannak, akik a hangzatos ígéretek hatására visszatérnének az eredeti szakmájukhoz, legalább a főszezonban. Lesznek, akik a családjukkal felkerekednek egy-egy jó szállodai ajánlat, vendéglői munka kedvéért, és az iskolai szünet kezdetével leköltöznek egész nyárra például a Balatonra – jegyezte meg Bubenkó Csaba. 

Hozzátette: nemcsak az éttermek, szállodák, panziók, cukrászdák számítanak a szezonális munkaerőre, hanem az újrainduló élményhelyek is, például a múzeumok, a strandok vagy a fesztiválok. 

Ezzel szemben a hasonló fizikai megterheléssel járó bolti munkakörök már nem vonzók, aminek az a fő oka, hogy 

még mindig a nemzetgazdasági átlag alatt vannak a kiskereskedelmi fizetések, a területi különbségek pedig vidéken különösen szembetűnőek.

– A krónikus létszámhiányt nem tudja orvosolni a diákmunkások, nyugdíjas dolgozók szezonális alkalmazása, akiket ráadásul a többi munkaerőhiányos szektorban is nagy erőkkel toboroznak – emelte ki az érdekképviseleti elnök. 

Mint mondta, a járványügyi korlátozások alatt megedződött bolti dolgozók a láncoknál jobban kitartanak, mint a minimálbér-közeli fizetéseket kínáló, kisebb üzletekben. Ugyanakkor 

nagy szükség lenne a cégek és az érdekképviselet közös gondolkodására, hogy a vásárlók és valamennyi érintett félnek is előnyös, új megoldások szülessenek.

Ezért kezdeményezték a kiskereskedelemben az ágazati párbeszédbizottság összehívását is. 

– Fontos szempont, hogy a nagyarányú bérkiáramlással stabilan magas vásárlóerő napi kiszolgálásában már rövid távon se okozzon fennakadást az idénymunkások iránt megugró általános kereslet – jegyezte meg Bubenkó Csaba, aki szorgalmazza, hogy a bérek rendezése a kormány bevonásával a magasabb szintű érdekegyeztető fórumokon is napirendre kerüljön.

www.magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

Új kutatásfejlesztési innovációs központot épít a Syngenta

2020. július 27. 08:12
A Syngenta új kutatásfejlesztési innovációs központot épít az Egyesült Államok kukoricaövezetének szívében, Maltan.

Eljött a felelősségteljes kikapcsolódás ideje

2020. június 11. 07:39
Magyarország szinte teljes egészét lefedik a vendég-, kulcsos- és turistaházak nyújtotta szolgáltatások, így nem szükséges külföldre utazniuk vagy az ország forgalmas turistacélpontjait felkeresniük a kikapcsolódásra vágyóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken a Baranya megyei Szaporcán.