Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója

2019. július 04. 07:51
Négy szakágazat új jó higiéniai gyakorlati útmutatója (GHP) érhető el mától az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A húsipari, a sütőipari valamint a tejipari GHP-k aktualizálásán túl elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. Újdonságként jelenik meg például az élelmiszerlánc-biztonság egyik kiemelten fontos eleme, az önellenőrzés.A jó higiéniai gyakorlati útmutatók célja olyan megvalósítható, ugyanakkor a kockázatokkal arányos intézkedések összegyűjtése, amelyek az élelmiszeripar mindennapi gyakorlatán alapulnak. A GHP-k segítik az élelmiszer-vállalkozásokat a rendeletekben foglaltak megértésében, a tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában.

Az útmutatók széles körű szakmai együttműködés eredményeként készültek el és használatuk mostanra elterjedtté vált. Folyamatos frissítésüket az időközben megszerzett gyakorlati tapasztalatok és jogszabályi változások teszik szükségessé. Ennek során a közelmúltban a húsipari, a sütőipari és a tejipari GHP-t aktualizálta a szakmai szervezetek és a Nébih  szakembereiből álló munkacsoport.

A frissítések mellett új, hiánypótló dokumentumként – az Országos Kereskedelmi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Munkacsoportja és a Nébih közös munkájának eredményeként – elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. A kiadvány összefoglalja az alapvető higiéniai előírásokat, segítséget nyújtva azok gyakorlati alkalmazásában, a jó higiéniai gyakorlat megteremtésében.

Az útmutatók az AM weboldaláról ingyenesen letölthetőek.

Forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcsfeldolgozó üzemet adtak át Hatvanban

2020. július 24. 07:34
A magas hozzáadott érték, a tapasztalat, a megfelelő kockázatkezelés, a jól felmért piaci igények, az ehhez alakított termelési struktúra és korszerű technológia adja egy vállalkozás eredményességét, a kormányzat a támogatások révén ehhez eszközt tud biztosítani – jelentette ki Feldman Zsolt a Simon családi gazdaság gyümölcsfeldolgozó üzemének átadásán, Hatvanban. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Vidékfejlesztési Program élelmiszeripar (ÉLIP) fejlesztését célzó támogatása keretében mintegy 900 projekt nyert támogatást összesen 160 milliárd forint értékben.
 

A felpörgő infláció miatt a magyarok 80 százaléka leginkább az élelmiszereken spórolt

2022. június 23. 14:33
A nadrágszíjhúzás már a háború előtt elkezdődött.