Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója

2019. július 04. 07:51
Négy szakágazat új jó higiéniai gyakorlati útmutatója (GHP) érhető el mától az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A húsipari, a sütőipari valamint a tejipari GHP-k aktualizálásán túl elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. Újdonságként jelenik meg például az élelmiszerlánc-biztonság egyik kiemelten fontos eleme, az önellenőrzés.A jó higiéniai gyakorlati útmutatók célja olyan megvalósítható, ugyanakkor a kockázatokkal arányos intézkedések összegyűjtése, amelyek az élelmiszeripar mindennapi gyakorlatán alapulnak. A GHP-k segítik az élelmiszer-vállalkozásokat a rendeletekben foglaltak megértésében, a tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában.

Az útmutatók széles körű szakmai együttműködés eredményeként készültek el és használatuk mostanra elterjedtté vált. Folyamatos frissítésüket az időközben megszerzett gyakorlati tapasztalatok és jogszabályi változások teszik szükségessé. Ennek során a közelmúltban a húsipari, a sütőipari és a tejipari GHP-t aktualizálta a szakmai szervezetek és a Nébih  szakembereiből álló munkacsoport.

A frissítések mellett új, hiánypótló dokumentumként – az Országos Kereskedelmi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Munkacsoportja és a Nébih közös munkájának eredményeként – elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. A kiadvány összefoglalja az alapvető higiéniai előírásokat, segítséget nyújtva azok gyakorlati alkalmazásában, a jó higiéniai gyakorlat megteremtésében.

Az útmutatók az AM weboldaláról ingyenesen letölthetőek.

Forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Háromezer tonna Kinder-terméket vontak vissza

2022. május 27. 10:02
Összesen több mint 3000 tonna Kinder terméket vontak vissza a piacról, miután áprilisban számos szalmonellás megbetegedés történt Európában, a lépésnek több tízmillió eurós pénzügyi hatása lesz – közölte a Ferrero cég franciaországi igazgatója a Le Parisien című napilapban megjelent interjúban.

Tömegesen állhatnak le a hazai pékségek: elszálltak az árak, mi lesz így?

2021. október 14. 08:55
Nem mintha ez az ősidők óta fogyasztott ételünk túlzottan rászorulna a hírverésre, de közeleg október 16-a, a Kenyér Világnapja. Egy ünnep, amit azzal a céllal hívtak életre, hogy legalább ezen az egy napon kicsit jobban odafigyeljünk erre a filléresnek gondolt élelmiszerünkre. A világnapot már közel 30 ország ünnepli, elsősorban karitatív okokból, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Bár nekünk magyaroknak hagyományosan van egy kenyérszenteléssel megfejelt augusztus 20-ai „új kenyér” ünnepünk is, ez az októberi világnap mégis más tartalommal bír. Alkalmat adhat arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a hazai sütőipar aktuális problémáira is.