Elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás jó higiéniai gyakorlati útmutatója

2019. július 04. 07:51
Négy szakágazat új jó higiéniai gyakorlati útmutatója (GHP) érhető el mától az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A húsipari, a sütőipari valamint a tejipari GHP-k aktualizálásán túl elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. Újdonságként jelenik meg például az élelmiszerlánc-biztonság egyik kiemelten fontos eleme, az önellenőrzés.A jó higiéniai gyakorlati útmutatók célja olyan megvalósítható, ugyanakkor a kockázatokkal arányos intézkedések összegyűjtése, amelyek az élelmiszeripar mindennapi gyakorlatán alapulnak. A GHP-k segítik az élelmiszer-vállalkozásokat a rendeletekben foglaltak megértésében, a tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában.

Az útmutatók széles körű szakmai együttműködés eredményeként készültek el és használatuk mostanra elterjedtté vált. Folyamatos frissítésüket az időközben megszerzett gyakorlati tapasztalatok és jogszabályi változások teszik szükségessé. Ennek során a közelmúltban a húsipari, a sütőipari és a tejipari GHP-t aktualizálta a szakmai szervezetek és a Nébih  szakembereiből álló munkacsoport.

A frissítések mellett új, hiánypótló dokumentumként – az Országos Kereskedelmi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Munkacsoportja és a Nébih közös munkájának eredményeként – elkészült a kiskereskedelmi élelmiszer-forgalmazás útmutatója is. A kiadvány összefoglalja az alapvető higiéniai előírásokat, segítséget nyújtva azok gyakorlati alkalmazásában, a jó higiéniai gyakorlat megteremtésében.

Az útmutatók az AM weboldaláról ingyenesen letölthetőek.

Forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

1500 diák került közelebb a hazai agráriumhoz

2019. június 05. 07:49
A rendezvények kimondott célja volt, hogy a fiatalokból a változó trendekre nyitott, azokat befogadó és tudatosan vásárló célcsoportot hozzanak létre

Biztosított az ország élelmiszer-ellátása

2020. április 22. 07:55
Biztosított az ország élelmiszer-ellátása, az Agrárminisztérium folyamatos kapcsolatban van az élelmiszerellátó-lánc szereplőivel - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.