Ellopják a brazil esőerdőket

2021. március 16. 08:48
A brazil esőerdők egy részét illegálisan árusítják a Facebookon, hívta fel a figyelmet a BBC. Az eladásra kínált területek között természetvédelmi területek és indián törzsek földjei is szerepelnek. A facebookon található hirdetések némelyike ezer focipályányi esőerdőt kínál.
Ellopják a brazil esőerdőket

A Facebook "együttműködik a helyi hatóságokkal", de önállóan nem akadályozza az esőerdők kereskedelmét. A cég azt írta a BBC megkeresésére, hogy "a vevő és az eladó felelőssége betartani a törvényeket".

 

Az őslakosok és a természetvédő aktivisták szerint ez kevés.

 

"A területfoglalók annyira pofátlanok, hogy már a Facebookon hirdetik a törvénytelen üzleteket" - mondta Ivaneide Bandeira, a Kanindé nevű civil szervezet vezetője.

 

Ha valaki beírja a Facebook marketplace keresőjébe az erdő vagy a faanyag portugál megfelelőjét, és a találatokat Amazónia területére szűkíti, több találatot is kap. Egyes hirdetések műholdfelvételeket és GPS-koordinátákat is tartalmaznak.


Kayapó indiánok fürdenek egy erdei tóban a brazíliai Pará államban 2020. augusztus 19-én - Fotó: Andre Penner/Copyright 2020 The Associated Press

Az eladók egy része elismeri, hogy nincs iratuk az erdőségek tulajdonjogáról, ami a brazil törvények szerint igazolhatná a birtokot.

 

A kereskedelem azonban így is működik, a faipar és az állattenyésztés részéről nagy igény van a kivágható fára és az utána maradó földterületekre.

 

Egy rejtett kamerával készített felvétel szerint egy eladó azt mondta, "kizárt, hogy a hatóságok bármit ellenőrizzenek", miközben egy általa felégetett esőerdő területén lépdelt. A gazdálkodásra ilyen módon előkészített földet az eredeti ár háromszorosáért kínálja.

 

A BBC másik négy eladóval is találkozott. Egyikük azt mondta "nem állítja, hogy néha nem járnak a területen bennszülöttek", a valóságban az általa árult terület egy nagyjából 200 fős törzs élőhelye és vadászterülete.


Felperzselt erdő a Pará állambeli Novo Progresso környékén 2020. augusztus 23-án - Fotó: Andre Penner/Copyright 2020 The Associated Press

A rezervátum földjét áruló Alvim Souza Alves azt is elmondta a találkozón, hogy erőteljesen lobbizik azért, hogy legalizálják a hamis adásvételi szerződéssel birtokba vett földek tulajdonjogát. Módszere, hogy kivágja vagy felégeti az erdőket, így az "már nem szorul védelemre". A BBC stábja eljutott a felégetett területek legalizálásában érintett kongresszusi képviselőhöz, aki a farmerek és a hatóságok közötti találkozókat szervezte. Colonel Chrisóstomo azt mondta, neki "nem mondták, hogy a földekhez illegális úton jutottak", ezért ő tiszta lelkiismerettel működött közre a földek legalizálásában.

 

A BBC megkereste a brazil környezetvédelmi minisztert is. Ricardo Salles szerint az ország kormánya nem tűri a bűnözést. A kormányzat azonban 40 százalékkal csökkentette az erdőőri feladatokat ellátó Ibama költségvetését.

 

A Facebook szerint számukra túl bonyolult lenne kiszűrni az illegális földszerzők hirdetéseit, a törvénytelenségeket a helyi hatóságoknak kell megoldaniuk.

 

Forrás: EURONEWS / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb bérmegállapodás a láthatáron

2019. november 19. 09:16
2019. november 12-én tartotta ülését a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF), ahol a felek egyetértettek abban, hogy újabb, többéves bérmegállapodásra lenne szükség.

Volt egyszer egy cafetéria?

2019. augusztus 22. 08:56
Nemzetközi perek