Ennyivel növeli a hatékonyságot a precíziós gazdálkodás

2018. február 07. 07:52
Növelné a magyar mezőgazdaság versenyképességét, ha a gazdálkodók az uniós forrásokat a digitalizációra és a precíziós technológiára használnák fel. E módszerekkel akár 20-25 százalékkal is növelhető a hatékonyság.

Sok múlik azon, mennyire élnek a gazdálkodók a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás lehetőségeivel - jelentette be Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára az Agrofield 4.0 elnevezésű budaörsi konferencián. A 2014-2020 között Magyarországra érkező több mint 12 ezer milliárd forint uniós forrásból mintegy 3700 milliárd forintot a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés kap.

Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban már 30-40 éve foglalkoznak az agrárium digitalizációjával és a precíziós gazdálkodással - mondta Fodor Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdasági igazgatója.

A precíziós módszerek alkalmazása 20-25 százalékkal is növelheti a hatékonyságot, ezért elsajátításukra képes fiatalokra, illetve a precíziós technológia alkalmazását ösztönző programokra van szükség.

Ma már terjed például a GPS-sorvezetők és az automata kormányzás kombinációja is annak érdekében, hogy a traktorok a lehető legkisebb területet járják be. A hozamtérképekkel és a távérzékeléssel pedig meg lehet állapítani, hol érdemes növényvédő szert vagy trágyát kijuttatni, illetve a jó minőségű talajfoltokba több, a rosszabbakba kevesebb vetőmag juthat. A kertészetben egyre általánosabbak az automatizált üvegházak és a precíziós öntözési technológiák.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Új élet felmondás után - így építsd fel magad (1.)

2018. március 21. 08:30
Megviseli az erős idegzetűeket is. Még akkor is, ha titokban számítanak rá. A leépítés okozta sokk azonban kezelhető, az álláskereső pedig egy idő után feláll a padlóról. Hogyan is? Sorozatunkban az új állás megtalálásáig tartó lépcsőket, jó gyakorlatokat, titkos fogásokat járjuk körül outplacement-tanácsadó segítségével.

Stratégiai keretmegállapodást kötött az agrártárca, a NAK és a Magosz

2018. április 03. 06:50
Az agrárium további fejlődése és a közös agrárpolitika (KAP) forrásainak jövőbeni biztosítására stratégiai keretmegállapodást kötött csütörtökön a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz).