Eredményes volt a magyar kormány „tejügyben”

2016. július 19. 09:50
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2016. július 18-i ülésén az Európai Bizottság bemutatta a tejpiacon kialakult krízishelyzetre kidolgozott újabb, 500 millió euró összegű csomagját, amely két részre bontható. Az első 350 millió eurós rész nemzeti borítékok formájában, feltételekhez kötve az érintett gazdák likviditási problémáin kíván enyhíteni, a fennmaradó 150 millió a tejtermelés korlátozását ösztönözné

A magyar delegáció kiemelte és a Bizottság elismerte, hogy a tej ágazatban rendkívül kritikus a helyzet. A mezőgazdasági miniszterek részéről egyetértés volt a tekintetben, hogy az Uniós források mielőbbi mozgósítása elengedhetetlenné vált a csőd közeli állapotban lévő gazdálkodók számára tarthatatlan helyzet enyhítése érdekében.

Magyarország az elmúlt hónapok tárgyalásai során végig azt a határozott álláspontot képviselte, hogy egy kézzelfogható válságkezelési csomaghoz legalább a tavaly szeptemberi költségvetési támogatással egyenértékű segítséget tartana megfelelőnek. Ezt a célt sikerült elérni, hiszen a most bejelentett csomag összegében megegyezik a tavalyival.

A hazai termelők számára fontos eredmény, hogy a most bejelentett 500 millió értékű bizottsági válságkezelési csomag nagyobb részét a tagállami borítékok teszik ki. Magyarországnak 9,54 millió eurót (mintegy 3 milliárd forintot) lesz lehetősége kifizetni célzott támogatásként a tejtermelőknek.

Hazánk az unió tejtermelésének csak 1,15%-át adja. Siker viszont, hogy a rendelkezésre álló 350 millió euró több mint 2,73 %-a válik elérhetővé a magyar gazdálkodók számára. A magyar álláspont szerint ugyanis  a felhasználás során a lehető legnagyobb tagállami rugalmasságra lesz szükség. A részleteket a következő hetekben szakértői szinten dolgozzák ki, de az már most látható, hogy olyan feltételeket állapítanak majd meg, amelyek nem ösztönzik a termelés növelését.

Magyarország - több tagállammal összefogva - a tárgyalások során mindvégig szorgalmazta a közvetlen kifizetések előlegeinek emelt összegű kifizetésének lehetővé tételét. Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos a Tanácson támogatásáról biztosította a termelők likviditási problémáinak enyhítését szolgáló intézkedést. Hazánk kérésére a Bizottság lehetőséget nyújt a terület alapú vidékfejlesztési kifizetések esetében is az emelt összegű előlegfizetésre.

Forrás: promenad.hu / FM

Kapcsolódó cikkek

A keserű igazság - a csokoládé karbonlábnyomát vizsgálták

2018. április 03. 07:03
A csokoládé karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait.

3,4 millióval több munkanélküli

2017. január 18. 07:44
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a világban 2017-ben 3,4 millióval többen veszítik el a munkájukat, a gazdasági növekedés továbbra sem váltja be a hozzá fűzött reményeket, és sok helyen továbbra is hiányozi fognak a tisztességes munkafeltételek.