Esély nyílik a vidéki fiatalok megtartására

2017. február 13. 10:16
A rendelkezésre álló keretösszegből akár kétszázmillió forint is kérhető
Magyarország számára létfontosságú a fiatalok itthon tartása, azzal is, hogy a vidéki fiatalok számára reális alternatíva legyen a településükön maradás. Ebben segíthet az önkormányzatoknak az Esély Otthon pályázat.

vidék 20170213A településen dolgozó és letelepedni vágyó fiatalokat is támogathatják (Fotó: MH)

Megjelent az Esély Otthon pályázat. Ennek célja, hogy a kevésbé fejlett régiókban élő, illetve onnan elszármazott, továbbá az ott letelepülni szándékozó fiatalokat képessé tegye arra, hogy a fenti településeken fellelhető életlehetőségekkel élni tudjanak, és helyben egzisztenciát, családot alapítsanak - közölte az igylakunk.hu. A fő cél, hogy a helyi lehetőségekre épülő, (ön)foglalkoztatást célzó programok valósuljanak meg. Továbbá a helyi sajátosságokhoz, adottságokhoz, igényekhez illeszkedő, egyedi ösztönzések révén maradjanak helyben a vidéki fiatalok.

A pályázó települési önkormányzatoknak vállalniuk kell, hogy hozzájárulnak a településükön élő, továbbá az oda letelepülni szándékozó fiatalok kedvezményes lakhatásának támogatásához is.

A kevésbé fejlett régiók három-húszezer fős településeinek önkormányzatai nyújthatnak be pályázatot önállóan vagy konzorciumvezetőként. A projektek ezen településeken élő, illetve lakóhelyként ezen településeket választani szándékozó tizennyolc-harmincöt éves fiatalok (beleértve ezekről a településekről elszármazott, visszaköltöző fiatalokat, valamint a letelepülő fiatalokat is) célozzák meg. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg tízmilliárd forint. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A települési önkormányzatok ötven-kétszáz millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. A felmerülő költségek száz százalékban elszámolhatók. A kiíró ötven–kétszáz darab támogatható pályázatra számít. A támogatási kérelmek benyújtására március hatodikától van lehetőség. 

A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Esély Otthon” című (EFOP-1.2.11-16 kódszámú) pályázat felhívása, amely itt olvasható: https://www.palyazat.gov.hu.


Milliárdok kutatás-fejlesztés-innovációra

Két új pályázati konstrukciót hirdetett meg együttesen 18 milliárd forint értékben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a magyar tudományos eredmények nemzetközi terjesztése, illetve a digitális gyártástechnológiai, az agrárinnovációs és biotechnológiai fejlesztési programok ösztönzésére – közölte a hivatal. A kutatócsoportok számára egymilliárd forint, a versenyképességi felhívásra 17 milliárd forint jut a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. Előbbiek esetében olyan hazai kutatók és csoportok pályázhatnak, akik, amelyek 2014. január 1. után tettek közzé eredeti kutatási eredményeket. Az utóbbinál pedig új, a pályázatban meghatározott témájú digitális  programok megvalósítására nyílik lehetőség.

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

30-40 ezer ember veszítheti el az állását, ha ezt meglépi Brüsszel

2018. június 18. 10:47
Szigorúbb ellenőrzésekre és kevesebb uniós támogatásra számíthat az agrárium 2021-2027 között. Ez akár azt is eredményezheti, hogy a mezőgazdasági források nélkül tízezrek veszítik el az állásukat.

Három pont, ahol változtatni kellene a munka törvénykönyvén

2017. november 22. 09:32
Az aktív szakszervezeti munka segíti a munkavállalókat. A LIGA Szakszervezetek elnökét kérdezzük terveikről, a munkaerő-piaci változásokról. Hosszú idő óta először tűnik úgy, hogy a kormányzat nyitottabb fülekkel figyel a munkavállalói igényekre, hiszen a jelenleg hatályos munkafeltételekkel egyre kevésbé lehet a munkaerőigényeket kielégíteni.