Ez durva: magyar alapanyagokból készül a németek karácsonyi menüje

2020. december 10. 11:26
Karácsonykor túlnyomórészt Magyarországról és Lengyelországból importált libahús kerül az asztalokra Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.
Ez durva: magyar alapanyagokból készül a németek karácsonyi menüje

Tavaly Németország 19 444 tonna libahúst importált, ennek 97,5%-át Magyarországról és Lengyelországból. A németországi belföldi vágásból 2866 tonna libahús került kereskedelmi forgalomba 2019-ben.

 

Az import és a belföldi vágások túlnyomó része a negyedik negyedévre esik az ünnepek miatt. A tavalyi éves importból az első három negyedévben 5178 tonna érkezett Németországba, a belföldi vágásoknak pedig csak egynegyede történt a január-szeptemberi időszakban. Az idén az első három negyedévben 28%-kal csökkent a németországi libahúsimport a 2019-eshez képest, a belföldi vágási volumen pedig 3,9%-kal maradt el a tavalyitól.

A németországi baromfihús-fogyasztásnak egyébként csak a töredékét teszi ki a libahús. A belföldi 1,58 millió tonnás baromfihús-termelésnek mindössze 0,2%-a liba, 2,2%-a kacsa, 29,7%-a pulyka és 65,4%-a brojlercsirke.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Végleg kiszorulhat a boltokból a magyar hagyma: mi lesz így nemzeti ételeinkkel?

2020. május 21. 07:45
Finom magyaros ételeink egyik fontos alapanyaga a vöröshagyma, amiből éves szinten fejenként átlagosan 10-12 kilót fogyasztunk. Jóllehet, a zöldség keresettsége az évek során nem csökkent, a hazai termőterületek nagysága és az éves terméshozam hanyatlóban van, így már a régi makói hagyma hírneve sem a régi. A HelloVidék egy Békés megyei hagymatermesztőt kérdezett, mi állhat a jelenség hátterében.

Ezek most a legfinomabb szaloncukrok: Szamos, Glória, Stühmer, Vadász, Milka a toplistán

2020. december 08. 08:23
A karácsony elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor. Amellett, hogy a karácsonyfát dekoráljuk vele, nem mindegy milyen ízben kerül az ágakra vagy épp a fa alá. Az elmúlt években a szaloncukor trend is nagyon megváltozott: míg korábban az árakon volt nagyobb hangsúly, addig mostanra egyre fontosabbak az ízek, a csomagolás és az összetétel. Mi most a magyarok kedvenc íze? Mire számítanak idén a szaloncukorgyártók? Hogyan hatott rájuk a koronavírus-járvány? A HelloVidék kérdéseire a Szamos Marcipán Édesipari Termelő és Kiskereskedelmi Kft. operatív igazgatója Syrjännen-Barkóczy Eleonóra, valamint Lohn Miklós a Glória Szaloncukor képviseletében adott választ