FAO ajánlások a fenntartható erdőgazdálkodás fejlesztéséhez

2016. július 29. 08:11
A 2015-ben elfogadott ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításában az erdőgazdálkodásnak fontos szerepe van. A többcélú, fenntartható módon végzett erdőgazdálkodás – a faanyag biztosítása mellett – jelentős szerepet játszik a környezeti értékek megóvásában, kulturális örökségünk megőrzésében, a jó minőségű víz biztosításában, az élelmezés-biztonság javításában, a munkahelyteremtésben, a vidéki területek fejlesztésében, a rekreációban és még számos további területen, amelyeket a magyar erdészet hagyományosan, de az utóbbi időszakban kiemelten is magáénak tud.

A FAO Erdészeti Bizottságának 23. ülését a FAO székházában, Rómában rendezték meg júliusban. A konferenciát immár ötödik alkalommal tette gazdagabbá az erdészeti hét rendezvénysorozata, melynek keretében az erdőgazdálkodást, a FAO erdészeti tevékenységének legújabb eredményeit mutatták be. A konferencia vezérfonala a 2015-ben elfogadott ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) mellett a párizsi klíma-megállapodás és az erdők, az erdőgazdálkodás kapcsolata volt. A kongresszus több mint 600 résztvevője (nemzeti küldöttek és a nemzetközi szervezetek képviselői) megvitatta, miként járulhat hozzá az erdőgazdálkodás az SDG-k megvalósításához, a Föld klímájának védelméhez. Miközben a 17 fenntartható fejlődési cél között az erdőgazdálkodást a 15. célcsoportban nevesítik, a FAO elemzése alapján az erdők, az erdőgazdálkodás még további 11 cél eléréséhez is hozzájárul. A konferencia feladata volt a FAO erdészeti tevékenységének áttekintése, a prioritások és az aktuális feladatok meghatározása.

A párizsi klíma-megállapodás az erdők klímavédelmi szerepére is ráirányítja a figyelmet. Az aláíró országok az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett kötelezték el magukat. Nem szabad azonban megfeledkezni az erdők szénmegkötő képességéről, amely a már kibocsátott üvegházhatású gázok légköri koncentrációját képes csökkenteni. Európában az erdők a kibocsátott gázok 10%-át kötik meg évente, ezzel csökkentve a klímaváltozás ütemét. Mivel a fából – mint megújuló alapanyagból – készült termékek előállításához számottevően kevesebb energiát kell felhasználni, mint a hasonló funkciót betöltő, más anyagból (pl. fém, műanyag, tégla stb.) készített termékekhez, ezért a fatermékek szélesebb körű alkalmazása klímavédelmi szempontból is különösen kedvező.

A FAO hasznos útmutatást és közvetlen segítséget nyújt tagországainak a fenntartható erdőgazdálkodás fejlesztéséhez, az erdők többcélú hasznosításához és az erdőkkel kapcsolatos igények összehangolt kielégítéséhez. Konkrét ajánlásokkal segíti az ágazatok közti koordinációt, a termőföld komplex, fenntartható és klímatudatos hasznosítását. Az ülésen tették közzé többek között az erdők szénmegkötő képességének javításával foglalkozó FAO kiadványt és az erdők állapotváltozásának nyomon követését segítő FAO útmutatót. A FAO folyamatosan fejleszti a fenntartható erdőgazdálkodást támogatóinformációs és szakmai rendszerét, amely a hazai erdőgazdálkodás számára is hasznos információs- és tudásbázis.

https://www.flickr.com/photos/faoforestry/27782063044/in/album-72157671152298166/

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Lett-magyar egyetértés az EU-s agrártámogatásokról

2018. február 09. 08:44
A Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni forrásfelhasználásának lehetőségeiről és a kelet-közép-európai álláspontok összehangolásáról egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lett kollégájával, Jänis Düklavsszal, Rigában.

Egyre több agrárvállalkozás nyit Románia felé

2018. szeptember 18. 10:32
Szombaton, az aradi Expo területén tartották a tizenkilencedik magyar-magyar gazdatalálkozót a Hungarian National Trading House szervezésében. A rendezvényre, amelyen a részvétel ingyenes volt, az Agromalim nemzetközi kiállítás keretében került sor.