Felhívás táppénz ügyben – a fizetés nélküli szabadság hosszú távú hátránya!

2020. április 04. 07:26
Ezúton felhívjuk a szakszervezeti titkárok és tagjaink figyelmét, hogy abban az esetben, ha a járványügyi helyzet miatt a munkáltató fizetés nélküli szabadságot kínálna fel a munkavállalónak, azt semmilyen esetben se fogadják el!
Felhívás táppénz ügyben – a fizetés nélküli szabadság hosszú távú hátránya!

A rövid távú hátránya mellett van beláthatatlan hosszú távú hátránya is, amivel senki sem számol, ami pedig a következő: a 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság után megszűnik a társadalombiztosítási jogviszony! – abban az esetben is, ha megfizeti a 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot!

A 31. naptól a munkavállaló nem jogosult táppénzre! Amikor a munkavállaló visszamegy dolgozni, onnan újra kezdődik a biztosítási jogviszony számítása, amelynek táppénzre jogosító időszaka arányosan nő a munkában töltött napok számával. Két év folyamatos társadalombiztosítási jogviszony biztosító munkaviszony után áll helyre a teljes jogosultság táppénz vonatkozásában. Ez azt jelenti, hogy két év szükséges ahhoz, táppénzre való jogosultság maximális időtartamát, az egy évet elérjük és hogy ne csökkentett táppénzt kapjunk.

Ugyancsak két évig folyamatosan fennálló társadalombiztosítási jogviszony esetén is csak 50%-os mértékű a táppénz mértéke (60% helyett)!

A biztosítás szünetelése esetén nem alkalmazhatók a passzív jogosultságra vonatkozó szabályok sem!(Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a társadalombiztosítási szempontból belföldinek minősülő személyek részére a biztosítási jogviszony, illetve az alapul szolgáló jogosultsági feltételek megszűnését követően még meghatározott ideig fennáll, ez az ún. passzív jogon való jogosultság.)

Mindezek tehát azt jelentik, hogy ha a munkavállaló több mint 30 napot van fizetés nélküli szabadságon, a 31. naptól nem jogosult táppénzre! Mitöbb, ha elkezd dolgozni a 31. napon akkor 5 nap munkavégzés után 5 nap táppénzre jogosult, 45 nap után 45 nap táppénzre jogosult és csak két év után éri el azt a szintet, hogy elmehet újra egy év táppénzre.

Fontos az is, hogy amennyiben a fizetés nélküli szabadság ideje alatt befizetésre kerül a 7710 forint, tehát teljesíti az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettségét, ezzel az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alapján az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira lehet jogosultságot szerezni, de táppénzre így sem lesz jogosult a 31. naptól.

Tehát nagyon fontos információ, hogy a fizetés nélküli szabadság ideje alatt a társadalombiztosítás ellátásait nem lehet igénybe venni, a biztosítási jogviszony szünetel, ezért létfontosságú, hogy a fentiekben részletezett beláthatatlan következmények elkerülése érdekében egyetlen tagunk se fogadjon el fizetés nélküli szabadságra vonatkozó munkáltatói ajánlatot – ennél még a munkanélküli ellátás igénybevétele is jobb, mert ezen időszak TB biztosított időszaknak minősül!

Kapcsolódó cikkek

A magasabb bérek alapozzák meg a vásárlóerőt

2020. október 01. 09:09
2020. szeptember 29-én Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a növekedés.hu-nak elmondta: a tervek szerint októberben kezdik meg az egyeztetéseket a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán az országos minimálbérről és a garantált bérminimumról. 

Átdolgozzák a bértámogatási rendszert

2020. április 21. 08:09
2020. április 20-án – videókonferencia keretében – ülést tartott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. Az ülésen tájékoztatás hangzott el a foglalkoztatási helyzetről és a gazdaságvédelmi intézkedések kibővítéséről. A Gazdaságvédelmi Akcióterv móldosításával többen, könnyebb feltételekkel kaphatnak majd bértámogatást.