Fizetéstől fizetésig élnek a magyarok

2021. augusztus 25. 09:02
„Hónap vége jelenség”
Fizetéstől fizetésig élnek a magyarok

A lakosság harmada a ruházkodáson spórol, ötödük elkerüli az éttermeket, 20 százalék akciós termékeket vásárol, ha anyagilag szorult helyzetbe kerül – írja a Népszava.

A magyar lakosság jelentős része pénzügyi szempontból megérzi a hónap végének közeledtét, a legtöbben azonban még mindig nem követik nyomon kiadásaikat – derült ki az OTP Bank megbízásából készült ezer fős reprezentatív kutatásból.

A megkérdezettek 48 százaléka a hónap végéhez közeledve érzi, fogy a pénze, ezért jobban oda kell figyelnie, hogy kijöjjön a következő fizetéséig, mintegy 40 százalékuk pedig került már ilyen helyzetbe. A pénzintézet szerint az úgynevezett „hónap vége jelenség” lehet az oka annak, hogy a lakosság 40 százaléka aszerint tervezi kiadásait, hogy mikor kapja kézhez a fizetését.

A magyarok harmada a ruházkodáson spórol, ötödük elkerüli az éttermeket, és szintén 20 százalék akciós termékeket vásárol, ha anyagilag szorult helyzetbe kerül. Az előrelátóbbak - 38 százalék - bevásárlólistát készítenek, hogy elkerüljék az impulzusvásárlást, harmaduk pedig elkülöníti a létfontosságú kiadásokra, például a lakhatásra, étkezésre szánt összeget.

Az OTP Bank szerint a „hónap vége” jelenség elkerülésében segíthet a tudatosabb gazdálkodás, a napi és havi kiadások pontos nyomon követése, erre ajánlják új internet- és mobilbankjuk kiadásfigyelő funkcióját, amely az elköltött összegeket kategóriánként és diagramon is megjeleníti, illetve összehasonlíthatóvá teszi a korábbi hónapok kiadásaival. 

 

Forrás: Népszava / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

A Bahart dolgozói 150 ezer forintot kapnak, ha beoltatják magukat

2021. december 08. 08:54
A Balatoni Hajózási Zrt. bruttó 150 ezer forintot ad azoknak a dolgozóinak, akik beadatják a koronavírus elleni oltást, írja az Index egy, a lap birtokába jutott körlevél alapján.

Cafeteria keretösszeg - ki, mennyit ad 2022-ben?

2022. január 24. 08:12
Csökkent azok aránya, akik 0-100.000 Ft közötti értékben adnak éves szinten juttatásokat - derül ki egy 604 válasz feldolgozásával készült kutatásból.