Fizetéstől fizetésig élnek a magyarok

2021. augusztus 25. 09:02
„Hónap vége jelenség”
Fizetéstől fizetésig élnek a magyarok

A lakosság harmada a ruházkodáson spórol, ötödük elkerüli az éttermeket, 20 százalék akciós termékeket vásárol, ha anyagilag szorult helyzetbe kerül – írja a Népszava.

A magyar lakosság jelentős része pénzügyi szempontból megérzi a hónap végének közeledtét, a legtöbben azonban még mindig nem követik nyomon kiadásaikat – derült ki az OTP Bank megbízásából készült ezer fős reprezentatív kutatásból.

A megkérdezettek 48 százaléka a hónap végéhez közeledve érzi, fogy a pénze, ezért jobban oda kell figyelnie, hogy kijöjjön a következő fizetéséig, mintegy 40 százalékuk pedig került már ilyen helyzetbe. A pénzintézet szerint az úgynevezett „hónap vége jelenség” lehet az oka annak, hogy a lakosság 40 százaléka aszerint tervezi kiadásait, hogy mikor kapja kézhez a fizetését.

A magyarok harmada a ruházkodáson spórol, ötödük elkerüli az éttermeket, és szintén 20 százalék akciós termékeket vásárol, ha anyagilag szorult helyzetbe kerül. Az előrelátóbbak - 38 százalék - bevásárlólistát készítenek, hogy elkerüljék az impulzusvásárlást, harmaduk pedig elkülöníti a létfontosságú kiadásokra, például a lakhatásra, étkezésre szánt összeget.

Az OTP Bank szerint a „hónap vége” jelenség elkerülésében segíthet a tudatosabb gazdálkodás, a napi és havi kiadások pontos nyomon követése, erre ajánlják új internet- és mobilbankjuk kiadásfigyelő funkcióját, amely az elköltött összegeket kategóriánként és diagramon is megjeleníti, illetve összehasonlíthatóvá teszi a korábbi hónapok kiadásaival. 

 

Forrás: Népszava / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Jóval alacsonyabb a mediánbér az átlagnál, a magyarok fele 200 ezer forintnál is kevesebbet visz haza

2021. február 26. 07:51
Sikerült megszereznie a KSH mediánbérre vonatkozó adatait az LMP-nek

Nem úszhatják meg a cégek a béremelést

2019. április 30. 08:14
A rendelkezésre álló munkaerő-tartalék jelenlegi összetétele mellett a foglalkoztatási ráta legfeljebb szakpolitikai intézkedésekkel, esetleg a regionális eltérések szűkítésével javítható. A munkaerőpiac telítettsége a béremelés és a termelékenységet javító beruházások irányába tereli a vállalati döntéshozókat – így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma nyilvánosságra hozott foglalkoztatási adatait.