Folytatjuk a harcot a magyar gazdák pénzéért

2019. július 31. 09:15
A magyar kormány folytatja a harcot a magyar gazdák pénzéért. A hagyományosan erős mezőgazdasággal rendelkező országoknak közösen kell fellépniük a KAP források megtartásáért és a gazdabarát, egyszerű szabályozásért.
 

A Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszterrel folytatott keddi kétoldalú megbeszélésen a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a KAP forrásokat a jelenlegi szinten szükséges megtartani a 2020 utáni időszakban is. Ez azért fontos, hogy az európai gazdák versenyképesek tudjanak maradni a globális piacon. Nem kérhetünk többet a gazdáktól úgy, hogy közben csökkennek az uniós források – emelte ki Nagy István agrárminiszter.

Kép letöltése
 
Fotó: Cheick Saidou

 

A kormány kiáll a gazdákat megillető támogatások védelméért. Elfogadhatatlan, hogy Brüsszel a gazdák helyett a migrációra fordítsa az agrárpénzeket.  A becslések szerint a magyar agrárium és magyar  gazdák támogatását 25%-kal akarják csökkenteni. Mint ismert, Magyarországon több mint 100 ezren írták alá a gazdapetíciót, amelynek céljaival a kormány is egyetért.

Kép letöltése
 
Fotó: Cheick Saidou

 

Nagy István hangsúlyozta: a megfelelő KAP költségvetés mellett legalább olyan lényeges, hogy egyszerűbb legyen a források gazdákhoz történő eljuttatása. Hozzátette: csökkenteni kell az olyan uniós előírások számát, amelyek szükségtelenül bonyolítják a forrásokhoz történő hozzáférést. Egyetértettünk francia kollégámmal abban is, hogy az új KAP végrehajtási szabályainak valódi egyszerűsítést kell hozniuk mind a gazdák, mind pedig a kifizetésben közreműködő nemzeti hatóságok számára – emelte ki az agrárminiszter.

Kép letöltése
 
Fotó: Cheick Saidou


Az új hét éves uniós költségvetés és a KAP jogszabályi javaslatok vitája ősszel folytatódik Brüsszelben, amelyek során Magyarország Franciaországgal és a V4-ekkel közösen határozott álláspontot fog képviselni az agrárforrások megtartása és a megfelelő KAP szabályozás elfogadása érdekében.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A gazdálkodási napló tartalmában változások várhatóak

2020. május 19. 07:59
A napló tartalmában lényegesen nem változik, de érdemes figyelni az esetleges jelzéseket.

II. rész - A következő tíz évnek a vidékről kell szólnia” – interjú Lázár Jánossal - II. rész

2021. április 23. 07:47
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.