Folytatódik az elkeseredett tejtermelők harca: csütörtökön a budaörsi Tesco-nál tüntetnek

2016. április 26. 08:02
Hamarosan bezárhatnak a gazdaságok, százak veszíthetik el megélhetésüket, az állatok pedig a fejőállomások helyett a vágóhídra kerülhetnek.

Hiába igyekeznek a tejtermelők tavaly év vége óta folyamatosan felhívni a figyelmet az ágazat problémáira, a megnyugtató és hosszú távú megoldásra továbbra is várniuk kell. Márciusban a nyerstej átlagára ismét csökkent – ezúttal három százalékkal – februárhoz képest. Vagyis a magyar felvásárlási árak továbbra is jelentősen, mintegy 16%-kal maradnak el az uniós átlagártól, így márciustól az utolsó előtti helyre kerültünk az EU-n belül.

"Ennek egyik oka, hogy a Tesco áruházlánc, aki a tavalyi értékékesítési adatok szerint az UHT tej legnagyobb (közel 90%-ban) forgalmazója, értékesítési magatartásán az ígéretei ellenére sem változtatott gyökeresen" – mondta az Agroinform.hu-nak Istvánfalvi Miklós, a Demonstrációs Bizottság tagja. "A helyzet súlyosságára való tekintettel 2016. április 28-án (csütörtökön) reggel 7 órától ismét demonstrációra hívjuk a tejtermelőket."

tehén

A demonstráció célja továbbra is a tisztességtelen piaci magatartással szembeni, és a dömpingáron behozott import tejek elleni tiltakozás – fotó: Agroinform.hu

Nincs még egy hónapja sem, hogy a termelők utoljára utcára vonultak. A Demonstrációs Bizottság úgy látja, hogy a termelői érdekek érvényesítése ügyében folytatott egyeztetései eredménytelenek voltak. Az elkeseredett termelők április 4-ei demonstrációjuk során először az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) képviselőinek nyújtották át petíciójukat, melyben a hivatalok közreműködését kérték a válság megszüntetésének érdekében. 

A demonstráció helyszíne: a Tesco Hipermarket Budaörsi áruháza közelében lévő Kinizsi utca.

Forrás: agroinform.

Kapcsolódó cikkek

A V4-ek kiemelkedő mezőgazdasági eredményeket érhetnek el

2017. november 08. 07:49
A visegrádi országok összehangolt fellépéssel kiemelkedő eredményeket érhetnek el a mezőgazdaság egyre több területén – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői, brüsszeli ülését követően.

Lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

2016. augusztus 10. 07:55
Több, mint 3 300 létesítményt és 10 700 terméket ellenőriztek az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök a nyári szezonális ellenőrzés első szakaszában – ismertette az eredményeket Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.