Folytatódik az elkeseredett tejtermelők harca: csütörtökön a budaörsi Tesco-nál tüntetnek

2016. április 26. 08:02
Hamarosan bezárhatnak a gazdaságok, százak veszíthetik el megélhetésüket, az állatok pedig a fejőállomások helyett a vágóhídra kerülhetnek.

Hiába igyekeznek a tejtermelők tavaly év vége óta folyamatosan felhívni a figyelmet az ágazat problémáira, a megnyugtató és hosszú távú megoldásra továbbra is várniuk kell. Márciusban a nyerstej átlagára ismét csökkent – ezúttal három százalékkal – februárhoz képest. Vagyis a magyar felvásárlási árak továbbra is jelentősen, mintegy 16%-kal maradnak el az uniós átlagártól, így márciustól az utolsó előtti helyre kerültünk az EU-n belül.

"Ennek egyik oka, hogy a Tesco áruházlánc, aki a tavalyi értékékesítési adatok szerint az UHT tej legnagyobb (közel 90%-ban) forgalmazója, értékesítési magatartásán az ígéretei ellenére sem változtatott gyökeresen" – mondta az Agroinform.hu-nak Istvánfalvi Miklós, a Demonstrációs Bizottság tagja. "A helyzet súlyosságára való tekintettel 2016. április 28-án (csütörtökön) reggel 7 órától ismét demonstrációra hívjuk a tejtermelőket."

tehén

A demonstráció célja továbbra is a tisztességtelen piaci magatartással szembeni, és a dömpingáron behozott import tejek elleni tiltakozás – fotó: Agroinform.hu

Nincs még egy hónapja sem, hogy a termelők utoljára utcára vonultak. A Demonstrációs Bizottság úgy látja, hogy a termelői érdekek érvényesítése ügyében folytatott egyeztetései eredménytelenek voltak. Az elkeseredett termelők április 4-ei demonstrációjuk során először az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) képviselőinek nyújtották át petíciójukat, melyben a hivatalok közreműködését kérték a válság megszüntetésének érdekében. 

A demonstráció helyszíne: a Tesco Hipermarket Budaörsi áruháza közelében lévő Kinizsi utca.

Forrás: agroinform.

Kapcsolódó cikkek

Aggódnak a gazdák a szokatlan meleg miatt

2018. január 09. 12:48
A szokatlanul meleg időjárás jót tesz a háztartásoknak az alacsonyabb fűtésszámlák miatt, azonban a mezőgazdaság szereplői számára napról napra több veszélyt rejt magában. Ha ugyanis több hétig még maradna januárban az évszakhoz képest kimagaslóan meleg időjárás, az megváltoztatná a növények normális életritmusát – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Őszi képzés Szigligeten

2018. szeptember 24. 13:36
2018. szeptember 20-22 között tartotta a MÉDOSZ a szokásos őszi, OV üléssel kezdődő két napos képzését, amelyen a gyönyörű szigligeti környezet és a jó hangulat mellett szó esett az aktuális kérdésekről, munkajogi és bér problémákról, a szakszervezetek aktuális helyzetéről, lehetőségeiről, a szükséges változtatási lépésekről továbbá ezen témákban a törvényben előírt jogainkról és kötelezettségeinkről. A képzés végén a csapat még egy elesett mogyorós pelén is legjobb tudása szerint igyekezett segíteni :)