Folytatódik az elkeseredett tejtermelők harca: csütörtökön a budaörsi Tesco-nál tüntetnek

2016. április 26. 08:02
Hamarosan bezárhatnak a gazdaságok, százak veszíthetik el megélhetésüket, az állatok pedig a fejőállomások helyett a vágóhídra kerülhetnek.

Hiába igyekeznek a tejtermelők tavaly év vége óta folyamatosan felhívni a figyelmet az ágazat problémáira, a megnyugtató és hosszú távú megoldásra továbbra is várniuk kell. Márciusban a nyerstej átlagára ismét csökkent – ezúttal három százalékkal – februárhoz képest. Vagyis a magyar felvásárlási árak továbbra is jelentősen, mintegy 16%-kal maradnak el az uniós átlagártól, így márciustól az utolsó előtti helyre kerültünk az EU-n belül.

"Ennek egyik oka, hogy a Tesco áruházlánc, aki a tavalyi értékékesítési adatok szerint az UHT tej legnagyobb (közel 90%-ban) forgalmazója, értékesítési magatartásán az ígéretei ellenére sem változtatott gyökeresen" – mondta az Agroinform.hu-nak Istvánfalvi Miklós, a Demonstrációs Bizottság tagja. "A helyzet súlyosságára való tekintettel 2016. április 28-án (csütörtökön) reggel 7 órától ismét demonstrációra hívjuk a tejtermelőket."

tehén

A demonstráció célja továbbra is a tisztességtelen piaci magatartással szembeni, és a dömpingáron behozott import tejek elleni tiltakozás – fotó: Agroinform.hu

Nincs még egy hónapja sem, hogy a termelők utoljára utcára vonultak. A Demonstrációs Bizottság úgy látja, hogy a termelői érdekek érvényesítése ügyében folytatott egyeztetései eredménytelenek voltak. Az elkeseredett termelők április 4-ei demonstrációjuk során először az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) képviselőinek nyújtották át petíciójukat, melyben a hivatalok közreműködését kérték a válság megszüntetésének érdekében. 

A demonstráció helyszíne: a Tesco Hipermarket Budaörsi áruháza közelében lévő Kinizsi utca.

Forrás: agroinform.

Kapcsolódó cikkek

Eldőlt: az állam megveszi a Mezőhegyesi Ménesbirtokot

2016. október 12. 07:41
Döntött a kormány a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. megvásárlásáról a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság létrehozása érdekében.

Az agrárcégek vezetői nem örülnek az autógyárnak

2018. augusztus 16. 12:16
Egyes hajdúsági agrárcégek vezetői nem örülnek a megye leendő autógyárának, mivel hosszú távon tovább ronthatja az amúgy is kedvezőtlen helyzetüket. A hazai fejlesztéspolitikát pedig túlságosan pályázatfüggőnek érzik.