Módosultak a gyorsfagyasztott és a konzervipari termékek jó higiéniai gyakorlati útmutatói

2017. március 30. 08:43
Már elérhetők a Földművelésügyi Minisztérium (FM) honlapján a gyorsfagyasztott és konzervipari termékek frissített jó higiéniai gyakorlati útmutatói. Az élelmiszeripari szektorok számára kulcsfontosságú dokumentumok aktualizálásában az FM és a NÉBIH munkatársai mellett az iparágak képviselői vettek részt.

Az FM és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) 2006-ban kezdte el kidolgozni a jó higiéniai útmutatókat. Az együttműködés eredményeként akkor 22 szakágazati dokumentum készült el. 

A Jó Higiéniai Gyakorlat útmutatók célja a kockázatokkal arányos, megvalósítható intézkedések összegyűjtése az ésszerűség és az ipari gyakorlat alapján. Az útmutatók segítik a vállalkozásokat a rendeletek értelmezésében, a konkrét tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában, valamint vitás esetekben vonatkoztatási alapul is szolgálnak.

Az elmúlt évek változásai miatt indokolttá vált az útmutatók felülvizsgálata. A Higiéniai Munkacsoport elsőként az „Útmutató a gyorsfagyasztott termékek jó higiéniai gyakorlatához”, valamint az „Útmutató a konzervipar jó higiéniai gyakorlatához” dokumentumokat aktualizálta. A szakmai felülvizsgálatában az FM és a NÉBIH szakemberei mellett az iparágak szakértői vettek részt.

Mindkét útmutatóban aktualizálták a vonatkozó jogszabályok jegyzékét. Kiegészültek továbbá a NÉBIH havonta frissülő jogszabálygyűjteményének internetes elérhetőségével, amelynek segítségével az élelmiszerlánc szereplői folyamatosan nyomon tudják követni a jogszabályi változásokat.

A munkacsoport tagjai pontosították az élelmiszer-vállalkozók feladatait is. Emellett aktualizálták az általános higiénia követelményekre vonatkozó – az elvárásokon és a rendelet követelményein túlmutató – ajánlásokat, kiemelten az élelmiszer-előállító és -forgalmazó helyekkel szembeni általános követelményekre, az élelmiszerekkel érintkezésbe lépő berendezésekre, valamint a személyi higiéniára vonatkozó pontokat.


Az Útmutatók ingyenes letölthetők az FM weboldaláról.

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/jo-higieniai-gyakorlat-utmutatok

 

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Támogatják a mezőgazdasági diákmunkát is

2018. június 05. 09:18
A Pénzügyminisztérium 2018-ban is meghirdeti a nyári diákmunka programot, hárommilliárd forintból, ennek keretében a 16-25 éves korú diákok kaphatnak munkalehetőséget – nyilatkozta az MTI-nek Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondta, a programban új elemként jelenik meg, hogy ezentúl a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása.

Budapestnyi területen okozott erdőkárokat az áprilisi hó

2017. május 12. 08:01
Közel hetvenezer hektáron pusztított a jég, a hó, a fagy, a kár mértéke az előzetes becslések szerint mintegy egy milliárd forint. A kár megviselte a hazai erdőállományt, de mintegy százmillió forintos közvetlen kár keletkezett az utakban, kulcsosházakban, és erdei iskolákban is. Az áprilisi havazás Budapestnél nagyobb területen tett komoly kárt a hazai erdőkben.