Módosultak a gyorsfagyasztott és a konzervipari termékek jó higiéniai gyakorlati útmutatói

2017. március 30. 08:43
Már elérhetők a Földművelésügyi Minisztérium (FM) honlapján a gyorsfagyasztott és konzervipari termékek frissített jó higiéniai gyakorlati útmutatói. Az élelmiszeripari szektorok számára kulcsfontosságú dokumentumok aktualizálásában az FM és a NÉBIH munkatársai mellett az iparágak képviselői vettek részt.

Az FM és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) 2006-ban kezdte el kidolgozni a jó higiéniai útmutatókat. Az együttműködés eredményeként akkor 22 szakágazati dokumentum készült el. 

A Jó Higiéniai Gyakorlat útmutatók célja a kockázatokkal arányos, megvalósítható intézkedések összegyűjtése az ésszerűség és az ipari gyakorlat alapján. Az útmutatók segítik a vállalkozásokat a rendeletek értelmezésében, a konkrét tevékenységükre vonatkozó szabályzatok kidolgozásában, valamint vitás esetekben vonatkoztatási alapul is szolgálnak.

Az elmúlt évek változásai miatt indokolttá vált az útmutatók felülvizsgálata. A Higiéniai Munkacsoport elsőként az „Útmutató a gyorsfagyasztott termékek jó higiéniai gyakorlatához”, valamint az „Útmutató a konzervipar jó higiéniai gyakorlatához” dokumentumokat aktualizálta. A szakmai felülvizsgálatában az FM és a NÉBIH szakemberei mellett az iparágak szakértői vettek részt.

Mindkét útmutatóban aktualizálták a vonatkozó jogszabályok jegyzékét. Kiegészültek továbbá a NÉBIH havonta frissülő jogszabálygyűjteményének internetes elérhetőségével, amelynek segítségével az élelmiszerlánc szereplői folyamatosan nyomon tudják követni a jogszabályi változásokat.

A munkacsoport tagjai pontosították az élelmiszer-vállalkozók feladatait is. Emellett aktualizálták az általános higiénia követelményekre vonatkozó – az elvárásokon és a rendelet követelményein túlmutató – ajánlásokat, kiemelten az élelmiszer-előállító és -forgalmazó helyekkel szembeni általános követelményekre, az élelmiszerekkel érintkezésbe lépő berendezésekre, valamint a személyi higiéniára vonatkozó pontokat.


Az Útmutatók ingyenes letölthetők az FM weboldaláról.

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/jo-higieniai-gyakorlat-utmutatok

 

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Európa jövőjének kulcsai a munkavállalói jogok és a bérek

2017. március 20. 08:09
2017. március 15-16-án Máltán tartotta végrehajtó bizottsági ülését az Európai Szakszervezeti Szövetség. A napirenden volt többek között az ETUC határozata a minimálbérekről, a társadalombiztosítási rendszerek koordinációja és a munkavédelem.
Európai Szakszervezeti Szövetség béremelési kampánya, amelynek egyik jelmondata az „Európának béremelés kell!” (Cikkünk frissül!) 

Precíziós mezőgazdasági szakmérnöki szakra lehet jelentkezni

2018. január 15. 10:01
Precíziós mezőgazdasági szakmérnöki szak indul a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karán.