Gazdákra kell alapozni az élelmiszertermelést nem a GMO-iparra

2016. június 22. 08:57
Mezőgazdaságra van szükség és nem élelmiszer-vegyiparra, hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
 

Kiemelte, hogy az elmúlt években 6500 ha GMO-val szennyezett vetés került megsemmisítésre. A laborvizsgálatokat és az ellenőrzéseket a hatóságok folyamatosan végzik.

A modern technológiai fejlesztéseknek megvan a helye a mezőgazdaságban, de nem lehet az az innováció célja, hogy az élelmiszertermelést eltávolítsák a természettől. Az ennivaló nem játék; a vegyipar helyett a gazdákra van szüksége az ágazatnak.

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt célja és feladata, hogy Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal rendelkezzen a jövő generáció egészsége érdekében

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Nagy lengyel offenzíva indulhat: agrártanácsadók a nagykövetségeken?

2018. július 30. 08:24
Erőteljesen ösztönözni kívánja élelmiszergazdasági exportját Lengyelország. A vidékfejlesztési miniszter azt szorgalmazza, vegyenek fel agrártanácsadókat a nagykövetségekre.

Mérgeznek vagy védenek? - Éles vita ezekről a vegyszerekről

2016. május 03. 07:55
A fajtatulajdonosokat és vetőmagelőállítókat képviselő szakmai szervezet kérésére adott ki úgynevezett szükséghelyzeti engedélyt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ahhoz, hogy az idei kukorica- és napraforgó-vetőmagtermeléshez újra fel lehessen használni neonikotinoidos rovarölő csávázószereket. E készítmények alkalmazását az Európai Unió 2013-ban kétéves moratóriummal számos növénykultúrában felfüggesztette, mert pontosan nem tisztázott, milyen hatást fejtenek ki a méhekre. A moratórium után most ismét összecsapnak a környezetvédelmi és a mezőgazdasági érdekek. A méhészeket mindenesetre tájékoztatják arról, hol lesznek az idén neonikotinoidos kukorica- és napraforgó-területek.