Generációváltás az agráriumban

2018. január 29. 08:32
A hazai agráriumnak óriási szüksége van a vérfrissítésre, hiszen ez a leginkább elöregedett ágazat hazánkban.

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legnagyobb kérdése, hogy hogyan tud végbemenni sikeresen a generációváltás.

Az ágazat versenyképességének megőrzése és fejlesztése érdekében szükséges lépésekről Németh Szabolcs, a Corvinus Agribusiness Diákszervezet elnöke beszélt az AGROmashEXPO keretében megrendezett IX. Agrármarketing és Médianapon.
 

Fotó:123rf.com
Fotó:123rf.com



A hazai agráriumnak igen nagy szüksége van a vérfrissítésre, hiszen a jelenleg a mezőgazdaság a leginkább elöregedett ágazat hazánkban. Míg a gazdálkodók 31%-a 65 év feletti, addig a 35 év alatti gazdálkodók aránya csupán 6% az ágazatban. Emellett alacsony a megfelelő végzettséggel rendelkező gazdálkodók aránya is: középfokú végzettséggel 10%-uk, felsőfokú végzettséggel pedig csupán 3,4%-uk rendelkezik.

Ezen azért is szükséges változtatni, hiszen elengedhetetlen az új, magas szakértelmet igénylő technológiák alkalmazása a versenyképesség megőrzésének érdekében.

"Hatékonyan meg kell szólítani a fiatalokat és bemutatni számukra a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket." – mondta Németh Szabolcs elnök.

E cél elérését tűzte zászlóshajójára a Corvinus Agribusiness Diákszervezet, amely olyan agrárterületen tanuló egyetemi hallgatókból álló szervezet, akik öntevékeny módon igyekeznek szélesíteni az agrármérnök hallgatók szakmai tudását. Céljuk az egyetemen tanultak bemutatása a gyakorlatban, tagjaik megismertetése a legújabb üzletági trendekkel és technológiai újításokkal, illetve az agráriumban való elhelyezkedés népszerűsítése a fiatalok körében.

„Célkitűzésünk, hogy a tagjaink közül kikerülő jövőbeli szakemberek aktívan hozzájárulhassanak a magyar vidék és hazánk mezőgazdaságának fejlődéséhez.”

Ennek érdekében a hallgatók fejlődését rendszeres szakmai előadásokkal, kurzusokkal, valamint tanulmányutakkal segítik elő. Emellett a közeljövőben induló programjuk keretében a középiskolások körében kívánják népszerűsíteni az agráriumban való elhelyezkedést. Ezen kívül nemrégiben agrárszakmai konferenciát is rendeztek a Magyar Államkincstár Színháztermében, mellyel a fiatalokat kívánták megszólítani és bevonni őket a szakmai életbe, ezáltal a rendezvény keretében egy olyan fórumot létrehozni, amely összeköti a jövőbeli és a már tapasztalt, a szakmában tevékenykedő agrárszakembereket.

Németh Szabolcs kiemelte: "a fiatalok hatékony megszólításához és az ágazat népszerűsítéséhez teljes ágazati összefogásra van szükség, melyben minden piaci szereplőnek részt kell vennie."

A mezgazdasági területen tanulóknak pedig perspektívát kell mutatni még az iskolai évek alatt, hiszen igen magas, 68% azok aránya, akik agrártanulmányaikat befejezve nem az ágazatban helyezkednek el. Ezért az ágazat szereplőinek még az egyetemi évek alatt együtt kell működnie a diáksággal és az őket képviselő szervezetekkel, hogy felhívják a figyelmüket a mezőgazdasági pályákban rejlő karrierlehetőségre.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Munkavédelmi tájékoztató rendezvény

2018. február 07. 08:04
Irány Szolnok!
Munkavédelmi rendezvények minden munkaválalló számára, akiknek fontos az egészsége és biztonságban szeretné tudni magát munkahelyén!

Hasznos tanácsok az év végi szabadságolásokhoz

2017. december 12. 08:58
A munkáltatók sok esetben nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően járnak el az év végi szabadságolások során, noha a szabályok kellő mozgásteret is biztosítanak. Lássuk mit és hogyan érdemes a szabadsággal összefüggésben átgondolni!