Gyorshír – fenyő fűrészáru ismét drágul Észak-Amerikában

2021. szeptember 10. 08:34
Az élénkülő kereslet miatt az építő faanyagok éra ismét emelkedik Észak-Amerikában – Sok vásárló figyelte a nyáron, mielőtt fűrészárut vásárolt volna, hogy mikor áll meg az árak növekedése. Amint az elmúlt pár hétben nyilvánvalóvá vált, hogy az árak visszafelé tartanak, a piac nagy része vásárlások mellett döntött.
Gyorshír – fenyő fűrészáru ismét drágul Észak-Amerikában

Az értékesítési volumen sokáig jó volt, mivel a fűrészüzemek képesek voltak az áremelkedést generáló igényeket lekövetni, de – ami még fontosabb – megnyújtották a megrendelési előjegyzéseiket, ami már tavasz óta céljuk volt. Néhány vásárló megpróbált tárgyalni az árcsökkentésről, az eladók azonban elutasították ezeket, mivel telefonjaik folyamatosan csörögtek az új megrendelések miatt. A várakozók vagy kifizették a magasabb árat, vagy a szállítók elfogytak a készletből, és így sokan nem jutottak áruhoz.

A tavalyi év hasonló hetéhez képest, amikor 940 USD/MBF volt az ár (sárga vonal), a WSPF KD #2&Btr 2×4 (főtermék) ára az augusztus 27-i héten -520 dollárral, -55%-kal csökkent. A két évvel ezelőtti adatokhoz képest viszont, amikor 370 USD/MBF volt (piros vonal), a heti ár +50 dollárral, +14%-kal emelkedett.

szerk/ford: Tóth János, forrás: 7SeasGroupUSA

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Védett állatok a közvetlen környezetünkben - óvjuk őket!

2020. január 17. 08:45
Az ember közvetlen környezetében nemcsak háziállatok élnek, hanem egyre több vadon élő állat is társul szegődik. Ezek közül mutatunk be a teljesség igénye nélkül néhány védett fajt, illetve fajcsoportot azzal a szándékkal, hogy a velük való együttélésre sokkal inkább örömként, mintsem problémaként tekintsünk.

Ukrán fatermékeket ellenőrzött a magyar hatóság: lesújtó eredmények születtek

2020. szeptember 29. 09:14
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR részlege a hatósági tapasztalatok alapján kiemelt figyelmet fordít a harmadik országokból, főként az Ukrajnából importáló piaci szereplők ellenőrzésére is. A körükben a nyár folyamán végzett vizsgálatok súlyos hiányosságokat tártak fel, melyeknek összesen több millió forint bírság és sok esetben a tevékenység gyakorlásától való eltiltás lett az eredménye.