Ha nem kapnak szabadságot, elmennek táppénzre

2021. július 08. 08:35
Míg az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásfelügyelete szerint egyre kevesebb a jogsértés a szabadságok kiadás kapcsán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke úgy látja: komoly gondok vannak.
Ha nem kapnak szabadságot, elmennek táppénzre

Azokon a munkahelyeken, ahol a koronavírusjárvány miatti korlátozásokat és leállásokat kényszerszabadságolásokkal „oldották meg”, a dolgozók szabadságkeretének nagy része már elfogyott. A digitális oktatás idején szükséges gyerekfelügyelet miatt szintén sok dolgozó szabadsága veszett el, és az alkatrészhiány is fogyasztja a szabadságokat: ahol nincs munkaidőkeret, ott ilyenkor szabadságra küldik a dolgozókat - írja a Népszava

A szakemberhiánnyal küzdő cégek pedig nem tudják nélkülözni meglévő dolgozóikat, nem engedik őket szabadságra, ehelyett inkább agyonhajszolják őket. Éppen ezért egyes cégeknél jelentősen megnőtt a táppénzt kérők száma.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint ez a dolgozók csendes lázadása, amiért nem kapják meg az őket megillető szabadnapjaikat. Erre pedig nem az a jó válasz, hogy a cég alkalmazza a jelenléti bónusz intézményét, amikor a fizetés jelentős részét kitevő pluszjuttatás felét már egyetlen táppénzes nappal el lehet veszíteni, 3 nap után pedig az egésznek búcsút mondhat a dolgozó, vagy hogy azzal fenyegetik a háziorvosokat, hogy ellenőröket hívnak rájuk a túl sok táppénz miatt, a beteget jelentő dolgozókat pedig váratlanul „meglátogatják” otthon.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a szabadságok beragadása főleg a kisebb cégeknél jellemző, mert ott nem tudják pótolni a kieső munkaerőt. Vannak dolgozók, akik emiatt táppénzre íratják ki magukat, de a cégek ellenőrzik ezt, és tavaly is bukott le dolgozó, aki a betegszabadsága idején Horvátországban nyaralt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának jelentései szerint ugyanakkor a szabadságkiadásoknál évről évre csökken a jogsértések száma.

 

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

A munkahelyi koronavírus teszt jogi kérdései

2021. október 13. 08:25
A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, habár erre nincs jogszabályi előírás, számos munkáltató dönt úgy, hogy a munkavállalóknak bizonyos időszakonként koronavírus tesztelésen kell részt venniük. Kérdés azonban, hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkahelyi tesztelésekre. Kötelezhető-e a munkavállaló a teszt elvégzésére? Ki viseli a tesztelés költségeit? Munkaidőnek minősül-e a tesztelés ideje? Az ado.hu cikke.

Virtuális asszisztensek - a kiszervezett adminisztráció

2019. november 06. 14:12
Míg külföldön elterjedt és a vállalkozások körében elfogadott, addig hazánkban újdonságnak számít, hogy a nők saját vállalkozást alapítva virtuális asszisztensként otthonról dolgozzanak. Sok esetben a nőket a gyermekvállalás után már nem várják vissza korábbi munkakörükbe. Dolgozni, karriert építeni azonban ők is szeretnének. Ehhez teremtik meg maguknak a lehetőséget saját virtuális asszisztens vállalkozásukkal. Magyarországon elsőként Kiss-Márton Adrienn, HR szakember és virtuális asszisztens (VA) mentor fogta össze a hazai virtuális asszisztens közösség tagjait, akiknek most konferenciát is szervezett.