Hamarosan kezdődik a medvehagymaszezon, ezekre figyeljünk

2020. március 05. 15:06
Ha leszedjük, elkészítésével két legyet üthetünk egy csapásra, hisz a növény nem csak roppant egészséges és számos gyógyhatással rendelkezik, de finom is.
Hamarosan kezdődik a medvehagymaszezon, ezekre figyeljünk

Hamarosan kezdődik a medvehagyma szezonja, hiszen március elejétől láthatók már a hajtásai a gyógyhatásáról már régóta ismert, erősen fokhagymaillatú medvehagymának, ezért ilyenkor nem árt felfrissíteni a tudnivalókat a manapság egyre népszerűbb növényről.

Először is fontos, hogy ne feledjük, leszedésével fokozottan vigyázni kell, levele ugyanis külsőre megtévesztően hasonlít a később virágzó gyöngyvirág, valamint az őszi kikerics levelére. Mivel mindkét növény mérgező, ha összekeverjük őket a medvehagymával, az súlyos rosszullétet okozhat.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ha szeretnénk medvehagymát szedni, figyelnünk kell a mennyiségre, mivel 2009-ben törvény született arról, hogy naponta és fejenként két kilónál többet nem szedhetünk az értékes növényből. A legfontosabb szabály, hogy a védett növénynek csak a levelei gyűjthetők, a hagymák kiásása szigorúan tilos.

medvehagyma a nedves, árnyas, enyhén savanyú talajú területeket kedveli, ezért főleg gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni utána. Érdemes a főutaktól távol lévő leveleket gyűjteni.

Fotó: Pixabay.com

Vitathatatlan, hogy a medvehagyma gyógyhatása és vitamintartalma egyaránt jól jön szervezetünknek a téli hónapok ínsége után. Kiváló hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, de kiváló a felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére is. Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban –  természetes úton méregtelenít. Gazdag vasban, A- és C-vitaminban.

Fogyasztásával két legyet üthetünk egy csapásra, hisz a növény nem csak roppant egészséges és számos gyógyhatással rendelkezik, de hihetetlenül finom is.

Kiemelt kép: Wikipedia

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Ez a 6 alapanyag mindenképp legyen otthon a kamrában: sokat spórolhatsz velük

2020. június 23. 07:29
A legalapvetőbb, kamrában helyet kapó élelmiszerek között vezetik a listát a különféle fűszerek és ételízesítők, tészta, liszt, de nem árt, ha ennél kicsit jobban kiterjesztjük a lehetőségek és az ízek skáláját. Erre mutatunk most példákat.

Útmutató készült az élelmiszerpazarlás mérséklésére

2019. augusztus 30. 07:35
Az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nébih Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek szóló segédleteket ingyenesen letölthetik az élelmiszer-vállalkozások.