Háromszoros fizetés is járhat munkaszüneti napi munkavégzésért

2020. december 07. 09:54
A Kúria a 2020. november 2. napján közzétett ítéletében megerősítette, hogy a hétköznapra eső munkaszüneti napon is munkát végző munkavállaló számára munkabérén felül távolléti díj is fizetendő. Sőt, munkavégzés esetén a munkavállalót bérpótlék is megilleti. A döntés részleteit (Kfv.VII.37.342/2020/7.) az alábbiakban ismertetjük:
Háromszoros fizetés is járhat munkaszüneti napi munkavégzésért

Távolléti díj távollét esetén jár, vagy még sem ?

A perbeli munkáltató gyógyfürdőt üzemeltetett, mely rendeltetése folytán az év minden napján nyitva van. A hatályos kollektív szerződés alapján a munkavállalók éves munkaidőkeretben kerültek foglalkoztatásra. A 2018. október és 2019. március közötti időszakban a munkáltató nem fizetett távolléti díjat a napi munkaidőre azon órabéres munkavállalók esetében, akik a hétköznapra eső munkaszüneti napon munkát végeztek. A munkáltató csak azon órabéres munkavállalók részére fizetett távolléti díjat, akik nem dolgoztak a hétköznapi munkaszüneti napon, hiszen álláspontja szerint távolléti díj csak távollét esetén járhat. Amennyiben ugyanakkor a hétköznapi munkaszüneti napi munkavégzés 8 óránál rövidebb volt, a munkavállalók részére a távolléti díjat a ledolgozott munkaidő és a 8 óra különbözetére megfizette. A munkáltatónál munkaügyi ellenőrzés indult, melynek eredményeképpen a munkaügyi hatóság a munkáltatót munkaügyi bírsággal sújtotta és kötelezte, hogy fizesse meg a megjelölt órabéres munkavállalók részére a távolléti díjat a napi munkaidőre, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökkent a teljesítendő munkaidő. A munkáltató a döntést megtámadta, így jutott el az ügy a Kúriáig.

 

Ezek a távolléti díj szabályai

Annak eldöntésénél, hogy a munkavállaló számára mely esetekben jár távolléti díj, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv. (Mt.) 164.§-a irányadó. E szerint a munkavállalót távolléti díj illeti meg többek között óra- vagy teljesítménybérezés esetén a napi munkaidőre, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő. A törvény tehát egyértelműen akképpen rendelkezik, hogy amennyiben a munkaszüneti nap hétfőtől péntekig tartó időszakra (nem hétvégére) esik, abban az esetben az óra- vagy teljesítménybérben foglalkoztatott munkavállaló számára mindenképpen távolléti díj fizetendő (munkavégzéstől függetlenül). Ez a díjazás a munkavállalót tehát nem a munkaszüneti napra, hanem a munkaszüneti nap következtében csökkenő munkaidő miatti keresetveszteség elkerülésére tekintettel illeti meg. Ez a rendelkezés független a munkaszüneti napon történő munkavégzés díjazásától is. Azt is fontos megjegyezni, hogy ez a szabály havibéres munkavállalókra nem vonatkozik.

 

A 147.§ azt is kimondja, hogy a munkavállalót a 146. § (1) bekezdésben meghatározott díjazáson felül bérpótlék is megilleti, ha a munkaidő-beosztása alapján bérpótlékra lett volna jogosult. A munkavállalót pedig a munkaszüneti napon történő munkavégzéséért az Mt.140.§ (2) bekezdése szerintszáz százalék bérpótlék illeti meg. Amennyiben tehát munkavégzés is történik munkaszüneti napon, bérpótlék fizetési kötelezettség is keletkezik.

 

Végezetül azt is kimondja a törvény, hogy amennyiben a munkavállaló a munkaszüneti napon keresőképtelen, részére nem a távolléti díj, csupán annak a hetven százaléka jár. Nem illeti meg távolléti díj sem, ha a keresőképtelenségére tekintettel táppénzben vagy baleseti táppénzben részesül.

 

 

Kúria: Nincsen jelentősége a munkáltató tevékenységének

A Kúria a munkáltató álláspontját, miszerint távolléti díj csupán távollét esetén jár, elutasította. Rámutatott arra, hogy az Mt. 146. § (3) bekezdés d) pontjának alkalmazása esetén nem annak van döntő jelentősége, hogy az órabéres munkavállaló az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napon végez-e ténylegesen munkát, vagy sem, hanem annak, hogy bármely okból csökkent-e a teljesítendő munkaideje. E tekintetben lényeges körülmény, hogy a munkáltató a munkaidőt munkaidő-keretben határozta meg, mivel ebben az esetben a teljesítendő munkaidőt a munkaidőkeret tartama, a napi munkaidő és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani, akként, hogy az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni [Mt. 93. § (2) bekezdése]. Kiemelte, hogy az Mt. 146. § (3) bekezdés d) pontjában meghatározott távolléti díj azért jár a munkavállalónak, mert az Mt. 93. § (2) bekezdése alapján munkaidőkeret alkalmazása során a hétköznapra eső munkaszüneti nap figyelmen kívül hagyása miatt csökken a teljesítendő munkaideje. Nincsen tehát jelentősége annak sem, hogy a munkáltató tevékenysége megszakítás nélküli, és emiatt az Mt. 102. § (2) bekezdése alapján munkaszüneti napra rendes munkaidőt is beoszthat.

 

dr. Kéri Ádám

ügyvéd

Kapcsolódó cikkek

Azonnali hatállyal elküldhető a sértegető, agresszív munkavállaló

2019. június 03. 09:33
A Kúria 2019. május 10. napján közzétett Mfv.I.10.383/2017. számú döntésében megállapította, hogy azonnali hatállyal elbocsájtható az a munkavállaló, aki a munkatársaival, feletteseivel megengedhetetlen stílusban kommunikál, őket sértegeti, azaz aki együttműködési kötelezettségét durván megsérti. Nézzük a döntés részleteit:

Online konfliktuskezelés

2021. szeptember 20. 11:24
Biztosan sokan tapasztalták már meg, akár saját bőrükön, akár külső szemlélőként, hogy egy ingerültebb hangvételű email vagy chatüzenet hogyan fajul véres konfliktussá, hogyan csapnak össze az indulatok és szélsőséges esetben hogyan válik két kolléga összebékíthetetlen ellenségekké.