Hatósági jogosítványokat kaphat a Nébih

2017. május 23. 13:38
Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ma dönt arról a jogszabály-módosításról, mely szerint rendészeti jogosítványokat kapnának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei – írja Magyar Idők.

Ma tárgyalja az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága azt a jogszabály-módosítást, mely szerint testi épségük védelmében rendészeti jogosítványokat kapnának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei – írja Magyar Idők. Erre azért lenne szükség, mert az ellenőrök munkája nem veszélytelen: az ellenőrzések többsége éjszaka, kietlen helyeken, iparterületeken zajlik, a csalárd vállalkozók pedig sok esetben nem hajlandók együttműködni a hatósággal. A parlament előtt lévő törvényjavaslat így lehetővé tenné, hogy a szakemberek külső segítség nélkül is el tudják látni feladataikat, ezzel biztosítva, hogy a hazai piacra csak ellenőrzött forrásból származó, legális termékek kerüljenek.

Képünk illusztráció Forrás: AFP

Ha a parlament elfogadja az élelmiszerlánccal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, ezentúl minden ellenőr, aki elvégzi a szükséges képzést és leteszi a rendészeti vizsgát, a rendőrségtől jelvényt és igazolványt kap, a felszerelése pedig gumibottal és bilinccsel is kiegészül. A Nébih tájékoztatása szerint az élelmiszerrendészek a kiemelt ellenőrzésekben vesznek majd részt. Ilyenek a nagy gazdasági kárral járó, a fogyasztók széles körét veszélyeztető vagy a nemzetközi vonatkozásokkal bíró események. A Nébih szerint a rendészek alapvetően élelmiszer-biztonsági szakképesítéssel rendelkeznek, feladatuk ellátása során pedig vegyi eszközt, személyes védelmükre rendőrbotot és szolgálati kutyát, ellenszegülés esetén pedig bilincset alkalmazhatnak.

Az élelmiszerrendészeket felhatalmazza a törvénymódosítás, hogy szükség esetén feltartóztassák és igazoltassák az érintetteket, visszatarthatják a jogtalanul szerzett vagy az elkövetéshez használt árukat, illetve előállíthatják az elkövetőket. Eddig a veszélyesebb ellenőrzéseket a NAV bevetési igazgatósága vagy a rendőrség biztosította. A tervezett törvénymódosítással azonban külső segítség igénybevétele nélkül is biztosak lehetnek abban az ellenőrök, hogy ha egy vita elfajul, meg tudják védeni magukat. A szóban forgó törvénymódosítás emellett az élelmiszerek eredetére vonatkozó előírásokat is szigorítja. Eszerint ha az élelmiszer származása kétséget kizáró módon nem állapítható meg, a nyomonkövethetőségre vonatkozó előírások megsértése az emberi életet és egészséget veszélyeztető tettnek minősül, és súlyos büntetést von maga után.

 

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország számára fontos az agroökológiai szemlélet és a talajvédelem

2017. november 17. 10:00
Dr. Fazekas Sándor Bonnban, a globális klímakonferencia (COP23) agroökológiai tárgyú rendezvényen szólalt fel 2017. november 16-án. Az esemény Magyarország, Franciaország, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Nemzetközi Élelmezéspolitikai Kutatóintézet (IFPRI) közös szervezésében jött létre.

Orbán Viktor: a multik átverik a vásárlókat

2017. október 16. 11:40
Az európai gazdaság az egymás iránti bizalmon nyugszik, ez a kötőanyaga - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a pozsonyi várban, ahol európai uniós (EU-s) találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.