Hatósági jogosítványokat kaphat a Nébih

2017. május 23. 13:38
Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ma dönt arról a jogszabály-módosításról, mely szerint rendészeti jogosítványokat kapnának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei – írja Magyar Idők.

Ma tárgyalja az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága azt a jogszabály-módosítást, mely szerint testi épségük védelmében rendészeti jogosítványokat kapnának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei – írja Magyar Idők. Erre azért lenne szükség, mert az ellenőrök munkája nem veszélytelen: az ellenőrzések többsége éjszaka, kietlen helyeken, iparterületeken zajlik, a csalárd vállalkozók pedig sok esetben nem hajlandók együttműködni a hatósággal. A parlament előtt lévő törvényjavaslat így lehetővé tenné, hogy a szakemberek külső segítség nélkül is el tudják látni feladataikat, ezzel biztosítva, hogy a hazai piacra csak ellenőrzött forrásból származó, legális termékek kerüljenek.

Képünk illusztráció Forrás: AFP

Ha a parlament elfogadja az élelmiszerlánccal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, ezentúl minden ellenőr, aki elvégzi a szükséges képzést és leteszi a rendészeti vizsgát, a rendőrségtől jelvényt és igazolványt kap, a felszerelése pedig gumibottal és bilinccsel is kiegészül. A Nébih tájékoztatása szerint az élelmiszerrendészek a kiemelt ellenőrzésekben vesznek majd részt. Ilyenek a nagy gazdasági kárral járó, a fogyasztók széles körét veszélyeztető vagy a nemzetközi vonatkozásokkal bíró események. A Nébih szerint a rendészek alapvetően élelmiszer-biztonsági szakképesítéssel rendelkeznek, feladatuk ellátása során pedig vegyi eszközt, személyes védelmükre rendőrbotot és szolgálati kutyát, ellenszegülés esetén pedig bilincset alkalmazhatnak.

Az élelmiszerrendészeket felhatalmazza a törvénymódosítás, hogy szükség esetén feltartóztassák és igazoltassák az érintetteket, visszatarthatják a jogtalanul szerzett vagy az elkövetéshez használt árukat, illetve előállíthatják az elkövetőket. Eddig a veszélyesebb ellenőrzéseket a NAV bevetési igazgatósága vagy a rendőrség biztosította. A tervezett törvénymódosítással azonban külső segítség igénybevétele nélkül is biztosak lehetnek abban az ellenőrök, hogy ha egy vita elfajul, meg tudják védeni magukat. A szóban forgó törvénymódosítás emellett az élelmiszerek eredetére vonatkozó előírásokat is szigorítja. Eszerint ha az élelmiszer származása kétséget kizáró módon nem állapítható meg, a nyomonkövethetőségre vonatkozó előírások megsértése az emberi életet és egészséget veszélyeztető tettnek minősül, és súlyos büntetést von maga után.

 

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente a magyar erdőkben

2017. szeptember 29. 09:03
Közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente a mintegy 2 millió hektárnyi magyar erdőterületen – jelentette ki Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára Zalalövőn, egy nyersfát feldolgozó cég fejlesztéseinek avatása alkalmából.

Maraton életre-halálra: erre nagyon harapnak a bankok

2016. április 21. 07:46
Ostromolják ajánlataikkal a mezőgazdasági termelőket a bankok, hogy az idén is előfinanszírozhassák az uniós területalapú agrártámogatásokat. A termelők számára az lehet előnyös, hogy a tényleges kifizetéseknél jóval hamarabb juthatnak forrásokhoz, a pénzintézeteknek pedig a támogatás stabil fedezetet nyújthat a hitelezéshez. A banki előfinanszírozási kedvet az sem fogja vissza, hogy tavaly óta az úgynevezett zöldítés bevezetése miatt a gazdálkodók már nem kaphatják meg automatikusan a hektárra vetített teljes támogatási összeget, az 1200 hektár feletti üzemektől pedig az alaptámogatás száz százalékát elvonja a kormány. A banki konstrukciókból kiderül, hogy a termelők egy-három év támogatásának 70-100 százalékát finanszíroztathatják meg, bár ezért természetesen kamatot és egyéb jutalékokat is fizetniük kell.