Hatósági jogosítványokat kaphat a Nébih

2017. május 23. 13:38
Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ma dönt arról a jogszabály-módosításról, mely szerint rendészeti jogosítványokat kapnának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei – írja Magyar Idők.

Ma tárgyalja az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága azt a jogszabály-módosítást, mely szerint testi épségük védelmében rendészeti jogosítványokat kapnának a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei – írja Magyar Idők. Erre azért lenne szükség, mert az ellenőrök munkája nem veszélytelen: az ellenőrzések többsége éjszaka, kietlen helyeken, iparterületeken zajlik, a csalárd vállalkozók pedig sok esetben nem hajlandók együttműködni a hatósággal. A parlament előtt lévő törvényjavaslat így lehetővé tenné, hogy a szakemberek külső segítség nélkül is el tudják látni feladataikat, ezzel biztosítva, hogy a hazai piacra csak ellenőrzött forrásból származó, legális termékek kerüljenek.

Képünk illusztráció Forrás: AFP

Ha a parlament elfogadja az élelmiszerlánccal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, ezentúl minden ellenőr, aki elvégzi a szükséges képzést és leteszi a rendészeti vizsgát, a rendőrségtől jelvényt és igazolványt kap, a felszerelése pedig gumibottal és bilinccsel is kiegészül. A Nébih tájékoztatása szerint az élelmiszerrendészek a kiemelt ellenőrzésekben vesznek majd részt. Ilyenek a nagy gazdasági kárral járó, a fogyasztók széles körét veszélyeztető vagy a nemzetközi vonatkozásokkal bíró események. A Nébih szerint a rendészek alapvetően élelmiszer-biztonsági szakképesítéssel rendelkeznek, feladatuk ellátása során pedig vegyi eszközt, személyes védelmükre rendőrbotot és szolgálati kutyát, ellenszegülés esetén pedig bilincset alkalmazhatnak.

Az élelmiszerrendészeket felhatalmazza a törvénymódosítás, hogy szükség esetén feltartóztassák és igazoltassák az érintetteket, visszatarthatják a jogtalanul szerzett vagy az elkövetéshez használt árukat, illetve előállíthatják az elkövetőket. Eddig a veszélyesebb ellenőrzéseket a NAV bevetési igazgatósága vagy a rendőrség biztosította. A tervezett törvénymódosítással azonban külső segítség igénybevétele nélkül is biztosak lehetnek abban az ellenőrök, hogy ha egy vita elfajul, meg tudják védeni magukat. A szóban forgó törvénymódosítás emellett az élelmiszerek eredetére vonatkozó előírásokat is szigorítja. Eszerint ha az élelmiszer származása kétséget kizáró módon nem állapítható meg, a nyomonkövethetőségre vonatkozó előírások megsértése az emberi életet és egészséget veszélyeztető tettnek minősül, és súlyos büntetést von maga után.

 

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Így tudhatnánk meg, honnan jön a tej és a hús

2016. május 13. 08:14
Kötelezővé kellene tenni a csomagoláson a tej- és hústermékek származását – szorgalmazza az Európai Parlament. A képviselők állásfoglalása nem kötelező érvényű.

Végéhez közeledik a betakarítás – jó átlagok születtek

2017. november 16. 08:32
Az idei őszi betakarítási és vetési munkák lényegében befejeződtek. A termésátlagok jobbak, mint az elmúlt öt éves átlag, így aztán biztosított az ország ellátása, sőt, kivitelre is jut – mondta el Czerván György, a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után.