Hogyan jár el jogosan a munkáltató a fizetés nélküli szabadság kiadásakor?

2020. április 17. 08:17
Fizetés nélküli szabadság igénylése esetén járhat-e el úgy a munkáltató, hogy csak olyan igénylést vesz át a munkavállalótól, amelyen a kezdő dátumot úgy határozza meg, hogy az adott évre az összes szabadságot kiadja (tehát nem időarányosan). Az adott évi összes szabadság felhasználása után lehet csak igényelni a fizetés nélküli szabadságot?

 

A fizetés nélküli szabadság és a fizetett szabadság között nincs szoros kapcsolat vagy összefüggés. A két jogintézmény független egymástól. 


Az alapvető különbség az, hogy a fizetett szabadság minden évben jár a munkavállalónak, míg a fizetés nélküli szabadság a munkáltató és a munkavállaló megállapodása esetén adható, egyes törvényben meghatározott eseteket leszámítva, amikor viszont jár a munkavállalónak (pl.: A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.)

A fizetett szabadság vonatkozásában fontos, hogy azt a munkáltató adja ki a munkavállaló részére, azonban a munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni.

Tehát a kérdésére válaszolva van lehetőség arra, hogy a munkavállaló akkor kezdeményezze fizetés nélküli szabadság kiadását, amikor még nem adták ki számára az adott évre vonatkozó valamennyi fizetett szabadságát.

Megjegyezzük, hogy a válaszadás során egyéb, a kérdésben kifejezetten nem említett körülményeket nem vettünk figyelembe.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Németországban a bútoripar közös oktatóüzemet alapított

2021. augusztus 04. 10:02
Körülbelül két és fél éves előkészítő munka után az Észak-Rajna-Vesztfáliai Fa- és Bútoripar Szövetségei és a bútoripar tíz vállalata közös képzőgyárat alapítottak a fa- és bútoripar számára szövetkezetként Löhnében, Vesztfáliában, 2021. július 8-án.

Így kell kiszámolni a gyes után visszatérők szabadságát

2019. június 17. 08:55
Egy munkáltató a kétgyermekes, a szülési szabadságáról visszatérő anyuka szabadságáról érdeklődött. Hány nap szabadság jár a részére az idei évi időarányos szabadságával együtt? Születési ideje: 1983. 04. 27. Munkaviszony kezdete: 2014. 02. 01. Keresőképtelen: 2014. 09. 01-jétől. Első gyermek születése: 2014. 09. 06. Második gyermek születése: 2017. 05. 20. 2019. 04. 01-jétől már a szabadságát tölti. Kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.