Hogyan úszhatom meg a felmondási idő letöltését?

2021. szeptember 21. 08:49
Határozatlan idejű munkaviszonyt létesítettem 2021 év elejéb, ahol a szerződésben 3 hónap próbaidő és 3 hónap felmondási időt írtam alá! Most új munkahelyet találtam, de a 90 napos felmondási idő miatt nem kaphatom meg azt. Köteles vagyok-e ezt letölteni vagy van-e tanácsuk hogyan kerülhetem el.
Hogyan úszhatom meg a felmondási idő letöltését?

 

A határozatlan idejű munkaviszonyt a munkavállaló - néhány kivételtől eltekintve - indokolás nélkül felmondhatja, a felmondási idő betartásával. Azaz a munkavállalónak a felmondási időt le kell töltenie, az Ön esetében a 90 napot. A munkaviszonyból tehát csak e 90 nap leteltét követően tud szabadulni.  A felmondási időt a felmondás közlésétől számított naptól kell számítani, és abba nem csak a munkanapok, hanem valamennyi nap beleszámít. A munkavállaló felmondási idő nélkül a próbaidő időtartama alatt szüntetheti meg a munkaviszonyt, így ha a próbaideje még nem járt le, a munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntetheti.

Amennyiben már lejárt a próbaideje és a felmondási idejénél gyorsabban szeretne váltani, egyeztessen munkáltatójával és kérje beleegyezését, hogy hamarabb megszűnhessen a munkaviszonya. Annak ugyanis nincs akadálya, hogy a munkáltató és a munkavállaló közös megyegyezéssel megállapodjanak a munkaviszony felmondási idő előtti lejártában. Ha a munkáltató hozzájárul a felmondási idő lerövidítéséhez, akkor hamarabb megszűnik a munkaviszonya. A munkáltató erre azonban nem kötelezhető.

Ha a munkáltató nem járul hozzá a munkaviszony korábbi megszűnéséhez, megoldás lehet, hogy a felmondási idő lejárta előtt kiveszi szabadságát. Annak ugyanis nincs akadálya, hogy míg egyik helyen a szabadságát tölti, másik munkahelyen is fennálljon a  munkaviszonya és ott munkát végezzen. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a szabadság iránti igényt 15 nappal korábban be kell jelenteni a munkáltató felé. A munkavállaló továbbá kizárólag évi 7 nap szabadsággal rendelkezik. Ha 7 napon túli szabadságát szeretné kivenni, ahhoz ismét a munkáltató hozzájárulása szükséges.

Semmi esetre sem javaslom, hogy a felmondási idő tartama alatt beteget jelentsen és a keresőképtelenség ideje alatt kezdjen el dolgozni új munkahelyén. A munkáltató ugyanis jogosult arra, hogy a munkavállaló keresőképtelenségének felülvizsgálatát kérje.

Fontos hangsúlyozni, hogy amennyiben a munkáltató nem járul hozzá a munkaviszony korábban történő megszüntetéséhez és a munkavállaló nem tölti ki a felmondási időt, a munkáltató kártérítést követelhet a munkavállalótól.

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Nőtt az igény zöld munkahelyekre

2021. augusztus 24. 08:20
Hogyan történjen a hibrid munkavégzés?

Radikálisan átalakul a HR - íme 2020 legfontosabb trendjei

2020. június 19. 07:44
Csak a cégek 11%-ának van valós idejű adata munkavállalóiról, csupán 12% érzi magát felkészültnek a dolgozói jóllét területén, 55% szerint másfél éven belül radikálisan átalakul a HR. Három számadat a Deloitte tanácsadócég 119 országot lefedő, 9000 résztvevővel készített vezetői felméréséből, melyet szerdán mutattak be Magyarországon. Mi jellemzi a sikeres cégeket?