Vége a korlátlan ételfogyasztásnak?

2019. december 02. 10:26
Véget vetnének egyes szállodák a korlátlan és ingyenes élelmiszerfogyasztás gyakorlatának, mert rendkívül pazarló és sok erőforrást feleslegesen köt le. Ahol megpróbálkoztak a váltással, meglepő, de nem érkezett panasz.

Annak érdekében, hogy mérsékeljék az élelmiszerpazarlást, a Kimpton Hotel Monaco az Oregon állambéli Portlandben felhagyott az ingyen kenyér gyakorlatával. Korábban ugyanis minden ételhez korlátlanul lehetett kenyeret fogyasztani – írja a Skift.com. A négy hónapja tartó kísérlet során felmérték, hogy nagyjából 10 kilóval kevesebb kenyértészta fogy hetente, és mintegy 30 kiló vajat spórolnak meg egy hónapban. A kenyeret ezentúl is kínálják, de a vendégeknek kérniük kell.

Panasz nem igazán érkezett emiatt – teszi hozzá a cikk.

 

 
 

„Nem látunk különbséget a vendégek elégedettségében” – mondta el a lapnak Monica McBride, a WWF élelmiszerpazarlásért felelős témavezetője, aki szorgalmazta a váltást a hotelnél. Ráadásul a kenyereket helyben sütő alkalmazottak munkaidejének egy része felszabadult, így más, hasznosabb tevékenységet végezhetnek ezen idő alatt.

 

A gyakorlat egyre inkább terjed szerte a világon, mivel a szállodák felismerték: sem gazdaságilag, sem morálisan nem célravezető a korlátlanul kínált élelmiszer politikája.

Aktivisták már korábban is többször rámutattak, hogy az egyébként népszerű all-you-can-eat vendéglátás, vagyis az adott összegért korlátlan fogyasztást biztosító módszer rendkívül pazarló. Ennek részben az is az oka, hogy a szállodák és éttermek túlrendelnek, nehogy idő előtt elfogyjon az étel, valamint a lehetőséggel élve a vendégek is többet szednek a tányérjukra, mint amennyit végül elfogyasztanak.

Az élelmiszertermelés fenntarthatóságának egyik kulcsfontosságú eleme az élelmiszerpazarlás visszaszorítása, amely egyre inkább a figyelem középpontjába kerül az utóbbi években. Világszerte egészen döbbenetes összeget, mintegy 400 milliárd dollárt tesz ki annak az élelmiszermennyiségnek az értéke, amely felhasználás helyett a kukákban végzi.

Mindez nem csupán az éhezés miatt probléma, hanem azért is, mert a kidobott élelmiszer megtermelése és szállítása jelentős környezetterheléssel járt.

Kapcsolódó cikkek

Sok és jó tejet adjanak!

2019. december 02. 10:28
Mindent az állattenyésztésnek rendelnek alá a hajdúnánási Nyakas Farmon, az ország egyik legnagyobb tejtermelő gazdaságánál. Különlegesek abban is, hogy csak exportra dolgoznak.

Az áruházak csak az erő nyelvén értenek

2020. május 12. 08:22
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke és a Fidesz agrárpolitikusa nem hiszi, hogy az állásukat vesztett pesti pincérek szedik majd le a spárgát, de a járvány alatt is meg kell oldani a mezőgazdaságban a munkaerőhiányt. Interjúnkban arról is beszélgettünk, hogyan érinti a mezőgazdaságot a koronavírus-járvány, hogy mi az agrárkamara baja a kiskereskedelmi láncok üzletpolitikájával, hogy milyen következményei lesznek a kormány nemrég benyújtott, mezőgazdaságot és állami földeket érintő törvényjavaslatának, és hogy melyik cégekből lehetnek mintagazdaságok a jövőben.