Így készül húsvétra a háromszínű foszlós kalács

2019. április 17. 07:19
A foszlós, fonott kalács igazán ünnepi, húsvétkor pedig kihagyhatatlan reggeli fogás.
Így készül húsvétra a háromszínű foszlós kalács

A sonkához és a tojáshoz hagyományosan édeskés, töltetlen jár, de desszertnek más variációban is készíthetjük.

Ezt a háromszínű, friss kovásszal készült kalácsot Tatiana Barčiaková receptje alapján Rukovánsky Mónika sütötte meg a minap, és a Facebookon osztotta meg az elkészítés módját.

Hozzávalók:

  • 155g friss kovász, más néven madre (Élesztőből 3 dkg  kell bele)
  • 450g finomliszt
  • 250g tej
  • 1 teáskanál tejpor
  • 1 teáskanál méz
  • 100g cukor
  • 6g só
  • 60g vaj vagy kókusz olaj
  • 1 vaníliás cukor
  • Sötétbarna tészta: 20g kakaó,1 teáskanál méz, pici tej – sűrű kását készítünk belőle.
  • Világosbarna tészta: 2-3 teáskanál Caro kávépótló por, 1 teáskanál méz, pici tej – sűrű kását készítünk belőle.

A kovászt eldolgozzuk a tejben, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejport, a mézet és a lisztet. A dagasztás végén kis adagokban puha vajat és sót teszünk hozzá. A tésztát alaposan kidolgozzuk és 3 részre osztjuk.

Az egyikhez hozzáadjuk a kakaós keveréket, aztán átdagasztjuk, hogy egyenletes színű tésztát kapjunk. Ugyanezt megismételjük a kávéporos keverékkel is. A harmadik tésztába nem teszünk semmit, az megmarad természetes színűnek.

A három tésztát lefedve szobahőmérsékleten kétszeresére kelesztjük (körülbelül 4 órán át), közben háromszor meghajtogatjuk mindhármat.

Fotó: Rukovánsky Mónika

Mindhárom tésztát ½ cm vastagra sodorjuk, igyekezzünk 26×24 cm-esre, és téglalap formájúra.

Fotó: Rukovánsky Mónika

A kisodrott tésztákat vizes kézzel átsimogatjuk, egymásra helyezzük és egyben ismételten átsodorjuk, hogy összeragadjanak. A tésztát 6 db 4 cm széles csíkra vágjuk, a csíkokból rudakat formázunk és megfonjuk.

Fotó: Rukovánsky Mónika

Nem feltétlen szükséges hatos fonatot készíteni, hármas, négyes vagy 4+3+2 fonatokból is meseszép kalácsunk lehet.

Fotó: Rukovánsky Mónika

A megfont kalácsot fólia alatt két- háromszorosára kelesztjük. Mónika a tésztát este készítette el, egy órát pulton kelesztette, majd 8 órán át 8 fokon hűtőben tárolta, utána további 11 órát 26 fokon hagyta.

Nagyon lassan kel, érdemes este elkészíteni és reggelig hagyni szépen kelni!

Sütés előtt aztán megkenjük tojással vagy tejjel és 170 fokon, körülbelül 30 -35 perc alatt készre sütjük.

Szép húsvétot hozzá!

Rukovánsky Mónika

Köszönjük a remek ötletet, és Rukovánsky Mónika beleegyezését a recept megosztásába.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Komoly fejlesztés jöhet az élelmiszeriparban 2021 és 2027 között

2019. július 11. 07:37
Nagy trendfordulón vagyunk túl, ugyanis az élelmiszergyártók is rájöttek arra, hogy a hazai alapanyag nagyon fontos számukra – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Nagy István agrárminiszter.

Őszibarackos-mandulás sütemény lett idén Budapest desszertje

2019. szeptember 11. 08:59
A Bolka Desszert Butik őszibarackos-mandulás süteménye lett idén Budapest desszertje, amelyet először a 9. Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhat meg a közönség péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.