Így készül húsvétra a háromszínű foszlós kalács

2019. április 17. 07:19
A foszlós, fonott kalács igazán ünnepi, húsvétkor pedig kihagyhatatlan reggeli fogás.
Így készül húsvétra a háromszínű foszlós kalács

A sonkához és a tojáshoz hagyományosan édeskés, töltetlen jár, de desszertnek más variációban is készíthetjük.

Ezt a háromszínű, friss kovásszal készült kalácsot Tatiana Barčiaková receptje alapján Rukovánsky Mónika sütötte meg a minap, és a Facebookon osztotta meg az elkészítés módját.

Hozzávalók:

  • 155g friss kovász, más néven madre (Élesztőből 3 dkg  kell bele)
  • 450g finomliszt
  • 250g tej
  • 1 teáskanál tejpor
  • 1 teáskanál méz
  • 100g cukor
  • 6g só
  • 60g vaj vagy kókusz olaj
  • 1 vaníliás cukor
  • Sötétbarna tészta: 20g kakaó,1 teáskanál méz, pici tej – sűrű kását készítünk belőle.
  • Világosbarna tészta: 2-3 teáskanál Caro kávépótló por, 1 teáskanál méz, pici tej – sűrű kását készítünk belőle.

A kovászt eldolgozzuk a tejben, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejport, a mézet és a lisztet. A dagasztás végén kis adagokban puha vajat és sót teszünk hozzá. A tésztát alaposan kidolgozzuk és 3 részre osztjuk.

Az egyikhez hozzáadjuk a kakaós keveréket, aztán átdagasztjuk, hogy egyenletes színű tésztát kapjunk. Ugyanezt megismételjük a kávéporos keverékkel is. A harmadik tésztába nem teszünk semmit, az megmarad természetes színűnek.

A három tésztát lefedve szobahőmérsékleten kétszeresére kelesztjük (körülbelül 4 órán át), közben háromszor meghajtogatjuk mindhármat.

Fotó: Rukovánsky Mónika

Mindhárom tésztát ½ cm vastagra sodorjuk, igyekezzünk 26×24 cm-esre, és téglalap formájúra.

Fotó: Rukovánsky Mónika

A kisodrott tésztákat vizes kézzel átsimogatjuk, egymásra helyezzük és egyben ismételten átsodorjuk, hogy összeragadjanak. A tésztát 6 db 4 cm széles csíkra vágjuk, a csíkokból rudakat formázunk és megfonjuk.

Fotó: Rukovánsky Mónika

Nem feltétlen szükséges hatos fonatot készíteni, hármas, négyes vagy 4+3+2 fonatokból is meseszép kalácsunk lehet.

Fotó: Rukovánsky Mónika

A megfont kalácsot fólia alatt két- háromszorosára kelesztjük. Mónika a tésztát este készítette el, egy órát pulton kelesztette, majd 8 órán át 8 fokon hűtőben tárolta, utána további 11 órát 26 fokon hagyta.

Nagyon lassan kel, érdemes este elkészíteni és reggelig hagyni szépen kelni!

Sütés előtt aztán megkenjük tojással vagy tejjel és 170 fokon, körülbelül 30 -35 perc alatt készre sütjük.

Szép húsvétot hozzá!

Rukovánsky Mónika

Köszönjük a remek ötletet, és Rukovánsky Mónika beleegyezését a recept megosztásába.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Elképesztő az élelmiszerpazarlás Magyarországon: rengeteg zöldség és gyümölcs végzi a kukában

2019. július 04. 07:49
Évente mintegy 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki a magyarok fejenként, és sokszor csupán esztétikai okokból. Ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) napokban indult új, szemléletformáló kampánya, a „Vegyél számba!”.

Te jó ég! A magyar gyümölcs 30-40 százaléka a feketepiacon végzi

2020. március 31. 09:27
A globális piacnak köszönhetően szabadon ömlik be Magyarországra az alacsony áron értékesíthető import áru, ami nem könnyíti meg a hazai termelők helyzetét. Mindezt tovább tetézi a termékekre rakódó 27%-os áfa és a magyar gyümölcsmennyiség közel 30-40%-os feketepiaci értékesítése, a koronavírus globális megjelenése pedig már csak hab azon a bizonyos tortán. A magyar gyümölcstermesztők jelen helyzetéről és a jövőbeni kilátásokról a Zsendülés konferencián az Év kertésze 2018 díjat elnyert, a Fresh Fruit TÉSZ alapítója és elnöke, Juhos Csaba beszélt a HelloVidéknek.