Indul a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2016. december 06. 09:11
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően december elsejétől az egész ország területén téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Az idei ellenőrzéssorozat december elseje és december 31-e között lesz.

A téli felülvizsgálat célja, hogy az ünnepek előtti időszakban a megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények az élelmiszer-előállítás és forgalmazás valamennyi területén.

A szezonális ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálja és a megyei kormányhivatalok szakemberei végzik. A december 1-je és 31-e között zajló vizsgálatok során főként azokra a termékre fókuszálnak, melyek népszerűek a karácsonyi időszakban. Ennek megfelelően fokozottan figyelik az előállítástól a forgalmazásig a friss húst; a hal és haltermékeket; a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket; az újév egyik legkeresettebb termékét, a virslit; az édesipari termékeket, kiváltképp a szaloncukrokat; a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket; a borászati termékek közül a bort és a pezsgőt, valamint figyelnek az élő állatok szállítására is.

Az ellenőrzéskor kiemelt figyelmet kapnak a piacok, vásárok, karácsonyi rendezvények; a hatóságok ezzel is ügyelnek arra, hogy a vásárlók megfelelő minőségű, biztonsággal fogyasztható élelmiszerhez juthassanak karácsonykor is.

A felmerülő élelmiszerlánc-biztonsági problémák esetén továbbra is a vásárlók rendelkezésére áll a NÉBIH zöld száma (06-80/263-244), valamint a hatóság által bevezetett mobil alkalmazása, a NÉBIH Navigátor.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Januárban kell leadni a gazdálkodási naplókat

2018. január 12. 09:15
A legfontosabb falugazdász információkat ismerhették meg az érdeklődők csütörtök délután Vásárhelyen. A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület lassan húsz éve minden évben megtartja a Téli esték elnevezésű előadássorozatát, amire első sorban a helyi gazdálkodókat várják.

Mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták éves beszámolóját tartották a Földművelésügyi Minisztériumban

2017. augusztus 02. 07:45
A kiváló minőségű magyar élelmiszerek előállítása annál jövedelmezőbb, minél szélesebb körben juthatnak hozzá mind a hazai fogyasztók, mind pedig a külföldi árupiacok. Ugyanakkor a helyi termelőknek érdemes figyelemmel lenni a termékek előállítása mellett az áruvédjegyek, földrajzi oltalommal védett árujelzők és egyéb promóciós eszközök megválasztásával járó előnyökre is – emelte ki Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az agrár- és környezetügyi attasék hagyományos éves beszámolója alkalmából megtartott szakmai rendezvényen.