ITM: az iparági tudást forgatják be a szakképzésbe az ágazati készségtanácsok

2022. május 16. 09:09
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint egyre több cég vállal részt a duális képzések megvalósításában.
ITM: az iparági tudást forgatják be a szakképzésbe az ágazati készségtanácsok

A szakképzés megerősítésének részeként létrehozott ágazati készségtanácsok a hatékonyabb, gyakorlatközpontú oktatás érdekében kapcsolják be a gazdasági szereplőket a terület szabályozási rendszerébe. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter újabb két évre szóló megbízóleveleket adott át a tizenkilenc testület elnökeinek 2022. május 12-én, Budapesten - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a megújult szakképzés küldetése, hogy eltérő helyzetüktől és karrierterveiktől függetlenül minden fiatalnak lehetőséget kínáljon. A diákok a gazdaság igényeit tükröző követelmények alapján sajátíthatnak el korszerű szakmai ismereteket. A szakképző iskolákban három év alatt kitanulható egy biztos elhelyezkedést és tisztességes bérezést ígérő szakma. Az ötéves technikumok érettségit is adnak, megkönnyítik a továbblépést a szakirányú felsőoktatásba. A szakképzés így sokak számára kínál szinte személyre szabott lehetőségeket. Az ITM kitér arra, hogy egyre több cég vállal részt a duális képzések megvalósításában, ezzel gyakran leendő dolgozóik felkészítésében az első pillanattól részt vesznek. A legkorszerűbb technológiákat alkalmazó vállalatoknál hatékonyabban képezhetők tovább az oktatók is.

Hozzáteszik: az intézményeknek közvetlen kapcsolatfelvétellel is érdemes ösztönözniük a gazdasági szereplők fokozottabb bevonódását. A foglalkoztatók által elvárt tudás folyamatos feltérképezésének elsődleges fórumai a két éve működő ágazati készségtanácsok. Palkovics László a közlemény szerint kiemelte: "a rugalmasabbá tett szakképzés fontos szerepet tölt be a gazdaság tudásalapú dimenzióváltásában, versenyképességének fokozásában. A teljes rendszert szerkezetében, tartalmában és módszertanában is korszerűsítettük a hazai vállalkozásokkal, kamarákkal szoros együttműködésben, tapasztalataikra támaszkodva."

A miniszter szerint az eddigi lépések sikerességét igazolja, hogy a középfokú oktatásba nyolcadik után továbblépők közül immár második éve a legtöbben a technikumok mellett döntenek. A jelentkezési adatok alapján bármilyen más iskolatípust magasan előzve idén a felvételizők több mint 42 százaléka választotta a szakmát és érettségit egyszerre adó technikumokat.

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Célegyenesbe fordulnak a KAP-reform tárgyalások Brüsszelben

2021. március 26. 07:43
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 22-23-i brüsszeli ülésén az uniós mezőgazdasági miniszterek intenzív egyeztetéseket folytattak a Közös Agrárpolitika reformjáról. A 2023-tól induló új Közös Agrárpolitika előkészítése sorsdöntő szakaszához érkezett. A magyar kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy stabil kereteket biztosítson a magyar agrárium és a magyar gazdák számára.

Az állattenyésztés a hazai agrárium egyik alappillére

2021. július 16. 08:13
Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatnak köszönhetően Fejér megyében mindeddig 25 gazdálkodó 9 milliárd forint támogatási összegben részesült – közölte Nagy István agrárminiszter a támogatói okiratok átadási ünnepségén, csütörtökön, Móron.